ȘtiriTech&IT

OpenAI, de la ”Hello GPT-4o”, la plecarea co-fondatorului Ilya Sutskever

Noul model poate fi folosit ”for free” cu anumite limitări și are aplicație de macOS și iOS

OpenAI a anunțat luni, 13 mai, lansarea noului său model de inteligență artificială, GPT-4o, care face încă un pas în direcția inteligenței artificiale generale (AGI), nu mai e doar Chat. Două zile mai târziu a venit o altă surpriză, co-fondatorul și șeful departamentului de știință, Ilya Sutskever, a anunțat pe X că părăsește compania.

GPT-4o, un nou standard în inteligența artificială?

OpenAI a prezentat GPT-4o, un model capabil să interacționeze cu materiale text, audio, foto și video în timp real. GPT-4o, cu „o” de la „omni” (n.r. latinescul omnis=toate), reprezintă un pas spre o interacțiune mai naturală între oameni și computere, susține compania. Acesta poate răspunde la mesaje audio (întrebări / cereri) în doar 232 milisecunde, similar cu timpul de răspuns al unui om într-o conversație.

Modelul GPT-4o combină toate aceste modalități într-o singură rețea neuronală, oferind:

  • performanțe de nivel GPT-4 Turbo pentru text în engleză și cod, îmbunătățind procesarea textului în alte limbi (inclusiv în română);
  • poate procesa cererile de două ori mai repede decât modelul anterior (GPT-4 Turbo);
  • accesarea și folosirea GPT-4o prin intermediul API (Interfață de Programare a Aplicațiilor), care permite integrarea modelului în diverse aplicații și servicii, are un cost redus la jumătate, comparativ cu utilizarea modelului anterior, GPT-4 Turbo.

În conversații, GPT-4 Turbo utiliza pentru voce trei modele separate (1) pentru transcrierea audio în text, (2) procesarea textului și (3) conversia textului înapoi în audio. Acest proces pierdea multe informații, precum tonul, multiplele voci sau zgomotele de fundal. GPT-4o, fiind un model unificat, poate procesa toate aceste informații simultan, interacțiunea cu el fiind mai interactivă.

Modelul include măsuri de siguranță integrate, cum ar fi filtrarea datelor de antrenament și rafinarea comportamentului modelului post-antrenament. De asemenea, GPT-4o a trecut printr-o evaluare externă, implicând peste 70 de experți în domenii precum psihologia socială, echitatea și dezinformarea.

Noul model poate fi folosit ”for free” cu anumite limitări și are aplicație de macOS și iOS. Nu am interacționat deocamdată cu GPT-4o, dar au făcut-o Dan și Tudor în acest clip de pe Playground și poți afla impresiile lor la obiect.

De asemenea găsești alte detalii despre lansare aici și aici.

Plecarea lui Ilya Sutskever

Spuneam mai sus că Ilya Sutskever, co-fondator și șeful departamentului de știință al OpenAI, a anunțat într-o postare pe rețelele sociale că părăsește compania după aproape un deceniu. Mesajul său ”sună” așa:

Ilya Sutskever foto profil pe X

„După aproape un deceniu, am luat decizia de a părăsi OpenAI. Traiectoria companiei a fost pur și simplu miraculoasă și sunt încrezător că OpenAI va construi o AGI care va fi atât sigură, cât și benefică sub conducerea lui Sam Altman, Greg Brockman, Mira Murati și acum, sub conducerea excelentă a departamentului de cercetare de către Jakub Pachocki. A fost o onoare și un privilegiu să lucrăm împreună și îmi va fi foarte dor de toți. Rămâneți cu bine și mulțumesc pentru tot. Sunt entuziasmat pentru ceea ce urmează — un proiect care are o mare semnificație personală pentru mine și despre care voi împărtăși detalii la momentul potrivit.”

Pentru că există precedente în companie – mă refer la telenovela Sam Altman, din toamna lui 2023, demis și revenit în mai puțin de o săptămână la OpenAI – e posibil să apară direcții neașteptate și în cazul lui Sutskever.

GPT-4o cu „o” de la „omni” și Omnius din Jihadul Butlerian

În prequel-ul Dune, scris de Brian Herbert și Kevin J. Anderson și numit Jihadul Butlerian, este vorba despre o răscoală împotriva inteligenței artificiale și a mașinilor conștiente, denumite „gânditoare”. Aceste mașini, conduse de inteligența artificială centrală Omnius, ajunseseră să domine și să înrobească umanitatea. Omnius era un supercomputer conștient, care controla un vast imperiu de mașini. În poveste mai apare și Erasmus, altă ”figură” AI negativă.

Deși văd inteligența artificială ca pe un instrument, nu exclud nici un scenariu din povestea noastră viitoare. Sper că vom depăși cu bine acest val al inteligenței artificiale și nu va fi nevoie să distrugem toate ”mașinile”, pornind de la prima poruncă din Dune ”Să nuți faci o mașină asemenea minții umane”.

 

 

Articole asemanatoare

Back to top button