Telefoane

O tehnologie Samsung va reîncărca bateria de la smartphone în 12 minute

Cercetătorii Samsung au realizat o tehnologie nouă pentru bateriile litiu-ion, folosind grafen, care permite reîncărcarea completă a bateriei în doar 12 minute. Ce păcat că nu vom vedea tehnologia asta pe Samsung Galaxy S9.

Conform unui studiu publicat în revista Nature, combinația dintre litiu-ion, grafen, dioxid de siliciu și nichel permite un control mai bun al procesului de încărcare. Studiul este teoretic și probabil va mai dura până când cercetătorii vor putea să transpună teoria într-un dispozitiv utilizabil. În acest moment există o mulțime de cercetări care pun la treabă noul material-minune, grafen, încerc să vă explic mai jos cum stă treaba.

Grafenul este varianta bidimensională a grafitului, practic un șir de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală. Este cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut, conform Wikipedia. A fost descoperit și izolat în 2004, prin exfolierea grafitului, de către un grup de cercetători britanici de la universitatea din Manchester, iar profesorii au luat Nobelul pentru fizică.

Materialul are niște proprietăți aproape unice: este foarte rezistent, mai rezistent ca oțelul (de 200 de ori mai rezistent, spun unii), dar în același timp flexibil. Este extrem de subțire fiind un singur strat de atomi, ca să facă însă un strat de 1 mm, sunt necesare 3 milioane de straturi suprapuse. Deși se găsește în natură, nu este deloc ieftin de produs pentru aplicații industriale. Este și foarte stabil și nu are deloc defecte de structură.

Materialul grafen a mai fost folosit pentru a crea un concept de smartphone flexibil, ca o brățară, de asemenea, studiile arată că poate fi folosit în medicină pentru că are proprietăți anti-bacteriene. O altă aplicare ar fi în industria aeronautică și poate chiar spațială. Cercetătorii au remarcat că gheața nu se atașează de el, o problemă comună pentru avioane, iar despre rezistența specială am povestit deja.

Pentru varianta integrală a acestui articol vizitați ComputerBlog.ro

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button