TECH

O curte belgiana amendeaza Skype pentru ca nu isi spioneaza utilizatorii

Trăim într-o lume tare ciudata oameni buni, având in vedere ca redactam o știre care are ca obiect o curte de justiție care amendează un serviciu pentru ca nu si-a spionat utilizatorii. Adica ceea ce trebuia sa faca astfel de servicii si anume sa nu deconspire conversațiile cu caracter privat ale utilizatorilor.

Skype a fost amendat cu suma de 30.000 de euro pentru ca a refuzat sa intercepteze comunicatiile userilor, asta pentru ca in 2012 au primit un ordin conform caruia compania trebuia sa predea o serie de informatii si conversatii ce s-au desfasurat intre membrii unui grup infractional.

In mod dubios, Skype a inmanat datele, dar arhitectura acestora a facut imposibil accesarea conversatiilor, compania aparandu-se afirmand ca Skype nu intra in jurisdicția Belgiana, mai mult, compania nu are nici angajati si nici infrastructura in tara.

Procurorul belgian Tim Hoogenbemt este de alta parere, acesta afirmand ca Skype ofera servicii in Belgia, astfel trebuie sa cunoasca si legislatia, compania fiind obligata sa stie ca statul poate cere interceptarea datelor. Poate intre timp Belgia s-a transformat intr-o tara de natura dictatoriala sau poate Anglia, unde intimitatea si securitatea datelor personale nu face obiectul guvernului, ci estomparea elementului infractional. Pe de alta parte, intr-o tara in care pentru a te bucura de liberatate deplina, trebuie sa tai bucati din concept si sa faci concesii, nu se prea apropie de un ideal democratic.

Nu este singurul caz de acest gen, Facebook avand probleme similare cu Microsoft in Brazilia, unde WhatsApp a fost fortat sa plateasca amenzi punitive destul de mari in repetate randuri si aici tragandu-se o linie in nisip intre moral si etic. Bine, Microsoft nu vor saraci din cauza unor euro, din nefericire acest comportament autoritar deschide usa unor probleme mult mai presante. Faptul ca in aparat guvernamental iti poate accesa conversatiile dupa bunul plac, somand pur si simplu o companie incalca niste drepturi elementare ale omului. Dreptul la intimitate.

[TheReg]

 

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. aaa.. cu tot respectul.. Zon@IT a descoperit apa calda? Asta nu e noutate de 20 de ani incoace… Fibra „mare” care trece Atlanticul si face legatura intre americi si europa iese din ocean.. in baza militara al MI6-ului la Portsmouth…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button