Spațiul telefoanelor mid-range este unul tare interesant din punctul meu de vedere. Aici este locul unde producătorii trebuie să pună în balanță experiența oferită cu prețul, iar Oppo cred că au nimerit-o cu noul Reno 12 Pro. Este frumușel, are un set de camere potente axate pe pozele portret și vine cu o grămadă de funcții AI care mai de care mai utile.
That being said, haideți să vedem dacă noul Oppo Reno 12 Pro merită sau nu un loc în buzunarul tău, acum că inteligența artificială își face locul și pe telefoane mai accesibile, nu doar pe flagship-uri de 1.000 de euro.
AI peste tot și oriunde
Primul lucru despre care vreau să vorbesc, și totodată principalul focus al telefonului, are legătură cu funcțiile AI pe care Oppo le-au înghesuit în noul mid-ranger. First off, AI Eraser este o funcție pe care am mai văzut-o în trecut, atât pe telefoanele companiei cât și pe alte modele, iar acum a ajuns la versiunea 2.0, care promite niște îmbunătățiri notabile.
La bază, AI Eraser este o unealtă foarte utilă în cazul în care ai o poză care îți place la nebunie, dar care are nevoie de mici modificări pentru a fi perfectă. Un stâlp de curent inestetic în fundal sau o persoană străină care strică cadrul, precum și multe altele, pot fi scoase de-a dreptul din imagini ca prin magie, o chestie pe care am văzut-o inițial pe telefoanele Google, dar mă bucur să văd cum un sistem de genul ăsta este prezent și aici.
Și sincer să vă spun, am fost impresionat de cât de bine funcționează sistemul aici. Grație update-urilor aduse versiunii 2.0, acum poți selecta o suprafață mai mare din imagine pentru a fi înlocuită, AI-ul poate recunoaște și modifica mai precis un număr mai mare de obiecte și inclusiv viteza a fost ușor îmbunătățită. Poți spune adio pozelor din vacanță care au alți oameni în fundal, și poți repara multe amintiri pe care altfel le-ai fi șters.
Următorul artificiu AI mișto dedicat pentru poze este ceva ce Oppo numesc „AI Best Face”, care face exact ceea ce spune pe cutie: se asigură că toată lumea din cadru arată perfect. Sunt sigur că ți s-a întâmplat și ție să faci o poză de grup și să fie cineva care iese cu ochii închiși, stricând astfel întreaga imagine. Well, no more, pentru că Oppo Reno 12 Pro poate selecta cea mai bună versiune a fețelor oamenilor din mai multe cadre iar în doi timpi și trei mișcări ai o imagine perfectă, în care toată lumea are ochii deschiși și arată bine.
AI Clear Face se asigură că selfie-urile făcute cu camera de 50MP de pe față sunt clare și că toată lumea e în focus, indiferent de distanța, și toate astea pe lângă improvement-urile pe parte de procesarea fotografiilor din background, pe care nu le vedem dar care par să fie mai pline de impact ca niciodată. Oppo se laudă că ăsta este poate cel mai bun telefon din categoria sa la camere, în special la pozele portret, dar vom discuta punctual despre calitatea imaginilor în sine ceva mai la vale.
Until then, mai vreau să rămânem puțin în tărâmul inteligenței artificiale și să vorbim despre celelalte șiretlicuri implementate în alte zone decât la camere. Și, din punctul meu de vedere cel puțin, cea mai interesantă și folositoare este antena 360 de grade. Mai exact, Oppo Reno 12 Pro are nu mai puțin de nouă antene presărate pe toată rama, iar un algoritm deștept din spate comută între ele pentru a-ți oferi cel mai bun semnal, indiferent de mediu.
Probabil că ne-am lovit cu toții de momentele alea când ar trebui să ai semnal la telefon dar dintr-un motiv sau altul internetul sau apelurile nu funcționează. Acum nu ar mai trebui să fie o problemă prea mare, și din ce am testat tind să dau dreptate companiei. Nu am dat peste zone moarte și apelurile și internetul au mers brici indiferent de scenariu.
Pe lângă asta, AI Clear Voice se asigură că interlocutorul tău te aude loud and clear de fiecare dată iar AI Writer îți poate compune e-mail-uri sau descrieri pentru social media folosindu-se doar de un prompt dat de tine. Beacon Mode este altă funcție interesantă, și îți permite să suni pe cineva care se află relativ aproape de tine fără să fii conectat la rețea. Nu am apucat să testez asta și tind să cred că funcționează doar între telefoanele Oppo care suportă asta, dar promit să îmi fac temele și să revin asupra situației când știu mai multe.
Design extravagant, ecran flagship-grade
Acum vreau să lăsăm puțin tot AI-ul ăsta la o parte și să vorbim despre celelalte aspecte importante ale unui telefon, începând cu design-ul. Și sunt gata să admit că este unul dintre cele mai interesante design-uri pe care le-am văzut vreodată, preponderent varianta pe alb.
Spatele telefonului are o textură numită Fluid Futuristic Design care se simte bine la atingere și care este fină, dar cei de la Oppo au reușit să creeze un efect vizual 3D, de parcă accentele capacului ar fi în relief, când de fapt sunt plate. Este un look drăguț, și pe mine unul m-a impresionat. Prin comparație, varianta pe negru nu este atât de spectaculoasă, dar este elegantă și perfectă dacă vrei un telefon care să nu sară în evidență.
Nu mi-e rușine nici cu bucata de sticlă de pe față, care este Gorilla Glass Victus 2, în trecut rezervată doar pentru flagship-urile cele mai cele dar mă bucur să văd că își face locul și pe telefoane mai prietenoase cu buzunarul. Desigur, acest Oppo Reno 12 Pro la 599 euro nu este un dispozitiv tocmai ieftin, dar este clar mai accesibil decât OZN-urile de peste 1.000 de euro care vin echipate cu varianta asta de Gorilla Glass. Kudos Oppo!
Și dacă tot vorbim de sticla de pe față, uite un alt detaliu interesant. Există un întreg debate în comunitatea pasionaților de tech care a împărțit oamenii în două tabere: cei care preferă display-urile plate și cei care vor un telefon cu margini curbate. De-a lungul timpului cred că mi-am făcut destul de clară poziția în acest argument, și am spus în repetate rânduri că prefer telefoanele plate, atât din perspectivă estetică cât și a practicalității.
Dar se pare că Oppo au găsit un middle-ground bun care are potențialul să rezolve această dilemă odată pentru totdeauna. Mai exact, pe fața lui Reno 12 Pro regăsim o bucată de sticlă curbată subtil pe toate cele patru marginile, în așa fel încât să existe sentimentul de imersiune și smoothness, dar fără dezavantajele inerente unui display curbat cum ar fi rezistența și inconsistențele vizuale. Este un compromis foarte bun, și a reușit să mă convingă că se poate și așa.
Sub sticlă se ascunde, bineînțeles, display-ul, și este exact ceea ce te-ai aștepta. Avem de-a face cu un panou OLED la 120Hz, cu peste un miliard de culori și o strălucire de 1.200 nits care poate fi folosit lejer și în lumina soarelui și care arată foarte bine, cu un contrast imens specific OLED și cu un ton al culorilor cald și plăcut. Pe lângă asta, ca să aibă grijă de ochii tăi, ecranul lui Oppo Reno 12 Pro are un PWM de 2.160Hz, care reduce semnificativ stresul ochilor.
La doar 181g și 7,45mm grosime este unul dintre cele mai ușoare, mai subțiri și mai manevrabile telefoane din categoria asta de preț, dar mi-a plăcut să văd că în ciuda dimensiunilor conservatoare, Oppo au avut grijă să folosească tot felul de materiale speciale și să includă structuri în interiorul dispozitivului denumite „All Round Armour” pentru a-l face rezistent și durabil în timp.
Tot la interior regăsim și un chipset nou-nouț, care a avut premiera globală de-odată cu telefonul. Mai exact, Oppo și Mediatek s-au aliat pentru a crea Dimensity 7300 Energy, și așa cum îi spune și numele, este optimizat pentru a oferi cea mai mare eficiență cu putință. Ba mai mult, în combinație cu acumulatorul de 5.000mAh, cel mai mare montat pe un Reno vreodată, Oppo spun că 12 Pro are cea mai mare autonomie a oricărui telefon din serie, iar din testele mele nu pot decât să le dau dreptate.
O zi întreagă este garantată, indiferent de cât de tare forjezi telefonul cu social media, jocuri și poze, iar dacă ești mai offline de fel și nu prea stai pe Insta sau TikTok te poți aștepta la două zile full de autonomie fără prea mari bătăi de cap. La asta ajută și ColorOS Trinity Engine, o funcție specializată pentru a optimiza procesorul și restul componentelor în numele eficienței.
Și dacă tot suntem la capitolul ăsta, Oppo Reno 12 Pro se încarcă rapid la 80W, ceea ce îți asigură 19% în doar 5 minute și o încărcare full în sub 50. Din păcate, pe lângă prețul telefonului va trebui să îți faci buget și pentru un încărcător capabil să livreze puterea asta, deoarece în pachet nu vei găsi urmă de adaptor. Păcat.
Nu stăm rău nici la capitolul configurație, cu 12GB RAM și 512GB stocare. Astea sunt valori de flagship în toată puterea cuvântului, deci vei putea ține o grămadă de aplicații, atât deschise în background cât și instalate propriu-zis pe dispozitiv. În cazul în care nici 12GB RAM nu îți ajung, telefonul mai poate suplimenta cu încă 12GB din memoria ROM.
Camere
Intrăm acum în discuția despre camere, unul dintre principalele puncte forte ale telefonului, cel puțin pe hârtie. Și tot de pe hârtie o să vă citesc specificațiile camerelor, ca să știm din start cu ce lucrăm și de unde plecăm. Și avem așa: o principală de 50MP cu senzor Sony și stabilizare optică, alături de un obiectiv telefoto, tot de 50MP, cu zoom optic 2x și distanță focală de 47mm, foarte aproape de cei 50mm considerați potriviți pentru portrete. Arsenalul fotografic de pe spate este completat de o cameră ultrawide de 8MP cu un unghi de vizualizare de 112 grade.
Mă bucur să văd că Oppo nu s-au încurcat cu lentile aproape inutile, cum ar fi vreo focală macro sau un senzor de profunzime. Nu prietene, lineup-ul de camere de pe spate este similar cu ce vedem pe telefoanele scumpe, și nu am de ce să mă plâng. Așa cum spuneam și mai devreme, camera selfie este și ea de 50MP și suportă autofocus, o funcție binevenită care merge în tandem cu aritficiile AI pe care le-am povestit mai devreme pentru a obține niște poze foarte bune. Dar ajungem și acolo.
Până atunci, vreau să vorbim despre focala principală, care dă rezultate impresionante în lumină bună. Gama dinamică putea fi o idee mai largă, și câteodată mici detalii din zonele întunecate se pierd în cadrele cele mai luminoase, dar culorile sunt cât se poate de plăcute (chiar dacă o idee suprasaturate, dar mie îmi place asta), iar nivelul de detaliu overall este bun, așa cum te-ai aștepta de la un senzor de 50MP cu procesare cât cuprinde.
Nu vei fi dat pe spate de zoom-ul lentilei telefoto însă, ținând cont că vorbim despre un 2x optic, deci obiectele foarte îndepărtate vor apărea șterse și neclare, ceea ce era de așteptat. Dar nu ăsta e scopul acestui senzor, iar dacă vrei capabilități de zoom cât mai bune mai bine te-ai uita în altă parte. Există competitori cu prețuri similare care oferă lentile 3x la more or less aceeași bani, și vei avea o experiență mai bună cu așa ceva dacă plănuiești să pozezi din depărtare.
Dar dacă vrei să faci cele mai bune poze portret din segmentul ăsta (și unele dintre cele mai bune overall for that matter), atunci Oppo Reno 12 Pro este pentru tine. Compania s-a concentrat foarte mult să ajusteze algoritmul pentru a reda tonurile pielii într-un mod cât mai natural cu putință, ceea ce și reușește.
Pe lângă asta, pozele sunt extrem de sharp și pline de detalii, și am remarcat o separare între subiect și fundal foarte bună. Se vede că o bună parte din research s-a dus aici, și rareori am văzut poze portret așa bune, făcute cu un telefon. În plus, efectul de bokeh este și el natural și pare organic, similar cu ce vedem pe camerele mari și scumpe tradiționale.
Ultima cameră de pe spate este o lentilă ultrawide fără prea mari pretenții, dar îți poți face treaba cu ea dacă ai nevoie să înghesui cât mai multe lucuri într-un singur cadru. Culorile sunt o idee mai șterse decât la restul focalelor și imaginea e clar mai ștearsă prin comparație cu celelalte două, dar overall nu mă pot plânge. Trebuia să existe un sacrificiu, și vă spun sincer că prefer un tele mai potent în detrimentul unui ultrawide capabil, deci sunt ok cu ce avem aici.
Camera selfie este foarte bună, iar pozele sunt pline de detaliu și surprinzător de curate. Chestia cu AI Clear Face despre care am vorbit mai devreme (care se asigură că toată lumea iese în focus în imagine) funcționează bine iar pozele arată foarte ok. Atât camerele de pe spate cât și cea de pe față sunt capabile să înregistreze la 4K, iar calitatea în sine este foarte bună.
Concluzie
În final, merită sau nu să îți cumperi un Oppo Reno 12 Pro? Well, răspunsul este mai complicat decât am crezut inițial, și nu din cauza telefonului. În perioada imediat următoare, mai mulți producători își vor lansa propriile lor telefoane de mijloc, adică fix competiția directă pentru telefonul ăsta. Și nu spun că ar fi un telefon rău, nici pe departe.
Vine ticsit cu funcții AI folositoare și interesante, face niște poze superbe și e construit cu simț de răspundere, iar în vid ar fi un telefon pe care l-aș recomanda cu inima deschisă. Dar nu pot face asta fără să văd și răspunsul competiției, și oferta altor brand-uri. Segmentul telefoanelor este extrem de competitiv, și dacă ești în căutare de un telefon nou în bugetul ăsta de 500-700 de euro, părerea mea e să mai aștepți puțin.
Dacă vezi asta peste vreo 2 săptămâni și toți ceilalți și-au lansat deja telefoanele de mijloc și nu îți face cu ochiul mai nimic însă, atunci poți merge liniștit pe Oppo Reno 12 Pro. Este un telefon absolut corect, care oferă destul de multe pentru prețul său și care nu te va dezamăgi. Are o baterie mare și un chipset eficient, deci autonomia este un punct forte, iar design-ul și construcția sunt bine puse la punct. Mai mult, dacă alegi să îți iei telefonul ăsta până pe 26 iunie vei beneficia și de un voucher de 400 de lei, dar și de un power brick inclus.