Tech&ITPCTECH

PC-ul tau poate ajuta la combaterea coronavirusului prin Folding@Home

Stim cu totii ca epidemia globala de coronavirus nu ne afecteaza doar modul de viata. Recent am vazut ca diverse expozitii si evenimente importante din lumea IT au fost anulate. Asta se va traduce cu siguranta in amanari ale anumitor lansari, intarzieri, etc. Daca tot o sa fim prinsi perioada asta, de ce sa nu dam o mana de ajutor? Presupun ca multi dintre voi aveti un PC de gaming, iar cand nu va jucati, sta pornit degeaba.

Pe vremurile cand minatul era profitabil, adica acu’ vreun an sau doi, gamerii isi mai lasau PC-ul sa ruleze pentru a castiga niste bani in plus. De data asta insa, putem ajuta cu totii o cauza mult mai buna. Prin intermediul Folding@Home putem ajuta oamenii de stiinta sa cerceteze mai rapid virusul COVID-19 si sa ii gaseasca un leac.

Folding@Home utilizeaza o retea de PC-uri interconectate pentru a lupta cu boli precum Alzheimer, Cancer, Malarie, Diabet si multe altele. Toate acestea necesita o putere de procesare imensa, pe care nu o poate avea o singura persoana. Dar ghiciti cine are PC-uri puternice care nu merg sub sarcina 24/7. Desigur, noi, nebunii care investim sute si mii de lei in calculatoare care sa ruleze cele mai tari jocuri. Asa ca in timpul in care nu te joci, de ce nu-ti lasi sistemul sa ruleze Folding@Home?

Corona Randare 3D Folding@HomeIn poza de mai sus, vedem o randare 3D a virusului creata de Alissa Eckert, MS si Dan Higgins, MAM. Aceasta a fost createa de CDC America si scoate in evidenta proteina de tip tep de pe suprafata virusului.

Protenienele nu sunt stagnante – se misca si se indoaie, luand diferite forme. Trebuie sa studiem nu doar forma unei proteine virale, cat si modurile in care aceasta se misca si evolueaza in forme alternative. Asta ne ajuta sa intelegem mai usor ce este si cum reactioneaza in contact cu receptorul ACE2. Astfel, am putea crea un anticorp.

Folding@Home

Prin simpla metoda de a-ti pune PC-ul la treaba, in special placa video, echipa Folding@Home poate profita de puterea combinata a tuturor PC-urilor interconectate pentru a studia mai bine toate aceste boli, inclusiv coronavirusul. Spre exemplu, imaginea 3D de mai sus este alcatuita din peste 100.000 de imagini 2D ale moleculei prinsa in gheata. Asta a fost posibil datorita unei aplicatii numite cryoSPARC si cu ajutorul placilor video Nvidia T4.

Pentru mai multe informatii si detalii despre cum puteti ajuta, vizitati site-ul oficial Folding@Home. Ca sa va motivati, puteti sa va ganditi ca daca treaba asta evolueaza intr-o directie gresita, nu mai pupam jocuri noi pentru PC-urile noastre puternice.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button