TECH

O vulnerabilitate din WhatsApp poate dezvălui cât dormi și cu cine vorbești

Inginerul programator Rob Heaton a descoperit o vulnerabilitate în WhatsApp care ar putea permite hărțuitorilor să afle când două contacte din agenda sa comunică folosind acest serviciu.
El a reușit să realizeze un exploit cu acest scop folosind doar 4 linii de cod Javascript într-o extensie de Chrome.

Problema constă în faptul că statutul „online” al unei persoane poate fi interogat de oricare dintre persoanele din agenda ta. Dacă te deconectezi și apoi revii online pentru a citi sau răspunde la un mesaj, lucrul acesta poate fi înregistrat. Prin corelarea momentelor în care revii online cu numărul dăților când și alte persoane fac același lucru poate dezvălui anumite tipare, care pot identifica ulterior cine vorbește cu cine.

De exemplu, vrei să știi când sau dacă două persoane se întâlnesc pe furiș. Poți scrie programe multi-variate de corelație care arată o aliniere izbitoare între modelele lor de utilizare WhatsApp.

Postarea sa pe blog începe descriind cum poate fi folosită această vulnerabilitate pentru a vedea când un utilizator care folosește intens WhatsApp se culcă și când se trezește. Și acest lucru poate fi realizat cu doar 4 linii de cod:

setInterval(function() {
var lastSeen = $(‘.pane-header .chat-body .emojitext’).last().text();
console.log(Math.floor(Date.now() / 1000) + „, ” + lastSeen);
}, 1000);

Evident, pentru a corela tiparele online ale două sau mai multe persoane, este necesar mai mult cod decât doar 4 linii, dar principiul rămâne valabil. Și deși WhatsApp permite să-ți ascunzi acel statut care spune când ai fost ultima oară online (funcția „last seen”), nu permite să ascunzi când ești online, adică momentul când folosești efectiv serviciul.

Aceeași vulnerabilitate a fost descoperită cu un an în urmă și pentru Facebook Messenger.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button