PC

OpenCL va fi absorbit de Vulkan

Khronos, grupul care se ocupă cu dezvoltarea și standardizarea API-urilor OpenGL, OpenCL, Vulkan și multe altele, a făcut un anunț foarte important.

Componenta din Khronos care se ocupă cu dezvoltarea lui OpenCL intenționează să îl integreze în Vulkan, urmând ca în viitor să funcționeze ca o singură entitate.

Pentru cei care nu știu, OpenCL este o platformă de dezvoltare care permite folosirea hardware-ului în sine pentru accelerarea mai eficientă a calculelor. Funcționează pe cam orice soi de sistem de calcul cu putință, de la procesoare tradiționale la procesoare grafice și chiar FPGA-uri. Este foarte versatil, dar nu tocmai la fel de popular sau de bine sprijinit precum este CUDA. Iar Vulkan este API-ul grafic făcut pentru a înlocui OpenGL, oferind acces mai bun la resursele unui sistem atunci când sunt rulate aplicații grafice, precum jocuri.

Contopirea lui Vulkan și OpenCL într-o singură entitate este un pas foarte important, din moment ce sunt bazate în parte pe idei similare și părți din aceeași tehnologie. OpenCL capătă astfel funcții de randare 3D în timp real mai competente, iar Vulkan capătă suport pentru accelerare a sarcinilor de fizică, fără a mai fi nevoie de API-uri separate, ca Hairworks sau TressFX… în teorie. Practic, cineva tot va trebui să facă implementarea pentru calculele fizice, dar se va putea face dintr-un singur API, Vulkan.

Efectele acestei decizii se vor simți abia peste câțiva ani, din moment ce contopirea abia a fost anunțată. Iar în jocuri nu cred că se vor vedea efectele sale prea curând.

[PCPer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button