TECH

Panasonic dezvăluie primul senzor CMOS în 8K, 60FPS și HDR

La o zi după ce Sony a anunțat un nou senzor CMOS cu backlighting, Panasonic vine cu propria sa tehnologie inovativă, un senzor capabil să captureze imagini în 8K, la 60 de cadre pe secundă, în HDR.

Sursă: Panasonic

Prin intermediul unui comunicat de presă, Panasonic a dezvăluit că lucrează la o nouă tehnologie pentru un senzor de imagine CMOS, bazat pe OPF (organic photoconductive film). Ca exemplu, comunicatul include următoarele:

Cu această tehnologie, devine posibil să captăm imagini în rezoluții 8K, chiar și în medii cu contrast mare, cum ar fi un câmp cu soare puternic sau locurile spectatorilor din umbra acoperișului unui stadion.

Pe lângă posibilitatea de a obține imaginile în rezoluții 8K (36 de milioane de pixeli), 60FPS și HDR, Panasonic mai include alte două avantaje ale tehnologiei. În primul rând, comutarea din modul de sensibilitate crescută în cel de saturare crescută se poate face simplu, din aparat. În al doilea rând, funcția filtrului ND poate fi controlată prin modificarea voltajului trimis către OPF. PetaPixel ne explică faptul că aceasta din urmă se traduce prin trecerea de la global shutter la rolling shutter printr-o singură acțiune, o altă premieră în acest domeniu.

Desigur, senzorul cu pricina este cu adevărat special pentru global shutters. Acestea au capacitatea să controleze lumina la care sunt expuși pixelii – mai precis photosites – simultan, ajutând în special la captarea imaginilor care implică mișcare și redarea acestora fără distorsiuni și la fel cum le vedem în realitate.

Cu privire la filtrul ND și rolling shutter, Panasonic menționează că:

În modul de sensibilitate crescută [global shutter], putem capta date cu o intensitate de lumină de până la 4.500 de electroni cu o sensibilitate crescută. În plus, prin comutarea la modul de saturare crescută, este posibil să se captureze date cu o intensitate de lumină de până la 450.000 de electroni.

În cele din urmă, Panasonic a declarat că a înregistrat nu mai puțin de 135 de brevete în Japonia și 83 de brevete în restul lumii, unele aflându-se în așteptare.

[Panasonic] [PetaPixel]

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button