MOREPCReviewsTECH

O solutie de stocare NAS Qnap cu hard-diskuri si SSD-uri Seagate IronWolf cu adevarat monstruoasa!

Seagate este unul dintre marii jucatori din piata solutiilor de stocare, iar astazi vom vorbi despre ofertele lor de hard disk-uri si SSD-uri create special pentru utilizarea intr-un NAS. Este vorba de seriile IronWolf Pro si IronWolf 110 SSD. Am avut pe mana nu mai putin de cinci hard disk-uri si patru SSD-uri, o intreaga „armata” de stocare cu un o capacitate totala de 73.44TB. Vorbim despre un spatiu extrem de mare, care este potrivit pentru companii mici si medii si creatori de continut. Pentru a gazdui totul, am folosit un NAS QNAP TVS-951X ale carui bay-uri au fost populate integral.

Din cate puteti vedea in poza de mai sus, Seagate au inclus in interiorul acestui NAS diverse produse, iar lista insumeaza urmatoarele:

  • Seagate IronWolf Pro 12TB x2
  • Seagate IronWolf 14TB x2
  • Seagate SkyHawk Surveillance 8TB
  • Seagate IronWolf 110 SSD 1.92TB
  • Seagate IronWolf 110 SSD 3.84TB x3

Ce inseamna un HDD/SSD pentru NAS?

Pentru a raspunde acestei intrebari, trebuie inainte sa va explic pe scurt, ce este un NAS. Un NAS, pe numele lui complet, Network Attached Storage este un dispozitiv care adaposteste diferite medii de stocare. Acesta se leaga la retea, iar utilizatorii aceleiasi retele pot accesa, scrie si descarca date direct de pe NAS. De asemenea, multe NAS-uri, ca si modelul din articolul acesta, QNAP TVS-951X, pot indeplini si alte functii, pe langa stocare. Pot fi transformate in adevarate centre multimedia de pe care poti face streaming de continut 4K direct pe dispozitivele tale, vin cu functii de criptare a datelor si solutii de securitate pentru a impiedica orice incercare neautorizata de accesare a datelor sau pot fi folosite chiar si pe post de cloud pentru a-ti accesa de la distanta fisierele.

Toate cele enumerate mai sus, se traduc in multiple accesari si transferuri pe care mediile de stocare trebuie sa le suporte, astfel incat un HDD sau SSD normal va fi foarte solicitat cand vine vorba de includerea sa intr-un NAS. Din acest motiv, Seagate a dezvoltat solutii de stocare eficiente si in primul rand durabile care sa faca fata stresului pe care il reprezinta viata intr-un NAS. Produsele IronWolf NAS si IronWolf Pro NAS vin echipate cu RV Sensors, care permit mai multor utilizatori sa acceseze concomitent HDD-ul si sa faca operatiuni pe acesta. De asemenea, sunt construite sa reziste socurilor mecanice sub forma vibratiilor generate de mai multe HDD-uri incluse intr-un NAS cu mai multe bay-uri. Alaturi de un suport software avansat ce iti permite sa verifici starea de sanatate a hard disk-ului prin intermediul IronWolf Health si un sistem inteligent de recuperare a datelor, Rescue Recovery Data Plan, Seagate incearca sa-ti ofere cele mai bune solutii pentru a-ti stoca datele importante fara grija pierderii acestora, indiferent de situatie. Alaturi de hard disk-uri, Seagate au in portofoliu si SSD-uri pentru NAS. SSD-urile sunt mai durabile ca si produse si sunt ferite de problemele cu socurile mecanice deoarece nu au componente mobile inauntrul lor.

Performanta

Hard disk-urile Seagate vin cu viteze mai mari decat HDD-urile clasice si o cantitate de cache mai mare astfel incat avem urmatoarele viteze:

  • Seagate IronWolf  – Viteze maxime de trasfer sustinute (MAX) intre 180MB/s si 210MB/s in functie de capacitatea HDD-ului
  • Seagate IronWolf Pro – Viteze maxime de transfer sustinute 195MB/s si 250MB/s in functie de capacitatea HDD-ului
  • Seagate IronWolf 110 NAS SSD – Viteze maxime de scriere intre 345MB/s si 535MB/s si viteze maxime de citire de 560MB/s

 

De asemenea, capacitatile disponibile pentru hard disk-uri variaza intre 1 si 14TB, in timp ce pentru SSD optiunile sunt cuprinse intre 240GB si 3.8TB.

QNAP TVS-951X – Un NAS versatil

Mașinăria care a găzduit toate soluțiile de stocare de mai sus, a fost un NAS QNAP puternic care se bazează pe un procesor Intel Celeron din generația Kaby Lake, un dual-core cu frecvență de 1.8Ghz și pe cei până la 32GB de RAM DDR4 cu care poate fi înzestrat. Vitezele maxime de scriere urcă până la 739MB/s, în timp ce viteza de citire atinge un maxim de 779MB/s cu ajutorul unui port de internet de 10Gbps.

Pe partea grafică, QNAP TVS-951X este dotat cu o placă video integrată, Intel HD Graphics 610 care suportă decoding în format 4K H.264/H.265 și encoding în rezoluție 4K la 30 de cadre pe secundă. Prin intermediul aplicației QNAP Cinema28, Plex Media Server sau Roon Server, utilizatorii pot partaja conținut media pe o multitudine de dispozitive.

Probabil cea mai bună parte cu privire la acest NAS este posibilitatea de a fi folosit ca un dispozitiv de sine stătător, având un HDMI și suport pentru mouse și tastatură, alături de un sistem de operare avansat. Este vorba de QTS 4.3.4 iar acesta suportă în mod nativ o multitudine de aplicații, dar pot fi instalate și soluții third-party precum Kodi, ceea ce îl face o alegere potrivită dacă nu ai un computer în casă și nici nu vrei să cumperi unul pentru administrarea NAS-ului.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button