ȘtiriTech&IT

OnePlus 13, lansat oficial. Mai scump, dar cu baterie mai mare, camere mai bune și Snapdragon 8 Elite

OnePlus 13 debutează în piața din China cu un design tot mai evident inspirat de la produsele Apple și Samsung. Dar ce contează, arată bine, promite un nivel de performanță peste așteptări și are toate șansele să devină un nou best-buy, având luni bune să ajungă în Europa, înaintea lui Galaxy S25.

Se întrevede un tipar: Qualcomm anunță un chipset nou, iar apoi producătorii smartphone din China se grăbesc să anunțe noi modele-flagship bazate pe acesta. Nimic rău în asta, doar că anunțurile de lansare se produc cumva separat, pe continentul Asiatic, iar restul lumii este lăsată să aștepte după telefoane foarte promițătoare, care nu pot fi cumpărate. Și am putea continua povestea spunând că… odată ce ajung în Europa, telefoanele vedetă în China sunt considerabil mai scumpe, încât aproape că nu merită să-ți bați capul cu ele.

Revenind la OnePlus 13, acesta costă 679 dolari în echiparea de bază dacă comanzi din China, fără a pune la socoteală taxele aplicabile pe importuri extra-comunitare, ca să nu mai vorbim de lipsa suportului la partea de software și garanție comercială. În schimb, telefonul vine cu Snapdragon 8 Elite și 12GB, 16GB, sau chiar 24GB of RAM. Iar opțiunile de stocare sunt 256GB, 512GB sau 1TB memorie internă.

În schimb, la partea de software avem ColorOS 15, firmware bazat pe Android 15 dar adresat consumatorilor din China. Adică, fără mari șanse de a duce la bun sfârșit o operațiune de modding Android, țintind instalarea componentelor Google Play Services și folosirea telefonului cu aplicații uzuale preferate de consumatorii europeni. Ca să nu mai vorbim de colecția stufoasă de aplicații „bloatware” intenționate pentru consumatorii din China, dar pe care și aceștia probabil că le-ar vrea în mare parte îndepărtate.

OnePlus 13

Lăsând partea de software pentru mai târziu, OnePlus 13 vine cu dotări rezonabile la partea de hardware, începând cu acumulatorul de 6000mAh (cu 600mAh decât la OnePlus 12), ajutat cu încărcare rapidă de 100W prin USB-C și 50W în modul wireless charging. Spre deosebire de Samsung, OnePlus susține și o listă de oficială cu carcase de protecție compatibile Mag Safe, semn că hardware-ul prezent la interior nu este chiar atât de „pretențios” și probabil că va funcționa fără probleme cu acestea. Spre exemplu, unele carcase de protecție Galaxy S24 Ultra declarate de producători drept ”Mag Safe Compatible” pot cauza probleme cu funcționarea camerelor foto, confirmând motivul pentru care Samsung nu a anunțat această capabilitate în mod oficial, de la bun început.

Pe lista îmbunătățirilor OnePlus 13 mai intră și ecranul, a cărui diagonală crește la 6,82 inch, renunțând la marginile curbate afișate la modelul anterior. Altfel spus, cine aprecia telefoanele cu ecran curbat va avea motive să urască noul flaghship OnePlus, însă pentru restul…

Pe lista ajustărilor făcute pentru conformitate cu trendurile observate la alți producători intră și poziționarea tastelor Power/Volume pe aceeași latură a ecranului. De asemenea, rama carcasei este mult aplatizată, iar pentru consolarea fanilor producătorul a readus tasta Alert Slider de tip comutator, ideală pentru comutarea rapidă în modul vibrații.

Un alt upgrade binevenit este schimbarea senzorului de amprentă bazat pe tehnologie optică cu unul pe ultrasunete, la fel cum întâlnești la Galaxy S24 Ultra și alte telefoane-flagship din gama superioară.

În afara prețului de pornire, valabil pentru piața din China, mai aflăm și versiunile de culoare, OnePlus 13 urmând să fie disponibili în variantele Secret Realm, Blues Hour și Dew Dawn. „Secret Realm” este în esență negru cu mici ajustări, „Blue Hour” ar fi o nuanță de albastru, iar „Dew Dawn” reprezintă… albul cerului într-un anume moment al dimineții. Mai interesant de știut este că OnePlus 13 vine cu certificare IP69, în mod normal rezervată telefoanelor din categoria rugged, semn că ai putea lua telefonul cu tine în apă în următoarea ta vacanță pe litoral.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button