MORE

Opportunity a văzut 5.000 de răsărituri pe Marte!

Opportunity, roverul lansat de NASA în 2003 și care a aterizat în 2004 pe „Planeta Roșie”, a fost martor la cel de-al 5.000-lea său răsărit de soare, asta după ce NASA preconiza că va rezista numai 90 de zile.

După un record stabilit la începutul anului de către Curiosity, care a petrecut 2.000 de zile pe Marte, iată că roverul Opportunity a depășit un prag puțin spus impresionant.

Opportunity - 4.997 soli pe Marte - Credit: NASA/JPL-Caltech
Credit: NASA/JPL-Caltech

Conform Universe Today, NASA a anunțat că roverul Opportunity a sărbătorit vineri, 16 februarie, cel de-al 5.000-lea răsărit de soare pe Marte, asta după 14 ani de la aterizare, aproximativ 7,48 de ani marțieni. Partea și mai impresionantă este că, după aterizarea „roboțelului” din ianuarie 2004, misiunea acestuia urma să dureze numai 90 de soli (apx. 92,47 zile pe Pământ). Cei de la NASA erau de părere că acesta nu va rezista iernii marțiene, care de altfel e mai lungă și mai aspră decât cea de pe Terra. Totuși, mulțumită panourilor sale solare, dar în special ingenuozității celor de la NASA, care pe timp de iarnă au decis să îl poziționeze cu fața spre nord și astfel să-și încarce bateriile și să rămână funcțional, iată că Opportunity a depășit orice estimare anterioară cu mult.

John Callas, managerul proiectului Opportunity din cadrul NASA Jet Propulsion Laboratory, a declarat prin intermediul unui comunicat de presă următoarele:

Cinci mii de soli după începutul misiunii noastre de 90 de soli, acest rover grozav încă ne dezvăluie surprize pe Marte… Am atins multe recorduri, iar acesta este doar încă unul, dar mai importante decât numerele sunt explorarea și descoperirile științifice.

Răsăritul cu pricina a putut fi văzut de la 22 de kilometri distanță, din partea vestică a Craterului Endeavour, iar soarele a răsărit din estul bazinului. Deși poate părea puțin, locația lui Opportunity în acel moment era la 45 de kilometri de la punctul în care a aterizat, parcurgând o treime din zona denumită „Perseverance Valley”.

În tot acest timp, Opportunity a trimis nu mai puțin de 225.000 de imagini de pe Marte și a dezvăluit că planeta nu numai că a avut apă, dar aceasta era în cantități mari, atât la suprafață, cât și în subteran. Misiunea roverului continuă să îi ajute pe cercetători să deslușească procesul care a dus la formarea regiunii Perseverance Valley și a făcut numeroase descoperiri în acest sens.

Robert Sullivan, membru al echipei de cercetători de la Universitatea Cornell, a adăugat următoarele:

Resturi dintr-un crater de impact creat relativ recent sunt împrăștiate pe suprafața zonei [Perseverance Valley], complicând evaluarea efectelor vântului. Nu știu ce sunt aceste striații și nu cred că știe cineva cu siguranță ce sunt, așa că avem multiple ipoteze și adunăm mai multe informații pentru a ne da seama.

Nu se știe când sau cum va lua sfârșit misiunea lui Opportunity, dar nu cred că mai are cineva curajul să parieze împotriva lui. Trăiește lung și prosperă, Opportunity!

[Universe Today] [NASA]

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button