PC Garage si NVIDIA te pregatesc pentru scoala online!

Pentru multi oameni inceputul scolii inseamna goana dupa rechizite si haine pentru cei mici. Pentru adolescenti, inseamna revederea cu colegii si prietenii din liceu. Anul acesta insa, situatia ne obliga sa ne adaptam, iar scoala asa cum o stiam s-a mutat aproape complet in mediul online. De aici a aparut si o noua nevoie: nevoia de tehnologie care sa sustina aceasta activitate. Asa ca aruncam o privire prin oferta celor de la PC Garage in incercarea de a recomanda cateva modele de laptop-uri, calculatoare si placi video care sa ajute elevii si studentii in aceasta perioada.
In plus, am observat o crestere mare in interesul vis-a-vis de jocurile video. De cand pandemia ne limiteaza din punct de vedere, gaming-ul a devenit un substitut bun. Asa ca am considerat ca un laptop sau un PC pentru scoala, poate fi bun si dupa ce orele sunt gata. Pentru asta m-am uitat la configuratii cu solutii grafice de la NVIDIA datorita suitei software foarte bogate a producatorului si a tehnologiilor pe care le introduce.
Nu stii ce sa alegi? Hai sa aruncam o privire impreuna!
La inceput vom vorbi despre cea mai convenabila solutie pentru multi oameni si anume laptop-urile. Chiar daca un PC ofera performanta mai mare intr-un buget similar, un laptop ofera versatilitate mai mare cand vine vorba de utilizare. Chiar daca nu e la fel de puternic, poate fi bagat intr-un ghiozdan si folosit la scoala chiar si dupa ce aceasta situatie va lua sfarsit. Am ales doua modele care mi s-au parut interesante atat pentru lectii si teme, cat si pentru relaxarea de dupa.
ASUS TUF FX505DT
Primul model pe care vreau sa vi-l arat este un ASUS TUF. Vorbim despre una dintre cele mai de succes serii ale producatorului care ofera un raport pret/performanta foarte bun. Acesta vine dotat cu un procesor AMD Ryzen 5 3550H cu patru nuclee si opt fire de executie si 8GB RAM, ceea ce va fi destul pentru orice software folosit pentru invatare. Iar pentru a te bucura de jocuri, laptop-ul vine dotat cu o placa NVIDIA GeForce GTX 1650 si un ecran FullHD; o combinatie foarte buna intre rezolutie si performanta grafica care iti va asigura un FPS stabil in majoritatea titlurilor de pe piata.
Despre acest model de laptop am vorbit si aici la Zona, insa in alta configuratie. Daca vreti totusi sa vedeti detalii despre ecran, carcasa si experienta de utilizare, puteti arunca o privire peste review.
Review ASUS TUF FX505 – Cum se comporta Ryzen 7 pe un laptop de gaming?
HP Pavilion 16 Gaming
Pentru cei mai mofturosi care vor performante mai mari si isi doresc sa se bucure de Ray-Tracing, DLSS si restul tehnologiilor NVIDIA, am ales un laptop ceva mai scump. Configuratia hardware a acestuia include insa un Intel Core i5-10300H alaturi de 16GB de memorie RAM si cel mai important aspect, o placa video NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB. Aceasta iti va permite sa te bucuri de imbunatatirile grafice oferite de Ray-Tracing, iar pentru a pastra un framerate stabil, DLSS 2.0 iti sare in ajutor.
Acum ca am vazut doua exemple de laptop-uri, zic ca e cazul sa aruncam o privire si la PC-uri. Nu de alta, dar inca sunt fani ale acestora (inclusiv subsemnatul) si cred ca este momentul sa vorbim despre performanta, nu platforme mobile. Am ales doua sisteme asamblate de PC Garage. Motivul este simplu: sunt calculatoare pre-built, dar diferenta este ca folosesc componente standard, nu hardware proprietar adesea folosit de producatorii mari. In plus, piesele sunt alese pentru a oferi un raport-performanta cat mai bun.
PC Garage Callisto
Primul sistem pe care l-am ales a fost Callisto. Configuratia acestuia contine un procesor Intel Core i7-9700F, 16GB de memorie DDR4, un SSD de 512GB si o placa video NVIDIA GeForce GTX 1660 Super 6GB. Pentru a vedea ce performante puteti astepta de la acesta, pagina produsului include o sectiune de videoclipuri din jocurile cele mai populare in acest moment. Asadar vedeti 1:1 ce performanta veti primi.
PC Garage Arkay
La fel ca si in cazul laptop-urilor am ales doua sisteme: unul cu grafica NVIDIA GTX, iar celalalt cu RTX. Asadar, al doilea sistem pe care l-am luat in calcul este Arkay. Acesta are la baza o platforma AMD cu un procesor Ryzen 5 3600 cu sase nuclee si 12 fire de executie, 16GB RAM, un SSD de 1TB si o placa video RTX 2060 6GB. La fel ca si in cazul lui Callisto, performanta o puteti vedea direct pe pagina produsului.
De ce NVIDIA?
Dar oare ce e toata nebunia asta? De ce tot am recomandat unu’ cu GTX, altu’ cu RTX?! Pai, treaba sta cam asa: NVIDIA are acum o oferta destul de diversa de produse. Se adreseaza si publicului entuziast si dornic sa cheltuie multi bani pe placi grafice high-end, dar si pietei mainstream care se bazeaza foarte mult pe raportul calitate/pret. In acest fel, placile GTX ofera mai multa valoare pentru banii platiti, in timp ce modelele RTX iti ofera acces la cele mai noi tehnologii de pe piata. Dar toate modelele au cate ceva in comun: o suita software bine-dezvoltata.
NVIDIA GeForce Experience
Fie ca alegi un desktop sau un laptop, ca incepator nu vei sti mereu cum merg lucrurile; iar asta este ok. Pentru astfel de situatii ai softuri care sa te ajute. Este cazul si lui GeForce Experience. Utilitarul oferit de NVIDIA iti pune la dispozitie tot ce ai nevoie: download si update de drivere fara batai de cap si restarturi, o librarie de jocuri unificata, optimizarea fiecarui joc instalat in functie de configuratia sistemului si posibilitatea de a captura, inregistra sau transmite live cele mai tari momente din jocurile preferate. In plus, driverele GameReady disponibile prin intermediul aplicatiei sunt mereu optimizate in concordanta cu cele mai noi titluri aparute pentru a-ti asigura cea mai buna performanta posibila.
NVIDIA Optimus si BatteryBoost
Pentru utilizatorii de laptop-uri durata de viata a bateriei poate fi esentiala cateodata. Pentru asta, NVIDIA a dezvoltat doua tehnologii care merg mana in mana si iti salveaza procente bune din baterie. Haideti sa va explic si cum se intampla asta: Optimus este o functie care porneste placa video dedicata doar cand este neaparata nevoie de aceasta, in restul timpului laptop-ul ruland pe solutia grafica integrata in procesor. Astfel, daca iti faci temele sau esti intr-o conferinta pe Zoom, vei folosi grafica integrata, iar cand intri in joc vei trece pe NVIDIA GeForce.
BatteryBoost este si el util, dar atunci cand laptop-ul nu este conectat la priza. Daca te joci fara sa ai acumulatorul conectat, placa video se va ajusta singura in functie de joc. Astfel, daca jocul nu o foloseste la capacitate maxima, aceasta iti va microsa in timp real frecventele, ca mai apoi sa le duca la maximum cand pe ecran este afisata o scena costisitoare.
NVIDIA Ray-Tracing si DLSS 2.0
Despre Ray-Tracing si DLSS 2.0 am tot vorbit si am explicat pe larg cum functioneaza impreuna aceste tehnologii si de ce au atat de mult sens una alaturi de cealalata. Pe scurt, NVIDIA Ray-Tracing adauga lumini, umbre si reflexii foarte realiste in jocuri. Asta insa are adesea un impact puternic asupra performantei, dar DLSS 2.0 este acolo pentru a preveni pierderea de FPS-uri. Prin randarea la o rezolutie mai mica si marirea imaginii si aplicarea de filtre, vei obtine o experienta grafica foarte buna, insa la un framerate mult mai mare.
Aceste doua tehnologii sunt disponibile doar pe placile video NVIDIA GeForce RTX 2000 si 3000, astfel fiind dedicate pasionatilor. Iar pentru cei care se intreaba daca o RTX 2060 este de ajuns pentru Ray-Tracing, raspunsul este ca la rezolutie 1080p cu DLSS activat, da, te poti bucura si de Ray Tracing si de 60FPS. Pe testatea 😉
Recomandari placi video
Ca tot am vorbit atata despre placile astea video, poate aveti un PC pe acasa fara o placa video, sau cu una ceva mai veche. Asadar, de ce sa nu incercati un model de la NVIDIA? Am ales aici doi reprezentanti ai ambelor categorii de produse, demni de laude.
Palit GeForce GTX 1660 Super GamingPro OC 6GB
Daca vrei sa te joci, iar rezolutia FullHD inca suna bine pentru tine, fara doar si poate un GTX 1660 Super va fi tot ce ai nevoie. In review-ul nostru, aceasta chip a obtinut rezultate impresionante chiar si la rezolutie 1440p, deci veti putea juca aproape orice titlu nou la detalii mari, fara sa sacrificati FPS-uri. Iar la un pret de 1050-1100 de lei este o oferta greu de refuzat.
Palit GeForce RTX 2060 Dual OC 6GB
Vrei sa treci la nivelul urmator si sa experimentezi Ray-Tracing? Ei bine, RTX 2060 este cea mai buna si accesibila cale. Pentru aproximativ 1550 de lei, aceasta placa video iti ofera o portita spre grafica super realista oferita de seria RTX si tinuta in frau de DLSS 2.0. Si daca va intrebati de ce am ales doua modele de 6GB, va raspund rapid: ambele placi sunt complet capabile chiar si de gaming in rezolutie 1440p (2K) asa ca memoria va fi un atuu foarte important de avut, mai ales in titlurile noi aparute.