MORE

O proteza flexibila ii poate ajuta pe paralizati sa mearga din nou

Cercetarea medicala a facut inca un pas inainte in ajutorarea persoanelor paralizate. Oamenii de stiinta si medicii elvetieni au reusit sa realizeze o proteza extrem de elastica, avand in componenta electrozi si un sistem prin care sunt eliminate in organism doze medicamentoase pentru suferinzii de paralizie. O astfel de proteza revolutionara, ale carei proprietati sunt aproape identice cu cele ale tesuturilor vii cu care intra in contact, a fost implantata in maduva spinarii unor sobolani, cercetatorii observand ca, la cateva saptamani dupa interventie, rozatoarele si-au recapatat capacitatea de a merge din nou singure.

Aplicarea acestei metode la oameni necesita insa implanturi multifunctionale care ar ramane in maduva spinarii pentru o lunga perioada de timp, desigur fara sa afecteze negativ tesuturile. Materialul din care a fost conceputa proteza este considerat unul revolutionar – se numeste „e-Dura” si a fost realizat in mod expres pentru implanturile la nivelul suprafetei creierului sau al maduvei spinarii. Micutul dispozitiv imita proprietatile mecanice ale tesuturilor vii si poate oferi simultan corpului impulsuri electrice si substante farmaceutice. Riscul respingerii si/sau al vatamarii maduvei este extrem de mic, capacitatea dispozitivului de a imita tesuturile reducand considerabil frecarile si inflamatiile, proteza fiind bine tolerata de catre organism, dupa cum au precizat cercetatorii elvetieni. De altfel, dupa doua luni de teste, proteza introdusa in maduva spinarii sobolanilor nu a cauzat vatamari sau reactii de respingere.

„Implantul e-Dura (…) ofera noi posibilitati terapeutice pentru pacientii care sufera din cauza traumatismelor sau a tulburarilor neurologice, in special pentru indivizii care au ramas paralizati din cauza unui accident la maduva spinarii”, a explicat Stéphanie Lacour, co-autor al studiului. Cercetatorii sustin ca o astfel de tehnologie ar putea fi extinsa pentru cazurile celor care sufera de epilepsie sau Parkinson, dar si pentru diminuarea durerilor cronice.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button