
Telefoanele din zilele noastre sunt din ce în ce mai complexe și, câteodată, mai sensibile, drept urmare au ajuns să fie tratate ca niște bibelouri scumpe, ținute în huse, protejate cu folii și mânuite cu mare grijă. Dar ne place foarte mult când apar producători care vor să încerce ceva diferit, să iasă din tipar și să vină în sprijinul consumatorului. De un astfel de exemplu ne vom ocupa în acest material, deci hai să vedem împreună ce îl face special pe OPPO A5 Pro 5G și de ce merită atenția voastră.
Varianta primită de noi la test, Olive Green, este o culoare suficient de diferită cât să iasă ușor în evidență fără să fie ostentativă, un plus în ochii redacție. Rama este dreaptă, de plastic, iar spatele este texturat, asigurând și mai mult grip, un lucru de apreciat. Dar o să ziceți: Ce contează domne? Că oricum îi pui husă și folie, nimănui nu-i pasă…
Ei bine, A5 Pro este poate primul tău telefon pe care o să-l ții fără husă, pentru că este construit să reziste la o utilizare foarte neglijentă. Conform OPPO, sticla acestuia este cotată ca fiind de 1.6 ori mai solidă decât protecția standard de pe majoritatea telefoanelor, dar nu ne oprim aici. Atât la exterior, cât și în straturile interioare, A5 a fost ranforsat cu extra straturi de aluminiu AM04 care protejează componente cruciale precum placa de bază.
De asemenea, toate spațiile interioare sunt umplute cu pad-uri de silicon sau spumă, în ceea ce OPPO numește Sponge Bionic Cushioning, totul în numele absorbției de șocuri.
Pentru a ține toate componentele în siguranță de apă și praf, A5 Pro a implementat și respectă standardele de rezistență la apă și praf IP66, dar și pentru scufundări la 1.5m adâncime IP68 sau jeturi puternice de apă IP69. Mai mult de atât, A5 a primit și notă de trecere pentru testele de rezistență, drop tests, impact cu intensitate ridicată dar și durabilitate, conform standardului militar MIL-STD 810H.
De menționat tot aici este și prezența funcției Splash Touch pentru prima dată la seria A de la OPPO. După cum intuiți din nume, Splash Touch va preveni apăsările accidentale când folosești telefonul în ploaie sau de la piscină, un lucru pe care oricine a folosit un telefon cu mâinile ude îl va aprecia.
Cum am mai zis și în trecut, e distractiv pentru noi, aici în redacție, să căutăm unde este compromisul făcut când testăm produse. Iar acest lucru este valabil în special pentru telefoanele din gama de preț budget sau low mid-range, unde se plasează și A5 Pro-ul de la OPPO. În cazul de față, după sume considerabile investite în rezistența telefonului, compromisul făcut pare a fi la capitolul ecran. Panoul folosit este LCD și are o rezoluție de doar 1604 x 720 pixeli susținută de o rată de reîmprospătare decentă de 120Hz. Culorile redate de acesta nu sunt la nivelul unui AMOLED clasic și scenele întunecate vor fi bântuite de acel negru-gri spălăcit, lucru de așteptat de la un panou LCD.
Ecranul lui A5 Pro acesta poate atinge 1000 de nits luminozitate, o valoare cam la limită dacă vrei să folosești telefonul în soare.
Un alt capitol la care OPPO a restrâns puțin bugetul este și sistemul de camere, relativ simplu: avem pe spate senzorul principal wide de 50 MP, f/1.8, cu PDAF, fără stabilizare optică, susținut de un senzor de adâncime de 2MP. Acesta ajută la măsurarea distanței până la subiectul cadrului sau diferite alte obiecte, scenariul clasic de utilizare fiind pentru portrete, unde contribuie la delimitarea subiectului de background. Pe partea frontală, camera selfie de tip punch-hole este și ea puțin mai slabă, la doar 8MP.
Cadrele produse de cea principală sunt decente cât timp sunt în lumină bună dar A5 Pro pierde ceva puncte la Dynamic Range, pentru că, în zonele mai întunecate ale pozelor, nivelul de detalii redate este ceva mai restrâns.
Zoomul este strict digital și aici vei observa aproape imediat lipsa stabilizării optice, mai ales dacă-ți tremură măcar puțin mâinile de la prea multă Cola consumată.
Modul Portrait în general detectează subiectul bine, cu mici scăpări la păr, iar efectul de fundal poate fi hit or miss. Soluția, de cele mai multe ori este refacerea pozei până la obținerea rezultatului dorit, ceea ce nu e tocmai ideal dar este unul dintre sacrificiile prețului. Culmea, selfie-urile cu Portrait mi s-au părut mai reușite, ceea ce nu zic prea des, chiar dacă nivelul de detalii este oleacă mai redus.
Procesorul de sub capota lui A5 Pro este un Mediatek Dimensity 6300 care este eficient din punct de vedere al consumului dar destul de conservator la capitolul performanță. Din nou, trebuie să-ți ajustezi așteptările la prețul pe care-l plătești pentru acest dispozitiv.
Rezultatele obținute în teste sintetice precum 3DMark Wild Life Extreme și Geekbench 6 susțin acest lucru. Avem un scor de aproximativ 2000 de puncte în Geekbench 6 Multi-Core care este sub scorurile obținute pe Single Core de telefoane mai puternice. Totuși, un efect benefic al acestui model este că nu se încinge mai deloc. Nici după rularea unui Stress Test în Wild Life Extreme nu am observat diferențe considerabile la temperaturi, cu o variație de doar 5 grade Celrius, iar stabilitatea termică obținută de 99% susține aceste concluzii.
Majoritatea funcțiilor AI prezente pe frații mai mari Reno și Find sunt și aici, în cazul mezinului familiei de telefoane OPPO, adică seria A. Poți așadar să editezi poze, folosind algoritmul AI OPPO, unul din cele mai bune după părerea noastră, mai ales în cazul funcției AI Eraser, dar te poți și distra cu AI Studio si ale sale AI Reimage, AI Portrait și AI Motion.
Noi ne-am distrat cu portretul lui Alex, pe care l-am transformat în luptător al viitorului sau star Bollywood. Pentru AI Reimage am regândit un peisaj în schiță dar și vecinul blănos ca și desen creionat. AI Motion îți poate transforma poze normale în livephotos, introducând un efect de fundal. Cu toate astea, trebuie menționat că rezultatul poate varia, după cum puteți observa din rezultatul generat pe același vecin blănos menționat anterior.
Pentru editare de documente dar și notițe, vei putea apela la AI Assistant for Notes sau AI Assistant for Documents, atât timp cât te încadrezi în limbile suportate, din care Româna nu face parte încă.
Acestea cuprind funcții de text generativ pentru a crea, rezuma, modifica sau chiar reformula complet textul tău. Sunt, ca și restul funcțiilor generative AI de la toată industria, foarte unreliable și nu m-aș baza pe ele pentru lucrarea de licență sau alte documente sensibile de felul ăsta.
BeaconLink, serviciul de apelare chiar și atunci când nu ai Internet sau semnal celular, este prezent și în seria A, lucru de apreciat, mai ales când te duci la un eveniment aglomerat precum Comic Con unde există mii de telefoane conectate pe același nod.
Bateria este un alt punct forte a lui A5 Pro. Telefonul te va ține minim o zi de utilizare peste medie, grație celor 5800 de mAh, încărcabili la o viteză de 45W, asigurând aproximativ 55-60% în 30 de minute de încărcare. În mod evident, la gama aceasta de preț, nu putem vorbi despre încărcare wireless.
Tragem linie, ne îndepărtăm și privim per ansamblu. OPPO A5 Pro este un telefon de buget foarte rezistent fizic, cu o baterie mai mult decât suficientă pentru minim o zi de utilizare dar și o cameră care funcționează în mare parte bine, susținută de ceva AI pentru editare sau efecte amuzante. Nu vei fi fotograf profesionist dar nici pretenții nu poți avea la gama lui de preț, dar dacă te știi mai neîndemânatic și ceea ce cauți de la noul tău telefon este o rezistență sporită la șocuri above all else, Oppo A5 Pro este un candidat demn de trecut pe listă.