TECH

Review Panasonic DMC GX8 – Aparat foto sau camera video? Ambele!

Panasonic DMC GX8 este o camera mirrorless ce integreaza un senzor Micro Four Thirds, care are o rezolutie de 20MP. Ca si predecesorul sau, GX7, modelul Panasonic DMC GX8 are un senzor cu stabilizare pe patru axe care lucreaza impreuna cu stabilizarea optica aflata pe obiective. Acest tip de stabilizare duala ofera rezultate foarte bune cand filmati sau fotografiati din mana. Dupa cum era de asteptat, GX8 filmeaza 4k direct in camera, focalizarea este rapida si bazata pe contrast, obturatorul este de tip mecanic sau electonic, cu o viteza de 1/8000 sau 1/16000 in cazul celui electronic. Viteza pozelor in rafala este de 8 cadre pe secunda sau de 6 cadre pe secunda daca activati focalizarea automata.

Ca si predecesorul sau, acesta are un design retro. In partea superioara stanga se regaseste vizorul optic electronic, iar spre deosebire de modelul anterior care folosea un ecran de tip LCD 16:9, acesta este acum de tip OLED 4:3. Corpul camerei este compact si rigid, iar greutatea este de doar 487 de grame cu bateria inclusa. Corpul este construit din aliaj de magneziu si este inchis perfect pentru a oferi protectie pe vreme ploioasa sau la praf. Cand este tinut in mana, aparatul ofera o senzatie de confort si incredere, gripul este foarte ergonomic iar butoanele de control sunt bine pozitionate pentru acces  rapid.  Avem parte si de optiuni pentru personalizarea functiilor pentru butoane, in total putem personaliza pana la 13 functii, cinci dintre ele fiind butoane aflate pe ecranul care este de tip touch. Ecranul principal are o diagonala de 3 inch si o rezolutie de 1040k pixeli. Acesta este flexibil, se poate roti si inclina dupa cum doriti.

Cat despre conectivitate, Panasonic DMC GX8 are parte de o iesire USB, o iesire AV, un port Mini HDMI si o mufa de 2.5mm unde se poate insera un microfon sau o telecomanda. De asemenea nu lipseste nici WiFi sau NFC. Bateria BLC12E are o capacitate de 1200mAh si rezista pana la 340 de poze. Lumix GX8 are o montura care este compatibila cu toate obiectivele pentru standardul Micro Four Thirds. Asadar camera are acces la o gama larga de obiective. Modelul testat de noi a venit in pachet cu un obiectiv Panasonic Lumix G 12-35mm sau 24-70mm echivalent 35mm.  Obiectivul este un zoom cu o deschidere f/2.8 si face parte din gama Pro, in plus acesta este si stabilizat optic, asadar beneficiem de stabilizarea duala. Dual Image Stabilisation ofera o imagine foarte stabila atunci cand filmati din mana sau cand fotografiati la expuneri mai lungi. Am testat stabilizarea atat in fotografie cat si in filmare, iar diferenta se vede cu ochiul liber. Pentru fotografie am reusit sa obtinem o poza clara cu o expunere lunga de 1/3.2 secunde.

Camera are capabilitati video foare ridicate, si ofera mai mult decat ne asteptam. Filmarea la rezolutie 4K este disponibila la 24, 25 si 30 de cadre cu o rata de transfer de 100Mb/s. Pe langa filmarea 4k aceasta poate filma FullHD cu 50/60 de cadre pe secunda cu o rata de transfer de 28Mb/s, de asemenea este disponibila si filmare 720p sau VGA. Sensibilitatea ISO pentru modul video pleaca de la 200 si ajunge la maxim 6400. Camera are avantajul senzorului de 20Mp si filmeaza initial la o rezolutie de 5184 pixeli dupa care imaginea este sub-scalata la 4K sau 1080p. Aceasta metoda este una extrem de eficienta si ofera extra claritate la filmare, senzorul avand o rezolutie de 5184 x 3888 pixeli. In concluzie avem parte de o camera excelenta, atat pe parte foto cat si video. 

Articole asemanatoare

Back to top button