Foto-Video

Panasonic S1 Review – Primul mirrorless full frame al companiei! Iata ce poate!

Panasonic S1 este printre cele mai asteptate camere mirorless de anul acesta. In trecut au existat multe zvonuri, insa lumea n-a prea crezut in ele, deoarece se parea ca acest aparat va fi full frame, primul din istoria Panasonic, ei avand doar senzori 4/3 pe gama dedicata videografilor. Nu discutam aici despre EVA, ci despre seria GH. Faptul ca aceasta camera este full frame, schimba radical povestea si piata, mai ales ca aceasta a fost „limitata” in materie de optiuni si facilitati in mod artificial de catre alti producatori. Chiar daca Sony are camere mirrorless full frame, acestea sunt destul de restrictive in ceea ce priveste optiunile de filmare puse la dispozitie.

Panasonic S1 poate fi considerat un game changer. Este in acest moment poate cel mai echilibrat mirrorless full frame de pe piata, el fiind dedicat atat fotografilor cat si videografilor. Trebuie sa mentionam si Panasonic S1R care este dedicat strict fotografilor, datorita rezolutiei de 47MP. In 2 saptamani de utilizare pentru foto cat si pentru video, aparatul ne-a aratat parti bune, dar si parti… mai putin bune. Desi este o camera versatila, aceasta inca nu a primit un firmware care sa deblocheze anumite optiuni de filmare, el urmand sa apara tocmai in luna Iulie, fapt confirmat de Panasonic. Odata lansat acest firmware, S1 va fi cu adevarat deblocat si isi va arata adevarata valoare si potentialul maxim pe partea de filmare. Noul firmware promite posibilitatea de a filma in rezolutie 4k cu 60FPS la o compresie de 4.2.2 in 10 bit direct pe card, fara sa mai fie nevoie de un recorder extern, asa cum am folosit noi aparatul in timpul filmarilor. Pentru a putea filma in 10 bit in aceest moment aveti nevoie de un recorder extern conectat pe HDMI, iar noi am utilizat un Video Devices PIX-E5 pentru a filma 4k30p in 10 bit la compresie 4.2.2.

Cei 24.2 MP ai senzorului de pe Panasonic S1 sunt undeva la mijloc. Nu sunt nici prea putini pentru foto dar nici prea multi pentru video. Adica acesta capteaza suficienta lumina, deoarece dimensiunea unui pixel este mare si este suficient de clar pentru fotografii de dimensiuni rezonabile, aproximativ 50.9cm x 34cm.  Senzorul este Back-Side Illuminated, de generatie noua, cu un dynamic range de 14.5 stopuri și un ISO nativ pana la 51.200, sau extins pana la 204.800. Evident nu vei urca niciodata ISO spre maxim nativ, daca ai nevoie de imagini utilizabile, dar Panasonic S1 se descurca bine la ISO 51.200, cel putin pe parte de JPEG datorita procesorului de imagine Venus Engine, insa daca va uitati la poza RAW, aceasta are ceva zgomot, mai ales pe marginne, un soi glow rosu, tipic pentru un senzor care are ISO-ul la maxim, problema fiind destul de comuna.

S1 are sistem de stabilizare dual, adica pe senzor, pe 5 axe, si in obiectiv, astfel putem folosi si obiective manuale, mecanice, fara stabilizare, dar totusi sa beneficiem de stabilizarea de pe senzor. Si nu este tot, aparatul are si stabilizare electronica, ce-i drept face putin crop in imagine, dar nu deranjeaza, deoarece taie foarte putin din margini, insa rezultatul este incredibil, astfel puteti face poze din mana cu o expunere indelungata, peste 6 trepte de expunere. Am folosit aparatul impreuna cu obiectivul Panasonic 24-105 f/4.0. Aparatul foloseste montura Leica L, dar exista adaptoare pentru cine doreste sa monteze alte obiective.

POZELE SAMPLE REALIZATE CU PANASONIC S1 POT FI DESCARCATE DE AICI.

Focalizarea automata este un capitol la care S1 si S1R stau bine. Ambele au 225 de zone de focalizare care folosesc metoda Depth from Defocus (DFD) prin detectie de contrast, in loc de metoda standard care foloseste detectia de faza. Metoda DFD functioneaza bine in majoritatea cazurilor, insa au fost momente in timpul filmarii cand camera a refuzat sa focalizeze, in plus aceasta metoda cauzeaza „focus breathing” pe video, deoarece face micro ajustari tot timpul, astfel lentila se deplaseaza in fata si in spate mereu. Insa ne-a placut ca metodele de detectare a subiectelor, fie animale, fie oameni, funtioneaza foarte bine, aparatul avand mai multe optiuni de detectie. Acesta are inclusiv focus tracking.

Pe partea de filmare sta bine, in acest moment avem la disppozitie cateva optiuni de filmare precum 4K la 100Mb/s cu 30FPS sau 4K la 150Mb/s cu 50 sau 60 FPS, dar in aceste doua moduri aparatul face crop de 1.3X. De asemenea are optiune de filmare cu HLG, dar care momentan nu ne intereseaza, deoarece este un format cu care se lucreaza greu, mai ales ca acesta este in compresie HEVC H.265. Asadar asteptam cu nerabdare actualizarea din Iulie care va adauga optiuni de filmare in V-LOG si 10Bit 4.2.2, pentru ca in acest moment poate filma maxim in 8Bit. Pentru a obtine o imagine placuta am folosit profilul de culoare Cine V, dar evident nu se compara cu o colorizare manuala dupa bunul plac. Trebuie sa ne multumim cu ea pana apare optiunea de V-LOG.

Ecranul de pe spate este de tip touch si se poate articula intr-un mod neoobisnuit (si inutil dupa parerea noastra), aceasta era mult mai eficient daca se articula in exterior, asa cum se intampla la Canon sau alte aparate. Acesta este clar si luminos, la fel si in cazul vizorului electronic, care are o rezolutie mare si un refresh de 120Hz. Nu am observat urme de lag sau flicker.

Bateria: la acest capiton S1 sta excelent! Bateria are o capacitate de putin peste 3000mAh si poate realiza pana la 1100 de poze daca folositi modul eco. Noi am reusit sa filam putin peste o ora, fara modul eco, iar bateria a ramas cu o linie. Pe partea de pret, aparatul putem spune ca isi face banii, el costand cu tot cu obiectivul 24-105 in jur de 15.000 LEI.

In concuzie este o camera care va schimba cu siguranta piata, iar Sony are o competie de care sa se teama acum, pe partea de full frame, suntem curiosi cu ce imbunatatiri vor veni acestia pe A7S3.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button