TelefoaneTECHTech&IT

Orange se alătură mișcării EcoRating – Despre ce este vorba și de ce reprezintă un avantaj atât pentru tine, cât și pentru mediu?

Te-ai gândit vreodată la impactul asupra mediului pe care îl are smartphone-ul din mâna ta? La cât de mult stăm zilnic pe telefoane, le încărcăm și le tot reîncărcăm, eu spun că este o temă interesantă de gândire, și aici intră în schemă EcoRating, promovat în România de către Orange. Dar ce este el și ce scopuri are?

În 2021, marii operatori de telecomunicații din Europa, printre care se numără și Orange, au anunțat semnarea unui acord pentru lansarea EcoRating, un sistem de evaluare a performanței de mediu a telefoanelor mobile, care să permită stabilirea impactului dispozitivelor asupra mediului înconjurător. Pe scurt, EcoRating presupune punctarea telefoanelor mobile cu un scor de la 1 la 100, indicând, astfel, impactul acestuia pe durata întregului ciclu de viață.

Majoritatea telefoanelor noi din catalogul Orange au primit deja scorul EcoRating, iar clienții îl pot studia, alături de modelul de care sunt interesați, atât în magazinele online, cât și în Orange shops. Sistemul a luat naștere din dorința de a stabili gradul de sustenabilitate al dispozitivelor. Scopul acestui punctaj este acela că dispozitivele respective să fie transparente pentru consumatori, și pe de altă parte să determine atât producătorii cât și operatorii să caute soluții mai eficiente, care să mai reducă din impactul asupra mediului.

Cum funcționează EcoRating?

Sunt în total 13 indicatori și 5 criterii mari de eficientă. Acestea din urmă pot fi clasificate astfel:

  • Durabilitatea;
  • Potențialul de reciclare;
  • Potențialul de reparare;
  • Impactul asupra climei;
  • Eficiența în folosirea resurselor;

Durabilitatea este indicele care măsoară rezistența telefonului, durata de viață a bateriei și perioada de garanție a dispozitivului și a componentelor. Potențialul de reciclare se referă la cât de ușor pot fi recuperate și dezasamblate componentele, precum și la potențialul lor de reciclare. Potențialul de reparare măsoară ușurința cu care telefonul poate fi reparat, de la proiectare și până la scoaterea din uz. Impactul asupra climei evaluează emisiile de gaze cu efect de seră produse de telefon pe durata vieții sale și eficiența în folosirea resurselor, adică materiile prime rare folosite în fabricarea lui, în raport cu disponibilitatea respectivelor resurselor.

În esență, EcoRating este o analiză complexă și comprehensivă a tuturor etapelor de viață ale unui telefon. Prin etapele de viață ale telefonului înțelegem șirul complet de procese prin care trece orice dispozitiv – de la extragerea materiilor prime, fabricare, logistică, utilizare, până la sfârșitul vieții dispozitivului (momentul scoaterii din uz). 

Deocamdată punctajul EcoRating are scop pur informativ și nu este obligatoriu pentru producători sau operatori. Consorțiul anticipează că, în cele din urmă, toate telefoanele mobile vor fi evaluate și vor obține un punctaj EcoRating. În prezent, peste 80 de modele de telefoane au fost evaluate conform sistemului EcoRating, iar numărul lor continuă să crească.

Ce beneficii aduce EcoRating atât clienților, cât și mediului?

Dacă ești client Orange România, sunt șanse foarte mari să descoperi punctajul EcoRating aplicat fiecărui telefon care a fost deja analizat prin acest sistem. Și ăsta este un lucru bun, pentru că afli informații despre impactul telefoanelor asupra mediului și ai și un reper cu ajutorul căruia poți compara diverse modele. În cele din urmă, bazat pe această comparație, poți lua o decizie informată și poți merge pe modelul mai eco-friendly.

Bineînțeles, așa îți va fi mai ușor să găsești telefoanele acelea care rezistă stoic și, evident, vei contribui direct la reducerea impactului asupra climei și a amprentei de carbon. Deci mediul înconjurător îți va mulțumi. Cum se ajunge la asta? Păi, odată ce EcoRating va lua amploare, el va încuraja un comportament responsabil în momentul cumpărării unui nou telefon mobil. Va oferi o referință obiectivă/concretă referitoare la ceea ce înseamnă performanța de mediu în industria telefoanelor mobile.

Și producătorii de telefoane vor fi astfel motivați să ofere clienților produse mai sustenabile, iar transparența din sfera  producției și comercializării pe acest segment va crește semnificativ.

Este important să știm și următoarele:

Evaluarea EcoRating nu este făcută nici de operator, în cazul de față Orange, nici de producător, ci de o terță parte specializată. EcoRating nu aparține exclusiv Orange, deci evaluarea aceasta se aplică pe plan mai mare. Nu în ultimul rând, punctajul EcoRating se aplică strict telefoanelor mobile.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button