Parallel Systems ne prezintă o tehnologie care ar putea revoluționa industria transporturilor

Mulți oameni trăiesc fantezia unui drum lung la volanul unui camion în jocuri precum Euro Truck Simulator, însă această meserie este vitală pentru funcționarea normală a lumii moderne în care trăim. Avansul tehnologic devine însă un pericol pentru locurile de muncă ale șoferilor de camioane, care ar putea fi înlocuiți într-un viitor nu foarte îndepărtat de soluții autonome.
O astfel de soluție este propusă de Parallel Systems, un start-up creat de trei foști ingineri SpaceX. Aceștia ne prezintă un prototip de vehicul care promite să aducă o mulțime de îmbunătățiri în modul în care bateriile și tehnologia AI își fac simțită prezența asupra industriei transporturilor de marfă. Misiunea lor este de a aduce îmbunătățiri masive asupra acestei industrii, care a fost stagnantă în ultimul secol.
Ce soluție ne propun cei de la Parallel Systems?
Prototipul prezentat de Parallel Systems este un vehicul care se deplasează pe șine, însă nu este locomotiva clasică cu care suntem obișnuiți. Vehiculul este format dintr-un pachet de baterii, motoare electrice, patru roți și o colecție impresionantă de senzori care îi permit să funcționeze într-un regim autonom. Și cum o mare parte din marfa transportată prin lume vine în containere metalice, acestea vor juca un rol important în funcționarea acestui concept.
Fiecare container va fi susținut de două astfel de vehicule, care îi vor susține greutatea de la capete. În acest fel, se creează un eco-sistem autonom care ar fi, în teorie, mai eficient și mai sigur decât șoferii de camioane. Asta este posibil prin eliminarea factorului uman, care este predispus la erori și suferă de oboseală, boli și alți factori care îi afectează eficiența.
Modul de funcționare este destul de simplu de înțeles: două vehicule sunt poziționate fix pe lungimea unui container, care este așezat deasupra acestora cu ajutorul unei macarale. Cu ajutorul senzorilor de la bordul celor două vehicule, acestea sunt capabile să ruleze pe cont propriu pe șine. Deoarece fiecare vehicul în parte este independent, nu este nevoie să facă parte dintr-un ansamblu precum un tren. Ai ceva de trimis? Ai legat două d-astea și le-ai pus la treabă. Și așa devin practic, camioane pe șine. În practică însă, se va folosi un sistem de pluton pentru a transporta mai multe containere în același timp.
Credem că un pluton ar putea conține între 10 și 50 de mașini. Cu 10 bucăți vei împărți încărcătura aerodinamică de-a lungul unei distanțe mai mari ceea ce va duce la un maxim de eficiență. Din punct de vedere al business-ului, unde se doresc transporturi masive, cred că un pluton de 50 de mașini este maximul pe care-l putem atinge.
Trenurile au fost mereu lungi, iar în ultimii ani au devenit și mai lungi deoarece economisești mult în acest fel. Dar ce faci când trebuie să parchezi un tren de un kilometru lungime? Nu prea există multe locuri în care să-l parchezi.
Compania propune o soluție care nu doar că poate transporta mai multă marfă, dar ocupă și mai puțin spațiu. În acest fel, în locul unui triaj imens pentru trenuri de mari dimensiuni, poți stoca vehiculele pe o suprafață mult mai mică. Iar containerele, fiind containere, pot fi stocate unele peste altele fără probleme. În acest fel, vechea gară de marfă se va transforma într-un depozit imens cu un sistem de macarale care să ajute la mutarea chestiilor de colo-colo.
Cum ar putea afecta industria de transporturi?
Impactul soluțiilor precum cea prezentată de Parallel Systems poate fi mare și pozitiv, însă momentan, infrastructura este un factor limitator. Funcționând pe baza de șine, aceste vehicule trebuie să folosească sistemul feroviar actual. Asta înseamnă că șinele ar trebui recondiționate, iar dacă credeți că doar România suferă din acest punct de vedere, s-ar putea să aveți o surpriză. Infrastructura căilor ferate la nivel mondial este destul de veche, iar metalul, oricât de puternic ar fi, trebuie recondiționat sau înlocuit după câțiva ani de utilizare. Ori în unele cazuri, după câteva decenii.
Să spunem că problema șinelor este rezolvată; acum nu mai rămâne decât ca diverse companii să instaleze macarale care să se ocupe de manipularea containerelor și a vehiculelor precum cele produse de Parallel Systems. Iar odată ce ai rezolvat toate astea, ai nevoie de un sistem eficient care să se ocupe de circulație. Nu poți pur și simplu să lași niște containere de câteva tone să se plimbe nestingherite pe aceleași sine pe care le frecventează și trenurile destinate transportului de persoane.
Parallel Systems vin cu o propunere interesantă, dar nu se vor descurca pe cont propriu
Inginerii de la Parallel Systems oferă o soluție foarte bună, însă pentru a deveni fiabilă este nevoie de colaborare. Asta înseamnă că marile companii feroviare din toată lumea ar trebui să își modernizeze infrastructura pentru a putea acomoda noua tehnologie. Asta implică niște eforturi foarte mari, atât financiar cât și temporal, întrucât înlocuirea sau recondiționarea șinelor este scumpă și durează.
Pe lângă asta, trebuie să treacă și hopul cel mai mare: șinele nu ajung peste tot în lume. Odată ajunse într-un oraș, conținutul acestor containere trebuie transportat mai departe. Însă cea mai mare amenințare vine din partea industriei de camioane, care au prezentat TIR-uri autonome care, în teorie, ar putea fi chiar mai eficiente decât soluția celor de la Parallel Systems. Voi cum credeți că va arăta viitorul transporturilor și cât de mare va fi impactul tehnologiei în acest segment?