La fel ca Apple, Samsung a trecut la o strategie bazată pe îmbunătățiri incrementale, telefoanele Galaxy devenind mai bune de la an la an, chiar dacă nu se schimbă nimic în mod fundamental. Sunt foarte curios cum va fi Galaxy S24, mai ales in contextul acesta interesant legat de inteligenta artificiala. Galaxy S23 a fost fără discuție unul dintre cele mai bune Galaxy-uri din ultimii ani, iar asta aduce beneficii, dar si dezavantaje.
Beneficiile sunt evidente: S23 a restabilit prestigiul companiei care începuse sa se cam ofilească, dar pe de alta parte a si setat un standard si niște așteptări deloc scăzute. Deci S24 are o misiune destul de dificila: aceea de a depăși S23 si de a se vinde in condițiile in care lumea este incantata de actualul model. Mai are misiunea de a veni cu ceva nou într-o piața in care pare ca nu mai sunt multe de spus. Dar nu mai anticipez pe acest subiect, avem deja un video dedicat pe care-l puteți găsi aici pe canal.
Ceva însă putem anticipa in baza a ceea ce s-a lansat deja. Si anume OneUI 6, noua interfață, noul UI care a veni deja pe modelul de anul acesta, adică pe S23. Am primit inclusiv câteva mailuri pe acest subiect de la unii dintre voi, si uite, cineva îmi scria chiar zilele trecute de anumite probleme pe care le întâmpina in utilizare, salut Marius! Ca nu mai primește notificări la anumite aplicații, ca nu păstrează in fundal anumite aplicații deschise sau ca navigarea pe internet prin chrome i se pare îngreunata. Am observat si eu câteva ciudățenii, dar sunt convins ca vor urma diverse patch-uri si update-uri, așa cum se întâmpla si la Apple, si mai sunt convins ca S24 va veni direct cu o varianta gen OneUI 6.1. Altfel spus, OneUI este si el un update mai degrabă incremental. N-am descoperit vreo funcționalitate noua si revoluționară care sa mă dea pe spate, este in schimb o experiență bună care a fost făcută si mai buna.
As menționa totuși câteva schimbări evidente. Si prima ar fi fontul. Vorbesc serios, fontul. Este unul nou si este folosit peste tot in sistem. Si icon-urile au devenit acum mai simple si mai minimaliste.
Avem si câteva widget-uri noi, de vreme sau de camera, acesta parând mai degrabă un shortcut la anumite setări ale acesteia. Ceasul de pe lockscreen are si el câteva personalizări disponibile. Ii poți modifica mărimea si alege din mai multe stiluri si fonturi. Un departament in care s-a lucrat mai mult este cel de setări rapide. Setările de conectivitate au primit propriul lor rând in partea de sus, in vreme ce altele mai puțin folosite au fost mutate mai jos. Am văzut pe net ca unii s-au plâns de chestia asta, mai ales in cazul telefoanelor de dimensiuni mari care acum pot fi folosite mai greu cu o singura mana.
Si panoul de notificări a primit modificări. Acum notificările individuale sunt tab-uri separate. Se creează mai mult spațiu intre ele, ceea ce le face mai ușor de individualizat, dar mănâncă mai mult spațiu pe ecran. Poți sa le organizezi in funcție de momentul primirii sau aranja pe priorități. Despre emoji uri noi si alte astfel de prostioare prefer sa nu vorbesc. In schimb, mi se par interesante cele câteva modificări aduse pe parte de foto-video si editare. Uneltele din meniu sunt rearanjate mai intuitiv si mai inteligibil, ai undo-uri si redo-uri mai multe. Dar din nou, nimic revoluționar. Mă aștept însă ca versiunea de OneUI 6 cu care va veni S24 sa mai adauge niște chestii legate de AI generativ si LLM urile care sunt acum all the rage, mai ales in condițiile in care se știe ca Snapdragon 8 Gen 3-ul de la Qualcomm care va motoriza acest telefon va fi unul încărcat de astfel de funcții. Timpul ni le va spune pe toate.
Deși Samsung nu a anunțat nimic oficial, o listă destul de lungă cu îmbunătățirile One UI 6.1 a fost divulgată în weekend pe rețeaua X, arătând că următoarea revizie One UI pune mult accent pe inovații asistate de inteligența artificială:
- Imagini wallpaper generate de AI
- Efecte de vreme și portret în meniul Lock Screen
- Rearanjarea obiectelor din scene și extinderea pozelor dincolo de marginile sale folosind AI
- Reorganizarea notițelor salvate în aplicația Samsung Notes în note generale mai bine structurate și mai ușor de parcurs
- Suport pentru traducerea în timp real a apelurilor de voce
- Posibilitatea de a relua editarea de stickere, desene și multe altele, după ce editările sunt terminate
- Izolarea mai eficientă a vocii și sunetului în medii mai zgomotoase
- Mutați cu ușurință subiectele dintr-o imagine la alta
- Funcții îmbunătățite de protecție a bateriei și personalizare
- Animații nou adăugate și mai rafinate
Tot pe surse aflăm și că posesorii Galaxy S24 își vor putea genera propriile wallpapere folosind capabilitățile AI ale telefonului. Spre exemplu, vei putea modifica poza aleasă drept wallpaper schimbând cerul din înnorat în senin sau apus de soare, înlătura și chiar adăuga obiecte ce nu existau în imaginea originală. Nu e ceva complet nou, funcționalitatea existând deja pe telefoanele Pixel 8.
Un alt element de noutate major va fi editarea pozelor asistată de AI. Spre exemplu, vei putea să selectezi obiecte sau persoane din imagine și să le reașezi oriunde în cadru, sau să le faci să dispară cu totul. Partea mai complicată care ține de decuparea obiectului respectiv și umplerea golului rămas va fi rezolvată de procesorul NPU de pe telefon, imaginea rezultată arătând ca și cum ar fi fost generată de un profesionist în photoshop. De asemenea vei putea face copy/paste cu persoane și obiecte dintr-o poză în alta.
De asemenea, telefoanele Samsung cu One UI 6.1 vor oferi traducere live pentru apeluri. Spre exemplu, ai putea conversa la telefon cu persoane care vorbesc altă limbă decât tine, telefonul asigurând traducerea în timp real a apelului de voce, astfel încât persoana pe care o suni să audă ceea ce spui în limba lor și invers. Deocamdată nu este sigur dacă această funcționalitate se va regăsi în arsenalul lui Galaxy S24, dar va exista cu siguranță o versiune îmbunătățită a aplicației Voice Recorder, îmbunătățită cu o funcție avansată de transcriere text, capabilă să distingă până la 10 participanți la o ședință/discuție de grup. Complementând înregistrarea audio, versiunea transcrisă va diferenția/grupa replicile fiecărui participant la discuție.
O altă îmbunătățire pentru calitatea apelurilor va veni sub forma funcției Voice Focus în One UI 6.1. Noul algoritm asistat de AI este de așteptat să elimine sunetele de fundal și să ofere o experiență de apelare mai clară.
Tot pe surse aflăm și despre o reinterpretare a funcției de căutare, care în loc de text sau dictarea vocală a expresiei de căutare se bazează pe încercuirea obiectelor de pe ecran. Poți încercui text sau chiar o persoană dintr-o poză oarecare, AI-ul telefonului inițiind automat o căutare pe internet după obiectul respectiv.
Deși va fi anunțat odată cu seria de telefoane Galaxy S24, firmware-ul One UI 6.1 probabil că va ajunge la toate dispozitivele incluse deja pe lista de actualizare la One UI 6.0, însă anumite capabilități care necesită suport hardware ar putea să rămână ca exclusivități pentru telefoanele nou lansate.