SecuritateRSS PaginaDeMediaTECH

Google îți urmărește activitatea online. Cum faci să îl oprești?

Ai crede că internetul este un loc sigur în care te duci oricând ai nevoie să ieși din normal. Istoricul căutărilor pe Google este cu siguranță un punct bun de plecare pentru a afla detalii despre cineva, dar știai că motorul de căutare chiar îți urmărește mișcările pe internet? Din fericire, există metode foarte simple prin care te poți ascunde de ochiul atotvăzător.

1. Cum să îți ascunzi activitatea pe Gmail?

Google nu îți urmărește doar activitatea de pe motorul de căutare, ci îți caută și prin mail-uri, ori chiar urmărește atent tot ce scrii. Și poate că ești genul de persoană care își folosește căsuța de mail pentru a plăti facturi, ori pentru a trimite/primi documente oficiale sau mai știu eu ce. Din nefericire, nu ai nicio varianta pentru a opri serviciul complet, dar poți dezactiva funcția care urmărește ce scrii:

  • Deschizi Gmail și apeși pe pictograma de Setări din colțul dreapta sus;
  • Apeși pe „See all settings” și te duci la tab-ul numit „General„;
  • Aici cauți secțiunea „Smart Compose” și debifezi cercul din dreapta rândului „Writing suggestions off„, după care salvezi setările.

Google Assistant

2. Asistentul inteligent Google te ascultă mereu

Toate marile companii se laudă cu sisteme de asistenți inteligenți care îți respectă securitatea. Printre acestea se numără și Google, dar un lucru pe care l-am observat și eu în perioada în care am folosit telefoane cu Android este că asistentul nu doarme niciodată. De multe ori era de ajuns să-i rosteșți numele, ori cuvinte asemănătoare, iar el se „trezea” imediat pentru a-ti asculta dorințele… ori conversațiile.

Cum să oprești asistentul Google pe Android:

  • Deschizi setările telefonului și cauți funcția „Account Services„;
  • Apeși pe „Search, Assistant & Voice„, după care apeși pe „Google Assistant„;
  • Selectezi „Assistant„, cauși meniul „Assistant devices” și apeși pe „Phone„;
  • De aici, dezactivezi „Google Assistant” cu ajutorul slider-ului.

Cum să oprești asistentul Google pe iPhone:

  • Deschizi setările și te duci în meniul „Privacy„, după care „Microphone„;
  • Caută „Assistant” în lista de aplicații și dezactivează-l mutând butonul pe poziția OFF.

Google Web and App Activity

3. Uită-te singur la videoclipuri pe YouTube

Nu știu câți dintre voi aveți habar de asta, dar YouTube este al doilea cel mai mare motor de căutare din lume; după Google, desigur. Iar asta înseamnă că la fel ca fratele mai mare, îți urmărește activitatea pas cu pas: ce videouri urmărești, ce comentarii lași și cum interacționezi cu acestea. Dacă vrei să te uiți singur la videouri, fără să fii urmărit de algoritm, ai o metodă extrem de simplă:

  • Te duci în meniul „My Google Activity„, selectezi „YouTube History” și îl setezi pe OFF.

Iar dacă vrei să golești și istoricul complet, ca măsură de precauție, pur și simplu intri în pagina cu istoricul tău de căutare și în partea din dreapta ecranului vei găsi un buton care îți permite să ștergi tot. În acest fel, activitatea ta online este ceva mai sigură, deși nu poți opri întreaga suită de tehnologii de urmărire.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button