Pământul a înregistrat zilele trecute cea mai rapidă rotație în jurul axei sale măsurată vreodată
Conform datelor măsurate cu precizie de-a lungul timpului de cercetătorii de la institutul IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service), viteza de rotație a Pământului în jurul axei sale are un trend descendent. Totuși, în ultimii ani, Pământul a început să se rotească mai repede, scurtându-se astfel ziua.
2022 a fost un an record în acest sens: pe 29 iunie, planeta noastră a făcut cea mai rapidă piruetă de când s-au inventat ceasurile atomice. Bine, să nu vă gândiți că a fost o diferență mare: această cea mai scurtă zi a durat cu 1.59 milisecunde mai puțin decât 24 de ore, adică de aproximativ zece ori mai puțin decât timpul de răspuns al unei conexiuni (bune) la internet sau de o suta de ori mai puțin decât îi ia unui om să clipească (uzual între 100 și 400 milisecunde).
Pe 26 iulie am avut din nou o zi care a durat cu 1.5 milisecunde mai puțin de 24 de ore, după ce recordul anterior fusese înregistrat pe 19 iulie 2020, când rotația Pământului a durat cu 1.46 milisecunde mai puțin de 24 de ore.
De ce contează timpul de rotație al Pământului?
Cei mai afectați de variațiile în rotație sunt sateliții de poziționare (GPS). O milisecundă în plus sau în minus adaugă o eroare de un metru la ecuator, iar aceste erori se adună de-a lungul timpului. Deși există multe teorii, nu se știe încă exact de ce variază timpul de rotație. Poate fi de la mișcări în miezul Pământului, de la activitatea seismică, de la mișcarea polilor sau chiar de la topirea ghețarilor.
Pentru a compensa aceste variații și a păstra ziua timpul solar sincronizat cu timpul atomic, de-a lungul timpului s-au introdus „secunde în plus”. Problema cu scurtarea zilei este că e posibil să fie necesară o secundă în minus, lucru care ar putea crea haos pentru sistemele IT. Totuși, șansele ca trendul de încetinire să continue sunt foarte mari, deci cel puțin momentan, nu ne va fura nimeni o secundă prețioasă.