OnePlus Open – unul dintre cele mai bune telefoane pliabile de pe piață (review)

În ultima vreme, tot mai mulți producători de telefoane își încearcă mâna la modele pliabile. Samsung, Motorola, Xiaomi, Vivo sau Oppo sunt doar câteva dintre numele mari care au ieșit pe piață cu așa ceva, semn că industria are încredere în acest form factor nou. Iar acum a venit și rândul celor de la OnePlus să facă un telefon care se îndoaie, pe numele lui OnePlus Open, și în ultimele zile am avut plăcerea să ne jucăm pe îndelete cu el. So, without further ado, să trecem la recenzie.
Design și construcție
Primul lucru pe care îl vei observa atunci când scoți telefonul din frumusețea asta de cutie roșie este design-ul. Și aici am fost impresionat. Versiunea pe care o avem în teste este cea verde, cu un spate de sticlă mat superb și care rezistă foarte bine la amprente și la zgârieturi. Cealaltă variantă este una neagră cu un spate din piele ecologică, așa cum am tot început să vedem pe din ce în ce mai multe telefoane, dar care nu este disponibil cel puțin pentru moment în Europa. În plus, OnePlus Open este și foarte ușor pentru un pliabil, cântărind doar 239 de grame cu doar 19 grame mai mult decât un iPhone 15 Pro Max și cu peste 15 grame mai ușor decât un Samsung Galaxy Fold 5.
Modulul circular mare de pe spate ascunde cele trei camere mari și iese în relief destul de mult, dar overall dă bine pe șasiul telefonului. Vom vorbi mai multe despre performanțele camerelor imediat. Până atunci, să aruncăm un ochi asupra construcției, iar tot ce pot să spun e că OnePlus Open este un tanc. Balamaua este extrem de solidă și se simte foarte bine atunci când pliezi și depliezi telefonul iar per total sunt foarte mulțumit de rigiditatea și calitatea construcției lui OnePlus Open.
Experiența în utilizare
Acum trecem la experiența în utilizare, un punct foarte important pentru oricine alege să dea aproape 2.000 de euro pe un telefon pliabil. Iar motivul principal pentru care tot mai mulți înclină spre așa ceva este practicalitatea oferită de ecranul din interior, iar în cazul acestui OnePlus Open avem de-a face cu o adevărată bijuterie.
La 7,82 inch, cu o strălucire maximă de 2.800 de niți, o rezoluție de 2440×2268 de pixeli și o rată de refresh de 120Hz, ecranul interior al lui OnePlus Open este unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut vreodată. Conținutul HDR se vede impecabil, strălucirea imensă îl face utilizabil chiar și în cele mai grele condiții iar crease-ul, acel canion din mijlocul ecranului, este unul dintre cele mici și neintruzive din câte există pe un pliabil. Take notes, Samsung!
Și ecranul exterior este remarcabil. Are 6,31 inch, o rezoluție de 2484×1116 de pixeli, o rată de refresh tot de 120Hz și o strălucire maximă în jurul valorii de 2.800 de niți. Este foarte ușor de folosit, aspect ratio-ul este destul de apropiat de cel al telefoanelor convenționale și îți poți face treaba lejer pe el dacă nu ai chef sau nevoie să deschizi telefonul pentru ecranul mai mare din interior.
Tot aici vreau să menționez o mică funcție pe care telefoanele chinezilor de multă vreme și care mi-a făcut viața mult mai ușoară. În timp ce Apple au renunțat la vechiul switch de mute pe noile lor telefoane 15 Pro și Pro Max, OnePlus Open are un toggle cu trei poziții diferite: silent, vibrații și sonerie. Trebuie să recunosc că l-am folosit foarte mult și sper ca în viitor tot mai multe modele să includă așa ceva, în numele practicalității.
Ca la orice telefon pliabil de genul, bineînțeles că OnePlus au inclus și suport pentru multitasking, că doar ăsta este principalul scop al unui ecran interior mare. Astfel, ai posibilitatea de a afișa două sau trei aplicații separate în split-screen, poți configura anumite aplicații în ferestre care plutesc deasupra conținutului afișat pe ecran și poți da drag and drop între programe pentru a copia text sau fișiere cu ușurință.
Cât despre specificații, OnePlus Open este un telefon de top în toată puterea cuvântului. Chipset-ul Snapdragon 8 Gen 2 motorizează acest telefon, ceea ce înseamnă că performanțele sunt foarte bune. Cât de bune? Ei bine, în testul Geekbench 6 am obținut un scor de 1559 în Single-Core și 4462 în Multi-Core, niște valori ceva mai mici față de competitorul său direct, Samsung Galaxy Fold 5 cu al său 8 Gen 2 for Galaxy mai puternic, dar care sunt în continuare respectabile.
Când vine vorba de GPU, OnePlus Open a reușit un scor de 3639 de puncte în testul 3DMark Wildlife Extreme, totul în timp ce carcasa nu s-a încălzit aproape deloc. Chestia asta din urmă este foarte importantă, și în trecut căldura reprezenta o problemă mare pentru telefoanele pliabile. Mă bucur să văd că producătorul a reușit să rezolve speța asta, ceea ce înseamnă că modelul de față este potrivit pentru task-uri solicitante pe o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi gaming sau editare foto/video.
Pe lângă chipset-ul potent, OnePlus Open vine cu 16GB de memorie LPDDR5X foarte rapidă, valoare care întărește afirmația mea de mai devreme legată de multitasking. Nu vei avea probleme indiferent de ce aplicații alegi să rulezi simultan, pentru că telefonul are mai mult decât suficientă memorie RAM și putere brută pentru a face față cu brio. Stocarea este de 512GB standard, deci nu trebuie să îți faci griji că vei umple prea repede capacitatea telefonului.
Și la capitolul baterie și autonomie stăm bine. OnePlus Open are un acumulator măricel de 4.805mAh, substanțial mai mare decât cei 4.400 de pe Fold 5. Asta se traduce într-o zi completă de utilizare în mai toate scenariile, iar dacă alegi să te bazezi mai mult pe ecranul exterior mai mic și mai eficient te poți aștepta chiar la mai mult. Dacă totuși rămâi fără juice în timpul zilei, încărcătorul de 67W inclus în pachet încarcă telefonul repede.
Camere
Acum ajungem la poate cel mai interesant aspect al acestui telefon, și o zonă unde se vede că cei de la OnePlus au… plusat :). În ordinea numerelor de pe tricou, avem așa: o principală de 48MP cu senzor Sony și ƒ/1.7, un telefoto de 64MP cu zoom optic 3x și ƒ/2.6, și un ultrawide tot de 64MP cu ƒ/2.2 și un unghi mare de 112 grade.
Rezultatele sunt extraordinare pentru un pliabil de genul. Pe lentila principală nivelul de detaliu este foarte bun, gama dinamică este largă și tonul culorilor este apropiat de realitate. Lentila telefoto m-a impresionat și ea, iar pentru un telefon care se îndoaie, zoom-ul 3x optic și 6x pe senzor face o treabă foarte bună atunci când vine vorba de claritate și culori. În plus, modulul ultrawide reușește să păstreze un nivel de detaliu ok, lucru care nu poate fi spus despre alte implementări ale altor producători.
Cât despre video, OnePlus Open poate filma până la 4K/60fps în modul standard, iar dacă vrei un clip cu Dolby Vision HDR va trebui să te mulțumești cu 30fps, dar tot la rezoluție 4K. Calitatea în sine este bună și stabilizarea își face treaba ok, în special pe lentila principală. Nu este cel mai bun telefon din lume pentru filmat, dar cu siguranță este mai mult decât ok pentru majoritatea utilizatorilor.
Concluzie
Ne apropiem de final, ceea ce înseamnă că trebuie să discutăm și speța prețului. În România, OnePlus Open va costa 9.000 de lei pentru culoarea verde, singura disponibilă la noi. Nu e tocmai un preț mic, dar la banii ăștia primești un telefon extrem de solid, cu un set de ecrane superbe, cel mai mic crease pe care l-am văzut pe un pliabil de genul like ever și un ansamblu de camere respectabil.