PC

OS/2 tot n-a murit, mulțumită lui ArcaOS 5.0

Dacă butonați calculatoare de câțiva ani, probabil ați dat la un moment sau altul peste OS/2, un sistem de operare realizat de IBM în colaborare Microsoft. Contrar numelui, nu este o jumătate de sistem de operare, iar în ciuda faptului că nu mai este sprijinit de IBM de 11 ani, a primit o versiune nouă.

O companie numit Arca Noae a dezvăluit ArcaOS 5.0, un sistem de operare bazat pe OS/2 menit să aducă tehnologia în curent cu ultimele descoperiri ale secolului 21, cum ar fi suport pentru UEFI și USB. ArcaOS 5.0 este prima variantă a sistemului de operare, numărul din coadă fiind acolo să arate că este o continuare a lui OS/2 Warp 4.

Nu este un sistem de operare gratuit, costă momentan 100 de dolari pentru o licență personală, și 230 pentru una comercială. Și ce primiți pentru acești bani? Un OS care nu este Windows 10 sau Linux, ci propria sa arătare de 32 de biți care poate să ruleze nativ aplicații de OS/2, Windows 3.1 și DOS. Da, ați auzit bine. În sfârșit puteți rula Sim Tower pe un sistem contemporan fără emulare!

Dar vorbind serios, OS/2 a continuat să fie utilizat în anumite părți din industria bancară și în comerț, cum ar fi la bancomate și alte astfel de sisteme. Arca Noae promite securizare, compatibilitate cu hardware modern, suport pentru drivere și include chiar suport pentru virtualizare. De asemenea, realistic vorbind, cine ar face un virus sau ransomware pentru OS/2?

[The Register]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button