MORE

O nouă metodă de anulare a sunetului elimină 99,7% din zgomot

Obținerea unui zgomot de fundal pe cât mai scăzut cu putință este un lucru foarte important pentru oricine lucrează cu înregistrări audio sensibile, sau cu echipament științific ce se folosește de sunet.

Până acum, asta necesita construirea unei camere speciale a cărei pereți izolați fonic arătau ca un nivel din VVVVVV, sau arătau de parcă cineva ar fi avut prea multe cartoane de ouă și insuficient tapet.

Aceste metode funcționează, în felul lor, la absorbirea sunetului, împiedicarea ecoului și reducerea zgomotului de fundal, dar nu pot anula tot sunetul incidental. De aceea s-au dezvoltat soluții noi.

Cercetători de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong au realizat un nou sistem de anulare activă a sunetului, ce poate elimina până la 99.7% din zgomotul de fundal.

REsonator

Această metodă presupune folosirea a două aparate de rezonanță, ce sunt reglate să funcționeze la aceeași impedanță. Cele două funcționează în tandem pentru  dispersa sunetul din aproape fiecare lungime de undă, împiedicând propagarea sa mai departe, și lăsând în urmă doar 0.3% din zgomotul inițial.

Sistemul încă nu este perfect, și ar fi cam greu de implementat la nivelul unei încăperi întregi în acest moment, dar demonstrează că anularea activă a sunetului va avea aplicații utile în viitor.

[Digital Trends]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button