Știri ITTECH

O furtună imensă pe Marte a pus rover-ul Opportunity într-o situație dificilă

Curiosity este vehiculul de explorare marțiană despre care toată lumea vorbește de câțiva ani, dar nu este singurul trimis de NASA pe Marte, unii încă mai plimbându-se pe planetar roșie din 2004.

Un astfel de rover este Opportunity, care a fost lovit recent de o furtună imensă, cam de dimensiunea unui continent. Bine, pe Marte este ceva mai mare, acoperind un sfert din suprafața planetei. Opportunity, față de Curiosity, este alimentat folosind panouri solare în cea mai mare parte, care vor fi insuficiente pe parcursul furtunii.

NASA a inițiat procesul de tranziție la modul de funcționare de putere redusă, în care funcționează în mare parte doar ceasul său intern, și se speră că va putea să revină la viață după ce această furtună va trece. Dacă panourile solare vor avea o eficiență și mai redusă decât se așteaptă echipa care coordonează misiunea, atunci și acel ceas va eșua, iar Opportunity nu prea va mai ști cum să se coordoneze eficient și ar putea să își epuizeze energia complet încercând să își activeze restul funcțiilor interne. Din fericire, temperatura furtunii ar trebui să fie suficient încât să nu se ajungă în situația în care rover-ul va îngheța, lumina soarelui fiind necesară pentru ca aparatura sa să nu se defecteze.

Sunt ceva temeri că Opportunity ar putea să fie pierdut din cauza acestei furtuni. Având în vedere câți ani au trecut de când misiunea sa a început, chiar și în acest caz se poate spune că și-a îndeplinit misiunea cu brio, fiind proiectat să reziste 90 de zile, nu 15 ani. Până și această furtună va fi utilă, deoarece va oferi informații foarte importante care vor ajuta la proiectarea de viitoare vehicule menite să îndure astfel de fenomene atmosferice.

Dacă aveți o oră la dispoziție și vreți să aflați mai multe, puteți arunca o ureche pe discuția de mai jos a membrilor echipei:

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button