OMEN X 2S: Laptop de gaming Dual Screen și performanțe surprinzătoare! (preview)

”…The Voodoo, who do…
What you don’t dare do, people…
Magic people, magic people,
Voodoo people, magic people…”
The Voodoo Legacy
Ați ghicit, sunt versurile formației Prodigy…versuri la care mi-au fugit gândurile când am văzut logo-ul binecunoscut al gamei de gaming OMEN by HP. Pentru că la rădăcini, masca tribală era logo-ul celor de la VoodooPC, legendara companie canadiană, pe care cei de la HP au achiziționat-o în 2006. ADN-ul sistemelor Voodoo PC a rămas, doar denumirea s-a transformat în OMEN în anii care au urmat. Nici logo-ul nu s-a schimbat prea mult, s-a cosmetizat un pic mai pentru deceniul digital în care trăim – mai digital, mai minimalist. Recunosc, varianta originală era mai creepy, vedeam ochii ăia mari care se holbau la mine :). Îmi plăcea mai mult.

Da, HP și-a trecut în portofoliul său VoodooPC fix în același an în care Dell cumpăra Alienware, cea mai mare rivală a celor de la VoodooPC…și astfel, bătălia dintre cei doi rivali ai PC-urilor Custom, Ultra performante era dus la un nou nivel, spre deliciul nostru, al utilizatorilor finali: dintr-o luptă ”locală” ce se desfășura pe continentul American, bătălia a devenit una globală, s-a extins chiar și până la noi, și uite așa noi, utilizatorii finali entuziști, am putut să punem mâna legal, cu acte în regulă, pe legendarele produse, sau, mai bine zis, pe urmașii acestora.
Design și construcție
Vă spun din start, design-ul este diferit de tot ce am văzut în ultima vreme. Și asta e bine.

Se vede că designerii HP încearcă să aducă ceva nou, diferit de tot ce găsim în zona noastră de confort. Da, aș spune că avem un design curajos. Un statement. Cine știe, poate că vorbim de un laptop construit după desenele uitate într-un sertar de un fost designer VoodooPC? Știm cât de out-of-the-box erau sisteme Voodoo, chiar și în primii an după achiziția HP. Este suficient să vă uitați o clipă la sistemul de mai jos, o bijuterie! Acel sistem s-a născut în 2008, acum 11 ani – vă spun, era cu mult înaintea vremii sale. Observați ceva comun între cele două produse? O fi cumva ecranul acela mic, care iese în evidență la ambele produse?

Dual Screen (Display secundar): 5,98”, FullHD, 60Hz, touchscreen
Anunțat cu două săptămâni în urmă, în cadrul unui eveniment de gaming din Beijing, noul OMEN X 2S vine cu o carte de vizită pe care scrie mare: ”the world’s first dual-screen gaming laptop”. Da, adică primul laptop de gaming Dual Screen din lumea, adică cu un display secundar. Și scrie mare, bolduit, n-ai cum să uiți un astfel de amănunt.

Mi-a plăcut foarte mult calitatea celui de-al doilea display. Rezoluție foarte bună, touchscreen. Ca și pe ROG Zepyrus, se poate activa un calculator, foarte util celor care lucrează mult cu numere. Zona din jurul ecranului este din sticlă, astfel încât efectul este de continuitate, un look premium, luxos, mai ales când acest ecran secundar este oprit. Practic toată partea de deasupra tastaturii și până aproape de zona de balamale este acoperită de sticlă. Un design deosebit de elegant, dacă-mi permiteți, ieșit din aria de gaming, unde de cele mai multe ori găsim un design mai agresiv, fără bling-bling-uri pe care le întâlnim pe laptop-uri lifestyle, ultraportabile, de Feșăn, în pozele cu influensări. 🙂
Și, deși inițial am ridicat două degete, parcă spunând ”doamna, dar…dar”, protestând și dorind să zic că am mai văzut astfel de soluții în trecut, la o analiză mai atentă mi-am dat seama că au dreptate. În primul rând, laptop-urile Razer Blade (Pro) produse între anii 2012-2015 aveau acest display secundar destul de rudimentar, cu rezoluție mică (480p) și neavând chiar funcția de Dual Screen – exista un set de aplicații, limitat ca și număr și funcționalitate, ce putea fi rulat în acel ecran secundar (după care compania americană a renunțat la aceste experimente în 2016, din păcate, parcă nesiguri pe ei).
Cât privește celălalt laptop la care am văzut un ecran secundar, ASUS Zenbook PRO, acesta avea într-adevăr un display FullHD de 5,5 inci, și care, în modul Extension Display mode era văzut ca un display secundar în sistemul de operare. Doar că aici intervine steluța: nu era chiar un laptop de gaming. Adică avea un GTX 1050Ti dar HP spune cu steluță că ei văd laptop-urile de gaming cu placă video 1060 și peste :). Și uite așa, afirmația rămâne validă. Pentru gameri, acest ecran poate fi ceva util. Chiar poate.
De exemplu, în timp ce te joci, poți alege o altă melodie pe acest ecran (deoarece este de tip touchscreen) în Spotify. Dar am văzut și scenarii care mai de care mai nebune. De exemplu, poți da zoom într-o porțiune de joc și să-l vezi pe ecranul secundar (da, poate fi numit de unii și cheating, dar hei! It’s a feature, not a bug!). Sau, să iei o hartă, mini-map-ul din joc și să-l pui pe tot ecranul de jos.

Posibilitățile sunt nelimitate, practic este un display pe care puteți trage orice fereastră, ca și pe al doilea monitor, și să-l aveți tot timpul în fața voastră în timp ce vă jucați. Nu numai că mi s-a părut o idee foarte curajoasă (ecran chiar deasupra zonei de heatpipe-uri …e o chestie, nu e chiar așa ușor de implementat), dar ridică și prețul laptop-ului.

Tastatură, touchpad
Veste bună pentru modelele ROG Zephyrus S: nu mai sunt singurele cu tastaturile hulite pentru poziționarea către utilizator, în extremitatea sașiului, fără a oferi un suport minim pentru mâini (restpad sau wristpad, cum i se mai zice).

Glumesc, desigur. Ca și în cazul modelelor ROG amintite mai sus, și în cazul laptop-ului de față am înțeles rațiunea pentru care s-a optat pentru această mutare. Și credeți-mă, partea de sus a sașiului, unde se ascunde procesorul, placa video și panoul secundar se încing destul de tare (peste 50C) dar spre apărarea modelului, nu avem cum și de ce să ajungem la aceea zonă în timp ce lucrăm pe laptop. Iar tastatura rămâne rece.
Tastatura este plăcută, cursa tastelor de 1,5mm, iluminare per tastă. Touchpad în dreapta, ca la Zephyrus. Încep să mă obișnuiesc cu ideea. 2-0 pentru dreptaci. Aiurea pentru stângaci.
Display 4K UHD, G-SYNC, 60 Hz
Fiind un engineering sample, ”nu luăm de bună Panel ID-ul”, aceste lucruri se pot modifica până apar în mijlocul verii produsele finite pe rafturile magazinelor. Mă refer la parametri precum luminozitate, contrast, uniformitate imagine, spațiu de culoare și multe altele. Însă ce nu se schimbă este următorul aspect: cu siguranță vor exista două modele, unul cu ecran de 15,6” Full HD, 144Hz (și ulterior, prin mijlocul lunii iulie, unul cu 240Hz!), și unul de 15,6” 4K UHD (3840 x 2160), 60Hz, ambele modele fiind IPS, non-glare. Noi ne-am jucat pe modelul cu panou 4K UHD.
Dacă ați citit articolul despre Alienware Area-51m, știți părerea mea despre panouri 4K de gaming pe dimensiuni de 17,3”, vă dați seama că pe un laptop de gaming de 15,6” părerea mea nu putea să se imbunătățească – din contră. Domnilor, nu, nu e cool să puneți panouri de 4K pe laptop-uri de 15,6”, nici măcar pe laptop-uri de 17,3”. Nu e cool deloc. În primul rând nu duce placa video jocurile în rezoluția asta la framerate-ul dorit (bine că măcar ați pus un panou cu G-Sync care îndulcește strădania plăcii video care se va tărâi sub 60fps-uri majoritatea timpului, dacă folosiți setări vizuale decente în jocuri și nu dați pe setări nedemne de placa asta video – gen low sau medium). Și dacă vreți să schimbați rezoluția, hm…ați încercat să dați rezoluția în jos, să vedeți cum arată imaginea? Nu, schimbarea rezoluției din cea nativă într-una mult inferioară pur și simplu nu e acceptabilă.
Dar să revenim la o notă pozitivă, ecranul arată cât de cât modern, două din cele patru extremități au rame subțiri, mai de 2019. Celelalte două laturi, partea superioară și cea inferioară….vor deveni și ele mai subțiri, probabil la ediția 2020.
Performanțe, sistem de răcire, zgomot și temperaturi
Procesorul – Intel Core i9 9880H

Procesorul este o bestie. Serios. Intel Core i9 9880H, 45W TDP, într-un șasiu de 15,6”, gros de 2cm, într-o carcasă compactă de doar 2,35kg, în care mai ai și un NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q (8GB GDDR6 VRAM)? Păi îți trebuie ceva inginerie, să nu o numesc curaj/tupeu, să afirmi că poți răci mai mult decât decent așa ceva!
Vă spun sincer, de pe acum, în cele mai multe scenarii bestia de procesor cu 8 nuclee (16 fire de execuție în total) este imblânzit elegant, însă mai are momente când sare direct la jugulara îmblânzitorului, de exemplu în Cinebench R15, unde în testele de multicore CPU se ajunge și la o diferență de 8-10% între primul Run și al 3-lea sau al patrulea, dacă rulăm testele imediat unul după altul.

De ce? Păi tocmai pentru că sistemul de răcire nu ține toate nucleele în frâu când acestea rulează la 100% încărcare, se incinge treaba și la propriu, și la figurat…și când nucleele procesorului depășesc 95C, scorul Cinebench R15 scade de la 1366 de puncte la 1240-1270 de puncte.

Acele spike-uri (vârfuri de temperaturi) sunt normale, dacă coroborăm imaginea de mai sus cu consumul sistemului, mai bine zis al procesorului, în acele momente mai delicate. Da, ați văxut bine, 90W! da, când toate nucleele sau în 3,70 GHz, procesorul devine o bestie cât un T-rex, muscând din alimentatorul de 230W băgat în priză.

Vestea bună este că nu ne-am mai întâlnit în nici într-un alt scenariu cu aceste fluctuații, nici în 3DMark, nici în jocuri. Mai jos graficul din diversele teste 3DMark, de la TimeSpy la FireStrike. Arareori mai urcă procesorul la 95C, în marea majoritate a timpului lucrează între 70-85C, cu un consum normal de 45W, cu foarte mici spike-uri de până la 75W! Iar placa video stă mereu sub 70C, deci da, lucrurile stau foarte bine la acest capitol al temperaturilor. Exceptând zona deasupra tastaturii, dacă vă aduceți aminte capitolul design/ecran suplimentar discutat mai sus.

Deci da, sistemul de răcire este foarte bine pus la punct. Intake-ul – adică fantele de pe burta laptop-ului pe unde se trage aerul direct în cele două ventilatoare – este generos, ocupă aproape jumătate din plasticul ce acoperă fundul laptop-ului, iar gurile de evacuare sunt în număr de 3 (trei), două în spate (cum s-a standardizat deja acest lucru, un canal de evacuare pentru procesor, unul pentru placa grafică) și unul în laterala din dreapta. Ce nu mi-a placut, dar asta e, nu e nici primul și nici ultimul laptop cu acest design, este modul în care se alege să se folosească heat-pipe-uri comune CPU/GPU, după cum se poate vedea și în imaginea de mai jos, heatpipe-ul din mijloc.

Vă întrebați de ce nu 4 guri de evacuare, așa cum am mai văzut? Laterala din stânga a șasiului inferior găzduiește un număr impresionant de conectori, probabil a fost un factor important în luarea deciziilor pe unde și ce guri de aerisiri vor trece.

Sistemul este mai silențios decât ultimele laptop-uri de gaming de 15” cu care m-am jucat, ceea ce este un aspect foarte important. Cumva am simțit că cei de la HP au reușit că găsească un punct de echilibru mai bun între temperaturi / performanțe și zgomot.
Placa grafică – NVIDIA RTX 2080 Max-Q

Placa grafică, NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q (8GB GDDR6 VRAM) este tactată ”cuminte, conservator”, la 735MHz/1095MHz, acestea fiind frecvențele standard pentru acest tip de cip grafic – RTX 2080 Max-Q, pe când alți producători (ASUS, Alienware, etc) au moduri de tip Turbo sau OC care saltă atât frecvența de bază, dar mai important, frecvența de boost, lucru care s-a resimțit cel mai puternic în Metro Exodus, unde placa video nu a mai fost ajutată de procesorul i9, așa cum asta s-a întâmplat în celelalte jocuri din testele noastre, și aici Omen X 2S a luat o bătăiță destul de serioasă de la Zephyrus S GX531GX de exemplu, care în modul Turbo avea frecvențele ridicate cu 100MHz: 835/1195MHz, pe aceeași variantă de NVIDIA RTX 2080 Max-Q, cea de 80W. Țin să vă aduc aminte, în caz că ați uitat, RTX 2080 Max-Q are două versiuni: cea de față, una cuminte, cu 80W TDP și una deloc cuminte, de 90W TDP, cu frecvențe de 990/1230 MHz precum modelul din Zephyrus S GX701GX (și care culmea, în modul Turbo se overclocka până în cer: 1090/1330MHz).
Anatomia performanței laptop-ului în jocuri: în jocurile dependente de procesor, FC ND, FC5, SoTR, ACO, OMEN X 2S ”rupe” modelul Zephyrus S GX531GX overclockat, însă în Metro Exodus modelul ROG își ia revanșa elegant, cu stil.

SSD
OMEN X 2S vine cu diverse combinații, de la un SSD + un Intel Optane, sau SSD-uri de tip NVME M.2 de 256, 512, 1TB, 2TB(!). Sau, ca meniul să fie complet, chiar și configurate în matrici RAID de mare performanță, de exemplu de tip RAID 0. Cum am avut și noi pe modelul de față.

Conectivitate
Din nou un laptop cu Thunderbolt 3. Americanii se pare că au înțeles că e păcat să folosești așa un monstru doar pentru jocuri. Că și editorii video vor putea să se bucure de acest notebook portabil, nu desktop replacement, pentru orice formă de editare. Și atunci portul Thunderbolt 3 va fi atât de bine primit de acești power-useri.

În loc de concluzie
OMEN X 2S este un laptop frumos, design curajos, ADN-ul VoodooPC este acolo, nu am avut niciun dubiu. Plaja de prețuri încă nu o cunoaștem exact, deoarece urmează să ajungă oficial în România în lunile următoare, și vor exista multiple configurații, în afară de versiunea de față (mai exact, vor exista motorizări RTX 2070 Max-Q, SSD-uri mai mici, dar și procesoare mai apropiate de ”normalitate”).
Competiția laptop-urilor (ultra)portabile ultraperformante (RTX) nu a fost niciodată atât de strânsă, lucru care nu poate fi decât benefică pentru pasionații jocurilor, a video-editorilor și power-userilor în general.