MORE

O noua arhitectura de procesor a fost creata de un fost administrator al NASA

Timp de zece ani de zile, Dan Goldin, fost administrator al NASA, a muncit in secret la compania sa Knupath pentru a crea un nou tip de procesor, iar acum acesta a fost dezvaluit lumii.

Un deceniu de munca si un buget de 100 de milioane de dolari au dus la crearea unei noi tipi de arhitecturi, intentionata pentru aplicatii de Machine Learning si Deep Learning, procesare de semnal si alte astfel de intrebuintari. Arhitectura are la baza principii oarecum diferite fata de x86 si ARM, fiind descrisa ca mergand dincolo de arhitectura Von Newmann. Tehnologia foloseste conceptul matematic de Sparce Matrix, organizarea calculelor in matrici in care majoritatea elementelor sunt zero. Tot poate procesa cod si in mod normal, facut pentru a fi prelucrat in matrici la care majoritatea elementelor sunt diferite de zero, asa ca nu va invalida metodele curente de dezvoltare.

Lambda2
Primul procesor din aceasta generatie este Hermosa. Acesta este compus din 8 procesoare de semnal, fiecare cu propria memorie, interconectate in 8 clustere, care la randul lor sunt puse in cate 4 super-clustere, care compun procesorul. Pe langa asta, Hermosa poate fi amplasat intr-o retea de procesoare numita LambdaFabric, alaturi de un controller ARM. Acest ansamblu poate fi scalata pana la nivelul unui server cu rack-uri multiple, oferind o latenta de numai 400 nanosecunde.Lambda1

Arhitectura aceasta nu este menita pentru utilizatorul de rand, avand aplicatii foarte specializate, dar prezenta sa pe piata este foarte imbucuratoare. Nu de alta, dar cu cat exista mai multa competitie pe acest segment, mai multe varietate, indiferent care sunt aplicatiile curente ale arhitecturii, cu atat mai bine pentru publicul larg pe termen lung.

[The Register]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button