ReviewsTelefoane

Oppo Find X8 Pro – balanța perfectă între performanță, design și camere (review)

După ce ieri am avut la teste ROG Phone 9 Pro, telefonul cu cel mai puternic procesor din lume, azi avem o altă premieră: Oppo Find X8 Pro, un telefon care promite un echilibru perfect între putere brută și un design finuț. Ce vreau să spun e că, dacă ROG Phone arată clar a telefon de gaming, modelul de azi este complimentat și de un aspect elegant, potrivit pentru mai toate ocaziile.

În plus, Oppo Find X8 Pro este și primul telefon care ne trece pragul echipat cu chipset-ul Mediatek Dimensity 9400, omologul lui Snapdragon 8 Elite, și o să fie interesant de comparat cele două flagship-uri ale producătorilor. Astfel, fără să o mai lungim, haideți să vedem ce știe și ce poate Oppo Find X8 Pro.

Design și construcție

Începem așadar cu aspectul menționat mai devreme, adică design-ul. Iar varianta pe alb primită de noi arată senzațional. Are un efect de marmură unic pentru fiecare unitate în parte care iese la iveală doar atunci când este lovit de lumină, și se simte foarte bine la atingere pe deasupra. Mai este disponibil și într-o variantă neagră, mult mai sobră și mai plictisitoare după părerea mea, și dacă ar fi să îmi cumpăr unul l-aș lua clar pe alb.

 

Oppo Find X8 (7)

Pe spate tronează un modul de camere circular, așa cum e moda la telefoanele chinezești. Dar ăsta nu e orice modul, pentru că Oppo au reușit să îl facă cu 40% mai subțire decât anul trecut, ceea ce nu e puțin lucru. Tot mai multe telefoane includ bump-uri aproape uriașe la camere, și mă bucur să văd cum un producător încearcă să combată asta. Celebra literă „H” a logo-ului Hassleblad este prezent aici, așa cum am mai văzut la alte OnePlus sau Oppo.

Rama este făcută dintr-un aluminiu cu finisaj mat, ușor rotunjit, care pică perfect în mână. În combinație cu cele două panouri de sticlă ușor curbate și ele, sunt puține telefoane la fel de comode de ținut precum ăsta. Ajută și faptul că greutatea este distribuită relativ uniform, ceea ce e surprinzător ținând cont că partea superioară a telefonului adăpostește un mega arsenal fotografic, cu nu mai puțin de patru camere. Dar ajugem mai târziu și acolo.

Oppo Find X8 (1)

 

Revenind la oile noastre, pe lângă faptul că arată într-un mare fel, Oppo Find X8 Pro este și construit cu mult simț de răspundere. Are certificare IP68, adică poate fi scufundat în apă adâncă de un metru și jumătate preț de 30 de minute, așa cum ne așteptăm de la orice flagship. Dar asta nu e tot, pentru că ăsta e primul telefon pe care l-am văzut cu certificare IP69, care cică ar trebui să reziste în fața unui jet puternic de apă cu o temperatură de până la 80 de grade Celsius. Nu mă pot gândi la prea multe scenarii în care așa ceva ar fi folositor, dar nu am de gând să mă plâng de o rezistență la intemperii crescută.

Am apreciat mult și slider-ul de pe margine care se ocupă cu controlul de sunet al telefonului. Cu o simplă mișcare poți trece de la modul silențios la cel cu vibrații sau cel tare, rapid și eficient. Este o soluție mult mai bună decât controlul exclusiv din software pe care majoritatea telefoanelor cu Android îl au, și sper să vedem în viitor funcția asta pe din ce în ce mai multe dispozitive.

Chipset

Așa cum spuneam mai devreme, Oppo Find X8 Pro vine cu un Mediatek Dimensity 9400 sub capotă, un chip nou-nouț care vrea să se ia la trântă cu Snapdragon 8 Elite. Ca să vedem cum se compară, am instalat Geekbench 6 și i-am dat să ruleze câteva teste, iar rezultatul este următorul: 2820 în Single-Core și 8345 în Multi-Core. Deci, așa cum intuiau și zvonurile recente, noul Dimensity nu este la fel de rapid pe parte de procesor ca 8 Elite, iar diferența este semnificativă. Pe ROG Phone 9 Pro, Snapdragon ajunge la peste 10.000 de puncte în Multi-Core, o diferență de aproape 20 de procente.

Oppo Find X8 (7)

Totuși, este remarcabil faptul că Dimensity 9400 se bate de la egal la egal cu A18 Pro de la Apple. Chip-ul de pe iPhone obține un scor mai bun în Single-Core, dar Dimensity câștigă de cele mai multe ori în proba Multi-Core, deci sunt destul de apropiate ca performanță în lumea reală. Asta înseamnă că indiferent ce telefon de top alegi acum, la final de 2024, dar și la anul, vei avea parte de un munte de performanță brută.

Next up, am pus și 3DMark WildLife Extreme ca să vedem cum se descurcă și chip-ul grafic, iar rezultatele sunt încă și mai surprinzătoare decât la CPU. Dacă în Geekbench Dimensity 9400 pierde în fața Snapdragon-ului, situația stă cu totul altfel în 3DMark, unde chip-ul Mediatek a reușit un amețitor scor de 6.254 puncte. Pentru comparație, Snapdragon 8 Elite a scos 5.922 în același test, și în timp ce diferența nu e la fel de mare ca la CPU, tot nu e de ignorat.

Oppo Find X8 (7)

Deși nici nu ar mai trebui menționat, că e deja evident, orice task ai arunca asupra lui Oppo Find X8 se întâmplă repede și fără urmă de lag. Telefonul zboară prin meniuri și prin aplicații, și nu există joc care să îi dea bătăi de cap. Nu este un telefon de gaming pursânge, și cu toate că performanța chip-ului grafic e o idee mai slabă, tot aș recomanda ROG Phone cu al său Snapdragon și funcții extra dedicate pentru gameri dacă principala ta grijă este joaca.

Camere

Acum că am dat asta la o parte, vreau să vorbim despre camerele telefonului, un loc unde asistăm la o a doua premieră, pe lângă noul chip Mediatek. Oppo Find X8 Pro este primul telefon disponibil global cu un aranjament de patru camere, dintre care două telefoto periscop. Asta înseamnă că telefonul ăsta are câte un senzor de 50MP pentru orice ocazie, de la ultrawide la zoom optic 6x, iar imaginile scoase sunt foarte bune.

Oppo Find X8 (7)

O chestie pe care am remarcat-o încă de la prima poză este viteza butonului de shutter, care este foarte bună. Ba chiar aș îndrăzni să spun că este la nivel de iPhone, cuvinte mari de laudă. Dar sunt meritate, pentru că telefonul face aproape instantaneu poza după ce ai apăsat butonul, fapt care ajută mult atunci când fotografiezi lucruri în mișcare de pildă, și vrei să prinzi momentul perfect. Tot a la iPhone este și butonul capacitiv pentru cameră, situat jos pe muchia din dreapta, care funcționează more or less ca pe iPhone 16. O apăsare scurtă face o poză, un slide în stânga sau în dreapta ajustează nivelul de zoom și o apăsare lungă pornește modul Continuous Capture.

Eram ferm convins că era doar o chestiune de timp până când alți producători se vor „inspira” din ideea Apple, și uite că am avut dreptate. Nu o spun neapărat ca pe un lucru rău, că până la urmă noi avem de câștigat ca și consumatori, dar nu pot să nu remarc puterea pe care Apple o are în piață, și cum majoritatea se îngrămădesc să implementeze și ei ce vedem pe iPhone.

Oppo Find X8 (7)
76800

Vom începe discuția despre poze în sine cu lentila principală, de 50MP, cu f/1.6 și stabilizare optică. Recunosc că mi-ar fi plăcut să văd un sistem de diafragmă variabilă, așa cum am mai întâlnit la alte brand-uri cum ar fi HUAWEI, dar chiar și așa nu am cum să mă plâng de imaginile scoase cu focala principală. Pozele sunt pline de detalii, culorile sunt plăcute deși o idee mai calde decât realitatea, iar gama dinamică este largă, ceea ce asigură faptul că zonele luminoase din cadru nu sunt arse, totul în timp ce zonele întunecate își păstrează detaliile.

Oppo Find X8 (7)
7560080

Următoarea de pe listă este lentila telefoto 3x, bună pentru niște portrete senzaționale. Imaginile rezultate sunt plăcute, sharp și fără urmă de zgomot de imagine. Lentila asta face o treabă foarte bună și atunci când vine vorba de balansul de alb, și dacă ești cineva care apreciază pozele portret bine făcute vei iubi această focală.

Oppo Find X8 (7)
76800

Următoarea este cealaltă lentilă tele, de 6x zoom de data asta, tot periscop la fel ca prima. Acest senzor este gândit pentru a fotografia obiecte îndepărtate, și face asta foarte bine. Cu ajutorul procesării avansate și a senzorului de bună calitate, poți merge liniștit până la un nivel de zoom mai mare decât cel optic fără să pierzi prea multe detalii. Odată ce treci de 30x încep să apară mici probleme, dar chiar și așa consider că sunt puține telefoane mai bune pe zoom decât acesta.

Oppo Find X8 (7)
76800

Ultima dar cu siguranță nu cea din urmă este lentila ultrawide, tot de 50MP și ea. Spre deosebire de alte ultrawide-uri testate de noi de-a lungul timpului, asta mi-a sărit în ochi drept una dintre cele mai curate și mai corecte implementări. Efectul de distorsiune de pe margini este destul de limitat, iar rezoluția mare asigură un nivel bun de detalii în imagine, un câlcâi al lui Ahile pentru focalele ultra-largi. Nu e cazul și aici, și pe lângă toate astea, tonul culorilor este destul de similar cu restul lentilelor.

Nu stăm rău nici pe parte de video, deși mi-ar fi plăcut să văd opțiunea pentru înregistrare în 8K. Nu este cazul, și Oppo Find X8 Pro se oprește la 4K/60fps, suficient pentru cele mai multe scenarii. Absența filmării 8K nu este chiar un capăt de țară, și cum nu există până la ora actuală un telefon care să poată înregistra 8K la un framerate mare, mereu voi prefera un video mai fluid în detrimentul unei calități a imaginii marginal mai bune. Astea fiind zise, telefonul poate înregistra Dolby Vision pe toate cele patru camere, un plus mare pentru videografi.

Display, baterie și alte aspecte importante

Ca la orice flagship care se respectă, Oppo Find X8 Pro are un display superb LTPO AMOLED de 6,78 inch, cu suport pentru Dolby Vision, un HBM de 1.600 de niți și un peak de 4.500, dar și cu un PWM de 2.160Hz. Pe hârtie cel puțin asta sună foarte bine, și mă bucur să spun că lucrurile stau grozav și în practică. Panoul de aici este de o calitate foarte bună, cu niște culori vii și vibrante, iar suportul extins pentru HDR e cireașa de pe tortul oricărui consumator de filme și seriale pe telefon. Este și destul de rapid, cu o rată de refresh deja standard de 120Hz.

Oppo Find X8 (7)

Bateria e alt punct forte, iar Oppo Find X8 Pro vine cu un acumulator de 5.910mAh, cel mai mare pe care l-am văzut până acum. Este o baterie din siliciu-carbon, un material care ar trebui să se păstreze mai bine în timp decât clasicele baterii cu Li-Ion. În scenarii de utilizare normală, telefonul ăsta poate să reziste fără probleme și două zile întregi, deci primește o mare bilă albă de la mine la acest capitol.

Oppo Find X8 (7)

Unde nu primește o bilă albă este încărcarea. Nu pentru că nu ar fi rapidă, că la 80W pe fir este, dar pentru că adaptorul nu este inclus în pachet. Nu e un capăt de țară, și sunt convins deja că mulți dintre noi ne-am obișnuit să ne cumpărăm separat încărcătoare, dar asta nu scuză faptul că plătești mulți bani pe un produs fundamental incomplet. Pe parte de încărcare wireless stăm bine, cu 50W viteză maximă.

Telefonul rulează Android 15 din cutie cu interfața grafică ColorOS 15, care a primit niște update-uri majore atunci când vine vorba de aspect. Întreaga interfață este mai minimalistă acum, și îndrăznesc să spun mai ușor de folosit. Meniurile sunt mai aerisite, iconițele sunt mai arătoase și overall îmi place noul look&feel al sistemului. Nu am întâlnit nici bug-uri sau probleme semnificative, semn că Oppo au avut grijă de optimizare.

Oppo Find X8 (7)

Pe parte de AI, că nu se putea să nu vorbim și despre asta, pomelnicul funcțiilor lui Oppo este similar cu cel al altor modele, cu aplicații pentru editarea pozelor, sumarizarea notițelor, translate în timp real și așa mai departe. În plus, Google Gemeni este principalul asistent inteligent de pe dispozitiv, ceea ce e bine, iar una dintre cele mai utile și mai folosite funcții AI, Circle to Search, este prezentă și funcționează perfect.

O veste bună pentru cei care stau în zone cu semnal prost este AI LinkBoost. Acesta este un sistem care, cu ajutorul inteligenței artificiale și a unui arsenal de antene montate de jur împrejurul ramei, ăsta este unul dintre cele mai bune telefoane pe parte de semnal.

Concluzie

Ne apropiem cu pași repezi de final, deci e vremea să vorbim și despre preț. Telefonul este disponibil pentru precomandă începând de azi pentru prețul standard de 5.999 de lei în configurația cu 16GB RAM și 512GB stocare. Dacă te grăbești poți beneficia și de o ofertă, iar în perioada 21 noiembrie – 8 decembrie primești și un smartwatch Oppo Watch X în aceiași bani.

Oppo Find X8 (7)

6.000 de lei nu este o sumă mică deloc, dar ce primești în schimb zic eu că merită. De banii ăștia ai un set de camere senzațional, alături de un design elegant, o construcție solidă și un chip extrem de puternic. Mi-ar fi plăcut să văd brick-ul de încărcare în pachet, și suportul software rămâne momentan sub semnul întrebării, dar per total sunt foarte puține lucruri pe care pot să i le reproșez lui Oppo Find X8 Pro.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button