Gaming

O discutie despre Black Mesa… pe bani!

Acest articol nu este o stire, ci mai degraba o serie de informatii pro si contra la adresa remake-ului originalului Half Life – Black Mesa. Un joc pe care realmente trebuie sa il joci, cu toate ca are hibele sale, dar, care la baza, fie ca dorim sau nu, este un remake al unei proprietati intelectuale ce apartine celor de la Valve. Un joc care stipula ca nu va fi „pe bani”, doar pentru a face stanga-mprejur, sucindu-se imediat ce a ajuns pe Steam.

Exista o intreaga polemica online in acest moment pe seama acestei lansari a lui Black Mesa. Unii n-au probleme cu faptul ca trebuie sa platesti pentru el, altii spun ca se simt inselati, jocul fiind un remake al unui alt joc, pe care l-au jucat gratuit.Black Mesa

Totusi, cine are dreptate? Ei bine, ambele parti! In incercarea de a gasi un raspuns impartial, mi-am dat seama ca ambele tabere au puncte de vedere valide, si indiferent ca discutam despre bani sau pasiune, Black Mesa este un remake. Un remake a carui propietate intelectuala nu le aprtine celor de la Crowbar Collective, IP-ul fiind la Valve ultima oara cand am verificat. Acesta este cel mai probabil si motivul pentru care jocul are si un pret asociat cu lansarea pe Steam.

Sigur, daca stam sa analizam la rece si ne uitam peste declaratiile facute de Crowbar Collective in trecut, aparitia pe Steam este o dovada de… tradare suprema! Pe de alta parte, acestia au investit sute de ore in refacerea originalului Half Life, iar Valve nu sunt genul care sa arunce in stanga si in dreapta cu propietatile lor intelectuale, doar ca un grup de „tineri pasionati” sa „scoata un ban cinstit”. Black Mesa

Se simte mana grea a companiei conduse de Lord Gaben aici, care, dupa ce l-a pierdut Yanis Varoufakis, fostul economist al companiei si actualul ministru de finante al Grecei, pare sa faca greseli din ce in ce mai flagrante. Intai mod-urile pe bani, apoi acuzatii de coruptie si acum asta.

Nu intelegeti gresit, este doar o opinie si nu am cifrele exacte cu care sa „intaresc” afirmatiile de mai sus, dar miroase un pic a „lasa-ma sa te las”, acest gen de atitudine fiind ceva frecvent intalnit in ultima vreme la Valve, care au un sistem si un mediu de lucru destul de relaxat. Pare ca motivul pentru care Black Mesa este acum „pe bani” este… chiar Valve, nu Crowbar Collective, care si ei au de castigat de pe urma acestei afaceri. Din pacate afirmatiile precedente sunt contradictorii, atat Valve, cat si Crowbar Collective avand o datorie morala sa isi respecte aceste afirmatii.

O datorie pe care nu cred ca si-o vor onora. Spun asta pentru ca in ultima perioada Valve se transforma intr-un nou Activision, cu diferenta majora ca Valve, prin intermediul Steam, controleaza o buna bucata din piata de jocuri PC, iar asta ii face cea mai „periculoasa” companie din gaming din toate timpurile.

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button