Știri ITTECH

Opportunity a fost pierdut pe planeta Marte

NASA anunță că a abandonat orice speranță de a relua legătura cu Opportunity, vehiculul de explorare care a fost lovit de o furtună de praf în vara anului trecut.

Încercările repetate de a contacta Opportunity au eșuat, prezumția principală fiind că s-a acumulat prea mult praf pe panourile solare sale solare, împiedicând reîncărcarea bateriei. Vehiculul deja raporta că bateria sa era aproape golită pe 10 iunie, când a început furtuna. În lipsa unei surse de energie electrică, și după atât de mult timp petrecut în tăcere completă, nu se preconizează că Opportunity va reuși să supraviețuiască iernii marțiene, temperaturile scăzând noaptea sub -100 de grade celsius.

Echipa de la NASA care se ocupa de proiect și-a luat rămas bun de la Opportunity, după 15 ani în care vehiculul a funcționat fără dificultăți pe planeta Marte, cu mult peste obiectivul inițial de 90 de zile al misiunii. Opportunity nu era singur, alături de el fiind lansat și Spirit, care a fost scos din funcțiune după ce a rămas blocat în nisip, devenind pentru o vreme o platformă staționară înainte de a înceta să mai funcționeze.

Totuși, în acest moment pe Marte încă mai mișună Curiosity, iar un coleg nou va fi lansat anul viitor.

[The Verge]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button