Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

PC Garage și NVIDIA te ajută să cumperi cele mai tari cadouri de Crăciun

Se apropie sărbătorile de iarnă și odată cu ele începe vânătoarea de cadouri. Dacă pe lista ta de Crăciun se află și un prieten pasionat de jocuri, PC Garage și NVIDIA îți oferă câteva idei numai bune de cadou. Dar înainte de a face o alegere neinformată, haideți să vedem împreună ce înseamnă anumiți termeni și ce recomandări are magazinul pentru voi.

Care e faza cu plăcile video?

Poate că ai auzit de multe ori despre așa numitele plăci video. Niște componente înfricoșătoare pentru un utilizator fără experiență, ale căror prețuri sunt foarte mari și care diferă atât de mult încât și oamenii pasionați le mai încurcă între ele din când în când. Pe scurt, placa video este piesa care aduce la viață imaginile afișate pe ecran.

Cu cât este mai puternică, reușește să creeze aceste imagini mai rapid, ceea ce duce la experiențe mai plăcute de gaming. Dar odată cu performanța, crește și prețul. Ăsta este motivul pentru care există plăci la câteva sute de lei și plăci la câteva mii de lei. NVIDIA este unul dintre principalii doi producători de plăci, iar alături de Radeon (divizia de plăci video de la AMD) încearcă să acopere o plajă cât mai mare de produse pentru a oferi clienților varietate.

NVIDIA RTX 3000 RTX 3090 RTX 3080 RTX 3070 RTX 3050 RTX 3060 Ti RTX 3080 Ti EVGA

Dar de ceva timp nu doar plăcile sunt importante. Pe lângă obiectul pe care îl simți în mână, o astfel de componentă mai oferă și beneficii software. Adică programe care vin în ajutorul pieselor din care este alcătuită o placă video. Iar astăzi ne vom concentra pe cele oferite de NVIDIA.

NVIDIA Ray-Tracing și DLSS pe înțelesul tuturor

Chiar ieri am vorbit despre acest subiect și am explicat în detaliu ce înseamnă fiecare dintre aceste denumiri. Pe scurt, acestea sunt fix programele despre care vă spuneam, care vin în completarea plăcii video pentru a-i spori nivelul de performanță, pentru a o ajuta să creeze imagini mai realiste sau pentru a îmbunătăți experiența de joc pentru utilizator, eliminând anumite limitări ale componentelor.

Ray Tracing este o tehnologie care generează lumina din jocuri într-un mod realist. În trecut, lumina obișnuia să fie generată dintr-un punct anume, iar asta nu respecta mereu realitatea. Plăcile video NVIDIA GeForce RTX sunt dotate cu piese dedicate strict acestui proces de generare al luminii. Desigur, chestia asta consumă resurse, iar plăcile capabile să ruleze această tehnologie sunt mai puternice și automat, mai scumpe.

Teoretic, asta ar însemna că numai plăcile scumpe sunt capabile, nu? În mod normal, răspunsul ar fi da, numai că NVIDIA îți oferă și un alt răspuns. Acesta se numește DLSS și servește ca susținere pentru placa video. La fel ca și Ray Tracing, tehnologia DLSS folosește nuclee dedicate și este o caracteristică implementată atât la nivel fizic, cât și digital. Funcționează destul de simplu: ia o imagine mare și greu de creat și o micșorează, astfel placa video are mai puțin de lucru. Și pentru a-i păstra calitatea, se folosește de nucleele dedicate care se ocupă de claritate și evidențierea detaliilor. La final, imaginea mai mică și mai ușor de creat este mărită la dimensiunea monitorului tău fără să piardă din calitate.

NVIDIA DLSS lista jocuri si titluri VR Linux

În acest fel, combinația de Ray Tracing și DLSS merge fix ca și cafeaua cu lapte. Sigur, poți bea cafeaua și fără lapte, iar uneori e mai bună, dar mulți vor adăuga și laptele pentru a completa gustul. Aceste tehnologii se regăsesc doar pe plăcile NVIDIA GeForce RTX. Indiferent că vorbim despre RTX 2060 care este cea mai accesibilă, ori despre RTX 3090 care este cea mai scumpă, fiecare produs din această serie beneficiază de aceste tehnologii. Iar dacă vorbim despre o placă mai slabă, precum 2060, DLSS poate fi diferența dintre un joc care merge greu și același joc care se mișcă bine.

NVIDIA Reflex este o tehnologie ceva mai diferită

Unde Ray Tracing și DLSS sunt două tehnologii care folosesc componente dedicate și funcționează foarte bine împreună, NVIDIA Reflex este o tehnologie diferită. Funcționează și cu componente dedicate, însă la baza acesteia stă o soluție software. Aceasta facilitează legătura dintre placa video și procesor, astfel încât timpul necesar comunicării dintre cele două componente este redus la minim.

Aceasta este și singura dintre cele trei tehnologii care funcționează și pe plăci video mai vechi decât RTX-urile pe care le-am tot amintit până acum. La fel ca și în cazul Ray Tracing-ului și a DLSS-ului, este alegerea fiecărui dezvoltator de jocuri dacă vrea să includă una dintre aceste tehnologii într-un titlu. Unii le implementează pe toate trei, unii combină Ray Tracing cu DLSS, sau DLSS cu Reflex, în timp ce unii aleg o singură tehnologie, ori niciuna.

Un lucru este sigur: NVIDIA a reușit să creeze un pachet de tehnologii foarte capabile care vor fi părți importante din viitorul jocurilor video. Asta putem vedea cu ochiul liber, pe măsură ce din ce în ce mai multe jocuri încep să le îmbrățișeze. Dacă vreți să aprofundati și mai mult aceste tehnologii și modul în care acestea funcționează și îmbunătățesc experiență de joc, puteți consulta un articol scris chiar ieri, în care explic în detaliu acești termeni: click aici!

Ce calculator sau laptop să aleg?

Dacă vorbeam despre subiectul asta acum un an și jumătate, ori chiar doi, cu siguranță aș fi avut un răspuns mult mai simplu. Din nefericire, în momentul de față întreaga industrie trece printr-o criză de componente, iar plăcile video au fost lovite cel mai puternic. Asta îmi face imposibilă misiunea de a recomanda o anumită placă video, așa că soluțiile cele mai bune rămân sistemele pre-asamblate, ori laptopurile.

Am selectat din oferta magazinului câteva modele care nu doar că sunt bine dotate, ci au și prețuri ceva mai apropiate de realitate. Asta a devenit un factor important, întrucât lipsa componentelor se traduce într-o majorare a prețurilor. Sunt prea mulți oameni care râvnesc la prea puține produse. Acestea fiind spuse, sper că am reușit să fac puțină lumină asupra unui subiect care poate fi extrem de înfricoșător pentru un începător și haideți să vedem recomandările:

Calculator Pixel Master – 8.594,99 RON

Pixel Master este denumirea unui sistem construit de PC Garage care se adresează atât pasionaților de jocuri, cât și celor care vor un calculator pe care să lucreze. Configurația acestuia include o placă video NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti, un procesor AMD Ryzen 7 5800X și 32GB de memorie RAM . Această combinație de componente îți va oferi un nivel de performanță foarte mare, astfel vei putea rula cele mai noi jocuri în condiții bune și mai important de atât, vei putea lucra pe el indiferent de activitatea ta: editare de documente, manipulare de fotografii, editare video sau alte forme de creare de conținut.

Un alt aspect care m-a făcut să aleg acest model este combinația de SSD și HDD. Unde SSD-ul ultra-rapid de 500GB îți va găzdui sistemul de operare și aplicațiile și le va rula la viteze foarte mari, HDD-ul foarte mare de 4TB îți va oferi tot spațiul de stocare necesar pentru jocuri, fotografii, filmări și orice altceva dorești să mai salvezi.

Alternative:

Calculator Arkay Intel Edition 8.499,99 RON
Calculator Dragon 8.299,99 RON

Laptop Lenovo Legion 5 Pro 16” – 5.998,99 RON

Știu că unii dintre voi preferă un laptop: ușurința în utilizare, dimensiunile reduse și abilitatea de a-l transporta sunt factori decisivi pentru mulți oameni. Așa că recomandarea mea se îndreaptă către Lenovo Legion 5 Pro cu diagonală de 16″. Acesta este dotat cu o placă video NVIDIA GeForce RTX 3060, un procesor AMD Ryzen 5 5600H și 16GB de memorie RAM. Configurația acestuia este sub cea oferită de sistemul Pixel Master de mai sus, însă și diferența de preț este sesizabilă.

Asta nu-l face însă o alegere de compromis. Acest laptop va face față celor mai noi jocuri și are puterea necesară pentru a fi numai bun și pentru muncă. Singura diferență evidentă pe care o vor observa mulți este însă stocarea. Unde jocurile merg configurate la setări mai mici pentru a rula bine, spațiul limitat la numai 512GB ar putea deveni destul de rapid o limitare. Dar această situație este destul de standard pentru laptopuri, iar un HDD extern pe USB este adesea cea mai elegantă soluție.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button