TECHCommunityRSS PaginaDeMediaTelefoane

O discuție scurtă despre 5G, prezent și viitor

Lumea se învârte în jurul tehnologiei și aproape tot ce folosim într-o zi normală a devenit „smart„, fie că este vorba despre telefon, ceasuri sau chiar și electrocasnicele din casă. Asta înseamnă că toate au nevoie de o conexiune la internet pentru a comunica între ele. Până acum 10-15 ani, realitatea de acum părea exagerată de un film futurist, dar acum suntem în această poziție datorită inovațiilor. Iar cu ajutorul tehnologiei 5G, lucrurile sunt gata să treacă la următorul nivel. Dar până să vorbim despre electrocasnice și Tesle, haideți să vedem cum va îmbunătăți conectivitatea 5G toate dispozitivele pe care le folosim zi de zi.

Cu toții avem un telefon în buzunar, ceea ce poate fi o binecuvântare, dar și un blestem. Suntem mereu conectați, avem acces instant la (aproape) orice informație am dori și putem comunica în moduri pe care nu le credeam posibile în trecut. Dar în același timp, uzul de tehnologie ne face mai leneși, știm că totul este la îndemână și unii devin dependenți de informația oferită de internet. Problema apare atunci când conexiunea se întrerupe sau bateria moare; dar asta este o polemică pentru altă discuție.

Nu, tehnologia 5G nu este aici ca să-ți facă rău!

Acum mai bine de un an, pe vremea în care nu puteam ieși din case decât cu declarație, scriam despre frica oamenilor legată de faptul că tehnologia 5G, vezi Doamne, ar transmite coronavirus. Între timp s-au liniștit apele și ăi’ plictisiți dintre noi care au prea mult timp liber în casă și-au îndreptat atenția spre alte subiecte. Și în același timp, rețelele 5G s-au răspândit și mai mult, iar acum sunt peste tot. Și mai bine de atât, telefoanele care pot beneficia de această tehnologie au devenit accesibile.

La prețul promoțional de 880 de lei, realme 8 5G este un terminal cu procesor octa-core, 4GB de memorie RAM, un ecran de 6.5″ IPS la 90Hz și rezoluție 1080x2400p și o cameră principala de 48MP. Mai pui la socoteală și bateria de 5000mAh și ai un dispozitiv pe care nu ai fi crezut vreodată că-l vei cumpără la nici 1.000 de lei.

Cât de accesibile? Păi, uite aici un exemplu. Doar ce-am vorbit zilele trecute despre realme 8 5G, un telefon ce urmează să fie lansat în curând și pentru câteva zile este disponibil la prețul de… țineți-vă bine: 880 de lei. Bum! Și uite așa, intrăm intr-o nouă era a telefoanelor inteligente și a internetului de mare viteză, fără să trebuiască să investim peste o mie de euro în terminale flagship care vin cu această opțiune de conectivitate.

Dar revenim acum la discuția despre 5G și modul în care vrea să îți fure datele personale, să-ți otrăvească fântâna și să-ți strice toate planurile. Adică modul în care platformele de social media au fost bombardate cu informații greșite, cauzate de panica generală din această perioada grea prin care trecem cu toții. Vedeți voi, fix tehnologia care ne-ar face, în teorie, atât de mult rău stă la baza platformelor pe care citim informațiile astea eronate și ii permit telefonului tău (adică oaza aia de informații personale) să se conecteze la aceste rețele. Așa a fost mereu și așa o să rămână, doar că odată cu 5G, toată treaba asta o să devină mai rapidă, cresc vitezele, numărul de dispozitive conectate urcă și el și cam atât; nu o să iei viruși și nu o să înceapă să-ți bipaie umărul după rapel.

Suntem încă într-o stare incipientă a evoluției tehnologice

Chiar dacă sună SF ce spun aici, ca specie, suntem încă departe de un peak al tehnologiei și sunt sigur că ceea ce acum pare next-gen, în cinci ani va fi depășit de lucruri la care nu putem măcar să ne gândim acum. Și este perfect ok, pentru că evoluăm; asta știm să facem cel mai bine și tehnologia este aici să ne ajute, indiferent dacă evoluția asta a noastră se concentrează pe om ca ființă, sau pe om ca leneș dependent de tehnologie.

Facebook atac ciberneticCeea ce vreau să spun este că nu trebuie să ne temem de rețelele 5G, nici 6G, nici nșpeG. Dacă până acum nu ne-au făcut nimic, nici de acum înainte nu o vor face și doar vor continuă să existe la fel cum au făcut-o mereu, într-o comuniune cu noi și cu bucățile de plastic și sticlă din buzunarele noastre. Cât despre cum arată viitorul cu ajutorul noii tehnologii de rețea? Păi, pentru România nu foarte diferit. Avem norocul să trăim într-o țară în care internetul e mult, e rapid și e ieftin. Dar asta va face platforme din străinătate de care depindem și noi să fie mai eficiente, iar streamingul video 4K, apelurile video cu familia și prietenii din alte țări și partajarea de fișiere vor deveni mai rapide. Vei putea ajunge pe www mult mai ușor decât până acum, iar asta ne va ușura viețile și mai mult.

Că sună puțin a scenariu de film horror și Terminator nu mai pare atât de SF? Ei, asta e partea a doua, dar până atunci, sper că roboții care vor cuceri lumea să fie drăguți cu mine că i-am încurajat mereu și am fost pasionat de tehnologie de mic.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button