MORE

Parlamentul European si neutraltiatea internetului

Parlamentul European si-a exprimat ieri votul in vederea implementarii unui set de amendamente pentru legislatia Uniunii, referitoare la internet.

Aceste amendamente erau propuse cu intentia de a defini mai clar conceptul de neutralitate a internetului, care ar impiedica potentiale abuzuri din partea companiilor de telecomunicatii. Din pacate pentru cei carea au sprijinit aceste amendamente, votul a fost clar impotriva lor. Toate amendamentele au fost respinse.

Ca urmare, legislatia nu a fost modificat, iar asta a ingrijorat cateva entitati, cum ar fi companiile Reddit, Neflix si chiar Kickstarter.

Si ce ar fi atat de rau la legislatie incat sa fie nevoita modificarea sa? In mod direct nu prea multe, insa include aspecte care lasa prea mult loc pentru interpretare. Dupa cum ne-a obisnuit istoria, unde legea poate fi interpretata, se pot intampla lucruri pe care cei care au facut legea nu le intentionau.

O parte din legislatie face referire la ceva numit un „Zero Rating”. Asta ar permite companiilor de telecomunicatii sa stabileasca contracte cu diverse site-uri si servicii pentru a permite accesarea lor chiar si daca un utilizator si-a atins limita de date.

Exista teama ca acest fel de contracte vor fi abuzate, si am putea ajunge in situatia in care se afla SUA, unde limitele de date sunt excesiv de stricte, iar vitezele sunt in general oribile, dar cand servicii ca Netflix platesc o taxa catre un provider de internet, prin minune viteza creste.

Efectele acestui vot negativ nu se vor vede de azi de maine, ci abia de anul viitor, cand vor fi stabilite reguli noi de urmarit, bazate pe legislatia in forma sa actuala.

[BBC]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button