Tech&ITPCTECH

Un TikToker a amestecat pastă termoconductoare cu sare, iar nebunia asta chiar a dat rezultate!

...dar este o idee proastă care ar putea provoca daune procesorului.

Pasta termoconductoare este una dintre chestiile alea mici dar vitale pe care trebuie să le iei în considerare atunci când îți construiești o configurație nouă. Pentru mulți, soluția mâzgoasă de transfer termic dintre procesor și cooler-ul acestuia a fost mai mereu o dilemă. Ba unii rămân fără, ba alții uită s-o aplice, ori cei mai inventivi încearcă să-i găsească fie alternative, fie moduri de a-i îmbunătăți capabilitățile de transfer termic.

Ultima născoceală de acest fel vine de pe TikTok, unde utilizatorul cu numele @mryeester a publicat mai multe videouri în care experimentează cu diverse chestii găsite prin casă: zahăr pudră, sirop de arțar și sare. Iar dacă primele două au eșuat spectaculos, ultima combinație a oferit niște rezultate… negative. Adică temperatura procesorului a scăzut cu două-trei grade Celsius după ce a adăugat sare în pasta termoconductoare.

@mryeester

Reply to @nn.dimethyltryptamine grinding up the salt to mix with thermal paste! #pc #pctips #thermalpaste #mryeester

♬ original sound – Lonely Bunker

Nu este o idee bună să amesteci sare cu pastă termoconductoare

Înainte de a da năvală în bucătărie în căutarea solniței, haideți însă să vă spun și de ce este o idee proastă să amestecați sarea cu soluția de transfer termic dintre cooler și procesor. IHS-ul procesorului, adică bucata metalică de deasupra acestuia pe care regăsim de obicei numele, seria, etc. este realizat din cupru. Sarea și cuprul nu se înțeleg chiar atât de bine, astfel combinația dintre astea două poate rezulta în corodarea suprafeței IHS-ului. Trebuie să explic de ce e rău să-ți ruginească procesorul?

Salt Bae

Bine, șansele nu-s mari, dar pentru două-trei grade diferență nici nu consider că merită riscul. Și până la urmă, pasta are un impact destul de mic pentru majoritatea utilizatorilor. Da, niște Thermal Grizzly Kryonaut e mai tare decât Arctic MX-4 spre exemplu, dar diferența este de numai câteva grade și pe aia o vezi în principal pe procesoare precum Ryzen 9 și Core i9. Iar când ai un astfel de procesor, oricum îți permiți și-un cooler serios care adesea vine cu pastă inclusă și nu e nici un fel de problemă dacă o folosiți pe cea din pachetul unui Noctua NH-D15 spre exemplu.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button