MORE

O discutie serioasa despre o parte din YouTuberii din Romania

Cuvant inainte: „Teach but don’t preach” 

 

Daca in trecut multi pusti de la noi s-au uitat cu jind la numele mari ale YouTube-ului si la succesul acestora, acum, cativa ani mai tarziu, multi dintre acei pusti cu ochisori mari au ajuns sa fie promotori YouTube Romania. Iar acestia sunt impartiti, cel putin mental de catre Google si alte entitati, in doua categorii: Creatori de continut si Gameri.

Prima categorie, cei numiti creatori de continut, sunt considerati pe plan local cei mai valorosi, indiferent ca este vorba de vloguri, animatie sau orice altceva, productia de continut original fiind pe buna dreptate pe primul plan. A doua categorie nu prea este luata in serios, asta pentru ca la noi Gaming-ul este vazut ca fiind un hobby. Pe scara de valori locala gamerii sunt mai jos decat manelele pe care YouTube ni le baga pe gat ori de cate ori deschidem pagina de recomandari, indiferent ca asculti sau nu asemenea laturi muzicale. 

Acum sa ma apuc si sa arat cu degetul la cei care asculta manele nu este obiectul acestui articol. Este vorba de preferinte si nu este indicat sa ne blocam in acest mic detaliu. Defapt, problema este alta:

Am ajuns sa cred ca traiesc intr-o tara pe ale carei strazi umbla fonfaniti, bolnavi de ADHD si indivizi care nu stiu cum sa formeze o propozitie. 

Fiind sarbatorile si avand „olecuta” de timp liber, m-am gandit sa analizez peisajul actual al YouTube-ului pe plan local. Fara sa discriminez, m-am uitat peste canale care depasesc 100K abonati si peste cele care au sub 40, iar dupa ce am indepartat toate discutiile despre gaming, care de multe ori intr-un clip reprezinta 40% din ceea ce trateaza subiectul, ai de cele mai multe ori un „rant” despre cine ce a mancat, unde ne-am dus in vacanta, cand am facut dus, cate tigari am fumat sau nu, QnA-ul numarul 565874122887 reluat cu viteza melcului sa il inteleaga toata lumea si la final, motivul pentru care redactez aceste randuri:

Siiiiiiiiiii……daaaaaaaaaaaaa….

Din 200 de clipuri si ceva de n-am auzit acest „Siiii… daaaaaaa….” de mi-au sangerat urechile! Cel putin la doua clipuri distanta auzeam cate un youtuber de la noi ca rosteste aceste cuvinte pierdut in idei si ceea ce doreste sa faca in joc. Inteleg ca este foarte greu sa te joci si sa si vorbesti in acelasi timp, stresant chiar. Dar acest „Siiii…daaaaaa…” este mai deranjat decat Fred sau Pewdiepie dupa ce face pe sfantul.

Daca as pune in carca minorilor cu un webcam si mai putina experienta de viata acest „Siiii…daaaaa…” treaba mea in acest articol ar fi fost mult mai simpla. Din nefericire de la Youtuberi cu peste 40K Subs, pana la nume mari de la noi, toti folosesc acest „Siiii…daaaaa…” de parca este cuvant de legatura intr-o propozitie. Si daca nu este „Siiii…daaaaa…”, trebuie si este imperativ sa existe un „Ahhhhhh” de cel putin 4 secunde care sa ocupe spatiul de difuzare.

Drept urmare, hai sa vedem cum am putea sa scapam de acest „Siiii…daaaaa…” calcator pe nervi!

Teoretic sunt trei metode:

Dar inainte de toate: Daca 90% din canalul tau se invarte in jurul unui joc anume si nu reusesti sa produci ceva original care sa promoveze jocul in comunitate, microfonul are sunet de canal infundat, captura o faci cu telefonul si la doua cuvinte uiti despre ce ai vorbit, atunci Youtube NU ESTE PENTRU TINE! 

0

Prima si cea mai simpla, te apuci si redactezi un scenariu sau un plan de idei PE CARE IL URMEZI. Nu toata lumea are pregatire in aceasta privinta si o serie de cursuri media te pot costa mai mult decat plateste Youtube intr-o luna in Romania. Drept urmare, scenariul sau planul de idei ramane SFANT!

In functie de subiectul abordat, alegi un plan de idei, redactezi daca este nevoie si un scenariu, iar asta, in cel mai bun caz, te scapa de acele „Siiii…daaaaa…” sau „Ahhhh”-urile acelea stresante care tot isi fac aparitia.

A doua metoda este un pic mai tehnica. Daca doresti sa pastrezi acel sentiment autentic de live, poti sa editezi sunetul dupa inregistrare, daca este vorba de un clip pe care urmeaza sa il uploadezi pe youtube. Poti face asta folosind un program precum Sony Vegas, Adobe Audition, Sound Forge sau Adobe Premiere, toate avand posibilitatea de a edita sunetul. In esenta ceea ce trebuie sa faci tu este sa amutesti acele „Siiii…daaaaa…” sau „Ahhhh”-uri, fara sa le tai, pentru ca dupa nu se mai pupa sunetul.

Problema cu acest tip de editare este ca necesita ceva cunostinte de editare, fiind necesar sa si inregistrezi sunetul pe doua canale. Unul sa fie jocul, altul sa fie vocea ta, permitand astfel unui creator de continut sa umble la fineturi. Este o munca migaloasa si necesita multa atentie si pricepere, dar rezultatul este un clip care nu are spike-uri de sunet pentru ca a intrat ma-ta peste tine in timpul unei inregistrari.

A treia varianta este probabil cea mai grea. Cursuri de dictie si actorie. Asta implica si un aspect financiar, dar cineva care nu poate sa prezinte un produs sau un joc, poate sa se transforme intr-un bun orator cu o serie de exercitii. Sunt si metode care sa nu te omoare la buzunar, precum un club de teatru, tutoriale pe Youtube, existand o varietate de metode prin care sa te transformi intr-un orator bun. Pana si la noi exista scoli de dictie, asa ca daca doresti sa fii luat in serios, una din cele trei optiuni este imperativa.

De cele mai multe ori, o imagine neclara si pixelata este iertata daca sunetul este unul bun, clar si mai ales mesajul nu seamana cu mormaielile unui urs dupa ce si-a luat doza zilnica de calmante. O sa rugam publicul sa nu ofere exemple si nici sa arate cu degetul catre un anumit Youtuber sau altul, ci sa invete ca de multe ori, un astfel de articol este necesar, mai ales in contextul unei comunitati precum Youtube.

Iar daca acest gen de productii este propagat ca fiind ceva acceptat, nici CPM-ul nu va creste si nici companiile mari nu vor lua in serios acest gen de clipuri, fiind vizati, asa cum am spus, creatorii de continut care produc ceva original. Nu discutii pe baza unui nou tricou cumparat sau ce au mancat la pranz, in timp ce joaca a suta oara aceasi si aceasi campanie de Hunger Games in Minecraft. Pe de alta parte, daca exista public pentru inca un episod din X joc reluat cu viteza mai mica sa inteleaga toata lumea, este posibil ca eu sa fiu deplasat pentru ca doresc un continu Youtube, gratuit la drept vobind, din Romania de o calitate superiora.

Ideal este sa inveti din greseli si sa incerci sa te auto-depsesti, nu sa te blochezi intr-un joc, iar cand acest titlu dispare din lista de preferinte a publicului, canalul tau va disparea si el din subscribe feed-ul unui eventual abonat. Ceea ce nu isi doreste nimeni, mai ales in postura de creator de continut Youtube.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button