MORE

O taxa de 60 de mii de dolari pentru internet

Cand acel candidat la presedentia SUA a pomenit ca nu prea e acceptabil ca Romania sa aiba net mai bun ca natiunea care ne-a adus McDonalds, au fost doua reactii principale.

Prima a fost ca acel individ a insultat cumva Romania, iar a doua a fost ceva de genul „Las, ca nu stiti cum e acolo, nu e asa, nu mai ascultati propaganda Stalinista.” Eh, am o poveste pentru voi care o sa puna a doua reactie intr-o noua lumina, gratie unui reportaj foarte amuzant facut de Ars Technica.

O companie numita SmartCar, din Mountain View, statul California, a incercat sa deschida un sediu nou pentru care avea nevoie de internet. Verificand ofertele, singura disponibila care chiar oferea broadband era cea a companiei Comcast, o corporatie masiva de telecomunicatii care detine monopol in multe regiuni din SUA.

SmartCar a inchiriat sediul cu pricina, iar apoi a contactat direct Comcast, telefonic, pentru a confirma ca serviciul de internet chiar este disponibil in acea zona. Aparent, era disponibil, la pretul de 190 de dolari pe luna, cu tot cu televiziune, pentru o viteza de 100Mb/s download si 20Mb/s upload. Este vorba de un abonament pentru companii, asa ca pretul este mai mare ca de obicei, chiar si pentru SUA. Contractul a fost semnat.

Pana aici, totul mergea bine. Numai ca atunci cand a venit momentul pentru instalarea conexiunii la internet… ei bine, acel moment nu a venit. La doua zile dupa ce a fost semnat contractul,  Sahas Katta, fondatorul companiei SmartCar, a fost informat ca nu exista serviciu de internet Comcast in acea zona, iar contractul semnat nu e tocmai un contract, ci o comanda pe care compania de telecomunicatii poate sau nu sa o indeplineasca la propria discretie.

Dupa o investigatie din partea companiei, au ajuns la concluzia ca nu merita sa extinda acoperirea internetului, chiar daca locatia era exact langa zona de acoperire si pana acum spuneau exista acoperire.

Dar, daca tot vroia internet, exista optiunea de fibra optica, pentru 1050 de dolari pe luna. Desigur, si aceasta infrastructura trebuia construita, proces care dura intre 30 si 120 de zile. A durat cu mult mai mult de atat, timp in care compania trebuia sa se multumeasca numai cu o conexiune de tipul DSL, cu 5Mb/s si 500kb/s, singura disponibila la acea locatie. Merita mentionat ca era o companie care se ocupa de servicii cloud si ca urmare cam avea nevoie de internet.

Un an de zile trecand, iar contractul de inchiriere a sediului fiind pe cale sa expire, a fost luata in considerarea mutarea companiei la o noua locatie. Asa ca s-a luat legatura cu Comcast pentru anularea contractului la internetul care inca nu s-a materializat.

Munca de instalare nici nu incepusera inca, deoarece Comcast nu obtinusera inca avizele necesare pentru a intinde fibra optica. Pana in acest moment, SmartCar deja cheltuisera 2100 de dolari pentru acel internet inexistent.

Iar acum vine partea amuzanta. Anulare a venit cu o taxa de aproape 61 de mii de dolari care sa acopere costurile de constructie… asta desi nu s-a construit nimic pana la acea data.

Din fericire pentru compania SmartCar, de indata ce presa, Ars Techinca mai exact, a contactat Comcast despre aceasta situatie, acea taxa de 60.900$ a disparut, fiind restituita pana si suma initiala de 2100 de dolari.

Aparent, atunci cand o companie nu isi indeplineste sarcinile contractuale, nu prea are voie sa puna pagubitii sa plateasca daca vor sa iasa din acel contract. Desigur, asta doar cand lumea stie despre contract si genereaza reclama negativa.

Morala povestii: Avem internet mult mai bun ca SUA.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button