TECH

Panasonic Lumix DC-FZ82 – Un bridge superzoom de buget!

Camerele foto sunt par sa fie inlocuite incet dar sigur de telefoane, in acest moment trendul fiind ca telefoanele de top sa vina echipate cu doi senzori si doua lentile diferite, una mai larga pentru peisaj, si una mai stransa, pentru portrete si diverse efecte gen bokeh. Dar chiar si asa acestea nu pot inlocui in niciun caz o camera foto dedicata… doar ca cine doreste sa achizitioneze o camera dedicata, are de luat o decizie grea! Incercam sa va usuram aceasta decizie prezentandu-va un aparat foto din categoria bridge super zoom. Panasonic Lumix DC-FZ82 dispune de un sistem optic avansat, ce ii permite un zoom de 60x!

Focalele echivalente 35mm sunt de la 20mm pana la 1200mm. Bate… pana pe Luna!!! Mai mult, aparatul poate fi utilizat in fotografia de wildlife sau in vacanta, pentru a surprinde orice detaliu, de aproape sau de la distanta. Senzorul de 18.1MP are o dimensiune de 1/2.3 inch si sensibilitate ridicata, pentru a putea realiza fotografii bune in lumina scazuta. Camera este de asemenea capabila sa filmeze la o rezolutie de 3840×2160 pixeli in 30 de cadre pe secunda sau 120 de cadre pe secunda la rezolutie HD.

Camera filmeaza multi-format, asadar avem la dispozitie si 24 sau 25 FPS. Sensibilitatea ISO este de la 80 pana la 3200, cu posibilitate de extindere pana la ISO 6400. La o lentila cu un asemenea zoom, nu putea sa lipseasca o stabilizare buna a imaginii, asadar Panasonic FZ82 vine echipat cu power O.I.S activ, care va ajuta in realizarea fotografiilor la zoom maxim fara ca acestea sa iasa neclare. In modul Burst FZ82 poate trage 10 cadre pe secunda, sau 6 cadre pe secunda daca utilizam autofocus. Expunerea este de f/2.8 pana la f/5.9. Asadar expunerea este foarte buna la capatul larg al zoom-ului.

Greutatea aparatului este de 616 grame, de apreciat prin comparatie cu un DSLR cu un obiectiv cu zoom asemanator, ce poate depasi cu usurinta cateva kilograme. Aceste performante ar putea sa va sperie prin raportare la pret, dar FZ82 costa doar 1600LEI, extrem de putin pentru ceea ce ofera. Pe spate regasim un ecran touch de 3 inch cu luminozitate ridicata si care raspunde bine la comenzi.

Cu ajutorul ecranului putem seta rapid si punctul de focus. Aparatul dispune si de un vizor electronic de rezolutie mare. Acesta se vede excelent si nu are lag. Butoanele de control sunt bine amplasate, rotita de selectie a modurilor fiind amplasata in partea superioara iar langa ecran avem butoanele de navigare. De asemenea camera dispune de trei butoane ce pot fi presetate dupa cum doriti. O  functie cu care ne-am mai intalnit cand am testat camerele foto de la Panasonic este Post Focus; aceasta functie este extrem de utila daca doriti sa fotografiati ceva aflat in miscare rapida, dar nu ati focalizat obiectul.

Din aparat se poate refocaliza imaginea oricand doriti, iar pe langa asta mai avem inca o functie noua numita Post Focus Stacking, care realizeaza multiple fotografii cu diverse puncte de focus, iar apoi din aparat, dupa ce realizati poza, puteti seta ca fotografia rezultata sa fie toata in focus. Distanta minima de focalizare este de 1cm, asadar avem parte de fotografie macro sau putem face poze la munti si stele.

De asemenea, daca nu va ajunge zoom-ul de 60x, acesta poate fi extins pana la 120x sau chiar peste daca utilizati zoom-ul digital, astfel putem ajunge la o focala de peste 6700mm echivalenta 35mm. Fotografiile pot fi JPEG sau RAW. Este excelenta posibilitatea de a fotografia RAW, pentru ca ne ofera o flexibilitate mult mai mare la corectia de culoare si implicit la modul in care va arata fotografia finala.

Pe parte video putem filma la rezolutie 4K in format MP4 la 100Mb/s cu compresie AVCHD. Filmare poate avea o durata de maxim 15 minute per fisier, adica dupa fiecare 15 minute aceasta trebuie reluata. Puteti inregista si in slow motion pana la 240 de cadre la o rezolutie de 640 x 480, dar evident nu puteti face mare lucru cu aceasta rezolutie, insa avem si 120 de cadre pe secunda la rezolutie de 1280 x 720 pixeli, asadar putem obtine un slow motion de 4x la o rezolutie decenta.

Totodata putem extrage poze la rezolutie de 8MP din burst realizat la 30 de cadre pe secunda. Aparatul sprijina si mai mult partea creativa cu functia Stop Motion Animation. Da! Puteti realiza clipuri video Stop Motion in stilul Tim Burton, fara a avea nevoie de foarte multa editare sau echipament special.

In concluzie Panasonic Lumix DC-FZ82 este un aparat extrem de versatil, care suplineste intr-o buna masura un DSLR entry si obiectivele extra, acesta fiind recomandat amatorilor si entuziastilor. La pretul de 1600LEI este poate cea mai buna alegere de aparat brigde superzoom, cu functii pe care, categoric, niciun telefon nu le poate acoperi!

[table id=18 /]

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button