TECH

[UPDATE Video] Panasonic HC-X1000 – O excelenta camera 4K, accesibila si completa!

Standardul Ultra HD 4k incepe sa se impuna incet dar sigur pe piata. In ultimul an am vazut cum apar din ce in ce mai multe telefoane, dar si camere video serioase si la preturi rezonabile care filmeaza la aceasta rezolutie.

Panasonic HC-X 1000 este o camera care filmeaza in format Ultra HD 4k direct pe cardul SD, iar modelul face parte din categoria prosumer. Pe langa faptul ca inregistreaza direct pe cardul SD, aceasta are la dispozitie o multime de butoane pentru control avansat, ceea ce-i sta bine unei camere dedicate profesionistilor, dar nu numai, si veti vedea de ce.

X1000 are cam tot ceea ce iti poti dori de la o astfel de camera: un obiectiv de calitate fabricat de Leica cu o deschidere de la f/1.8 la 3.8, un zoom optic de 20x, inredistrare 4k 50 sau 60p pe doua carduri SD, filtre neutrale fizice integrate, asa numitele ND-uri, si doua intrari XLR cu phantom power. De asemena camera mai are un vizor electronic excelent, un display de foarte buna calitate retractabil si o multime de setari manuale.

In termeni de design si durabilitate, cand tii in mana HC-X1000 observi cat este de usoara. Camera este usoara datorita corpului construit dintr-un plastic dur, si cand spun dur nu este gluma, acest plastic este la fel de dur ca si aliajul folosit in  constructia camerelor profesionale high end foarte scumpe. Greutatea mica si balansul excelent inseamana o manevrare impecabila: puteti tine camera folosind manerul din partea de sus sau suportul lateral.

Ca si mod de operare, Panasonic X1000 este similara cu camerele video de cinema high end. Are un buton pentru zoom cu variator, in acest mod puteti face zoom cat de repede sau de incet doriti, motorul de zoom este foarte silentios, iar controul este extrem de precis. Obiectivul Leica are integrate trei inele, unul pentru zoom, unul pentru iris si altul pentru focus. De asemenea este disponibila optiunea de focus peaking care asista focalizarea, iar inregistrarea poate fi monitorizata pe ecranul LCD sau vizorul optic. Tot pe lentila se mai afla si controlul pentru filtrele ND, care ofera trei optiuni: 1/4, 1/16 si 1/64, optiune ideala daca filmati pe o zi cu soare sau intr-un loc cu lumina puternica.

X1000 este putin mai mare in comparatie cu un DLSR, dar este cu mult mai mica decat restul camerelor care au acest format. Lentila este compacta, si aproape intreaga suprafata a corpului camerei este folosita pentru a plasa cate un buton de control. Chiar in spatele inelelor de pe obiectiv se gasescte panoul principal de control de unde reglezi expunerea, balansul de alb, viteza obturatorului si modurile de focalizare.

Daca preferi sa folosesti camera in modul hand-held, cu siguranta te vei folosi de vizor. Acesta este foarte luminos, are o rezolutie de 1.2 milioane de pixeli si un suport pentru ochi comfortabil. Daca preferati sa tineti camera de maner, aveti la dispozitie un ecran cu o diagonala de 3.5 inch cu o rezolutie de 1.1 milioane de pixeli.

Pana in acest moment, daca doreai sa faci clipuri 4k erai nevoit sa cheltui o mica avere pe echipament si accesorii, dar Panasonic X1000 schimba aceasta regula. Aceasta camera are in interior doua procesoare quad core si un senzor de 1/2.3 inch CMOS. Aceasta combinatie permite camerei sa filmeze la rezolutie 4k cu 50 sau 60p direct pe card SD. Evident cardul SD trebuie sa fie minim UHS-3. Camera are posibilitatea de a inregistra la bitrate-uri, formate si algoritmuri de compresie variate. Formatele sunt MOV, MP4, AVCHD cu compresie IPB sau intraframe.

X1000 are stabilizator optic pe 5 axe pentru filmarea HD si un stabilizator Power OIS pentru filmarea 4k, De asemenea avem zebra, histograma, monitorizare pentru culori, WiFi, USB 3.0, un port full HDMI capabil de transfer 4k necomprimat pentru a putea inregistra imaginea pe un recorder extern, si in acelasi timp poate filma si intern.

Sloturile dual SD pentru carduri permit camerei sa filmeze in acelasi timp pe ambele carduri 4k la 50 sau 60p, sau sa filmeze continuu pe un card, in timp ce pe al doilea card puteti monta clipurile. Camera filmeaza in avans 3 secunde, si in acest fel puteti filma un eveniment intreg pe un  card in timp de pe al doilea card stocati doar momentele cheie.

In concluzie daca doresti o camera de buget care poate filma 4k, Panasonic HC-X1000 este exact ceea ce iti trebuie. Sunt multe lucruri de spus despre aceasta camera. Ea ofera un control foarte avansat, impreuna cu un hardware extrem de performant  si un design ergonomic, fiind potrivita atat in studio cat si pe teren. In acest moment Pnansonic cu al lor HC-X1000 au reusit sa aduca pe piata o camera care credem ca va deveni o referinta in productia de continut 4k. Camera este disponibila in Romania prin westbuy.ro.

REVIEW VIDEO LA ZONA IT VINERI ORA 17.00 PE TVR1/TVRHD

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button