MORE

O inovatie tehnologica poate redefini grafica

Oricine a umblat prin setarile de la DOSBox, sau de la un alt emulator facut sa ruleze jocuri pixelate, a incercat sa faca imaginea mai placuta ochiului atunci cand este in full-screen. Rezultatele au fost mereu destul de slabe, dar o noua tehnologie ar putea schimba asta, una dezvoltata de compania Magic Pony Technology.

Tehnologia se bazeaza pe conceptul de Machine Learning, aplicat anterior la infringerea unui campion de Go, pentru a invata un calculator care sunt diferentele dintre o imagine de rezolutie scazuta si una de rezolutie inalta.

Calculatorul apoi incearca sa estimeze pe cat de bine poate cum ar trebui sa arate orice imagine similara de rezolutie scazuta, atunci cand este mai mare. Rezultatele sunt pana acum foarte impresionante. Nu doar pentru ca il face pe Doom Guy sa arate mai mult ca o fiinta umana, si ar face fiecare serial din CSI in sfarsit sa nu mai fie un SF complet.

Daca sunteti atenti la clipul de mai sus, veti observa cateva diferente notabile, in special cand vine vorba de text. Imaginea cea din dreapta a trecut prin algoritmul facut de Magic Pony si arata de parca ar fi fost facuta pe o rezolutie mai mare ca imaginea din stanga. Ambele au fost facute la aceeasi rezolutie, doar ca algoritmul a fost in stare sa curete artefactele de compresie si sa faca imaginea finala mult mai buna. Avand in vedere ca Youtube nu va mari prea curand bitrate-ul pentru clipurile video in 1080p, aceasta tehnologie este binevenita.

Magic Pony se afla acum in negociere cu cateva companii mari, interesate de solutia lor. Si nu are aplicatii doar pentru a mari imaginile pixelate, ca in CSI. Pentru ca un calculator poate sa inteleaga ceea ce „vede”, mai este capabil sa si genereze mai mult din ceea ce vede, cum ar fi texturi extrem de realistice. Imaginea de mai jos este generata complet de calculator, bazat pe ceea ce stie ca este a fi un zid.

improving.video.3bx1000

[Technology Review]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button