MORE

OpenOffice este pe ducă

OpenOffice, motivul principal pentru care n-a mai piratat nimeni Microsoft Office de vreun deceniu, nu se află într-o stare prea bună în acest moment, în ceea ce privește dezvoltarea.

Simplu spus, în acest moment OpenOffice nu are o bază suficient de mare sau de dezvoltatori care lucrează la proiect pentru a putea menține în mod realistic toate aplicațiile. Apar probleme de securitate care nu pot fi rezolvate în timp util, update-urile cu funcții noi nu sunt frecvente, iar sentimentul general ar fi că OpenOffice este pe ducă.

Acest sentiment nu a fost ajutat de faptul că cei de la conducerea proiectului au început să pună la punct un plan pentru pensionarea lui OpenOffice. Planul nu va intra în efect peste noapte, dezvoltatorii rămași încă dorind să țină aplicațiile în viață, dar punerea sa în aplicare pare inevitabilă în acest moment.

Declinul lui OpenOffice a început de la achiziția sa de către Oracle, de la Sun, o parte din cei care au contribuit la crearea sa luând decizia de a se distanța de Oracle pentru a crea o variantă proprie a suitei de office, numită LibreOffice. Aceasta a căpătat foarte multă popularitate în detrimentul lui originalului. Faptul că Oracle în sine a renunțat la proiect, acesta fiind preluat de fundația Apache și că IBM și-a retras suportul cu siguranță n-au ajutat.

În cazul în care dezvoltarea va înceta, toate executabilele, fișierele necesare și codul sursă vor fi arhivate în starea lor finală. Asta înseamnă că în continuare pot fi descărcate și utilizate, așa că dacă sunteți comod cu o anumită variantă de OpenOffice, o veți putea folosi mai departe fără probleme. Dar nu va mai exista nici un fel de dezvoltare directă a proiectului.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button