Camerele telefoanelor au trecut printr-o grămadă de forme în ultimul deceniu. Aveam o cameră, aveam camere laterale, avem camere frontale, avem două camere, trei camere, șase camere, camere mari, camere mici, camere 3D, camere cu lentile macro, camere cu lentile de unghi mare, camere de tot felul. Dar știți ce nu am avut până acum? Camere invizibile.
Bine, practic sunt acele telefoane care au camerele sub ecran, ce sunt și ele invizibile, dar deja am scris titlul așa că hai să trecem peste asta. OnePlus a prezentat la CES un concept pentru un telefon numit Concept One. Pe lângă faptul că are nu știu ce stilizare cu McLaren și o carcasă din piele, se remarcă printr-o trăsătură foarte, foarte interesantă. Camerele sale principale sunt acoperite de un strat de „sticlă inteligentă”, sau sticlă electrocromică, după cum este numită această implementare a sa.
Aceasta își poate schimba proprietățile de transparență în funcție de ce curentul care este trimis prin ea. Așa că poate fi complet opacă, poate fi complet transparentă, poate fi și pe jumătate transparentă dacă asta vrea utilizatorul. Atunci când este complet opacă, ascunde complet camerele principale ale telefonului. O funcție ce, în sine, este în totalitate inutilă și complet lipsită de valoare. Dar, pentru că transparența poate fi gâdilată, în efect ai un telefon mobil cu filtre de densitate neutră incluse în pachet.
Iar asta nu este o trăsătură lipsită de valoare, un filtru de densitate neutră fiind mereu util dacă vrei să faci poze ce arată bine în condiții de lumină excesivă. Ajută în special dacă vrei să pozezi ceva cu expunere lungă pe timp de ziuă, în cazul în care vrei să faci imagini mai artistice.
Fiind doar un concept, nu ar trebui să vă așteptați să apară pe piață de îndată. OnePlus nu a pomenit nimic referitor despre o dată de lansare sau un preț. Dar în cazul în care aude Apple de asta, vă puteți aștepta ca peste doi ani fiecare telefon să aibă așa ceva integrat.