RSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

O baterie litiu-dioxid de carbon este cu un pas mai aproape de a fi practică

Și vine cu o densitate de energie imensă

Pe măsură ce se extind sistemele de generare a energiei electrice cu un impact negativ minim asupra mediului înconjurător, neajunsurile modului în care acea energie este stocată devin din ce în ce mai evidente. Ca urmare, lumea tot încearcă să găsească următoarea baterie. Ceva care să fie mai ușor de construit, ce necesită mai puține resurse rare, ce se poate încărca mai rapid, dar mai important, ceva care să aibă o capacitate de stocare mai mare ca standardul pe care îl avem acum, bateria litiu-ion.

Sunt numeroase tehnologii noi în dezvoltare, dar până acum acestea nu sunt încă pregătite pentru producție la scară largă, funcționând doar în condiții limitate. Totuși, progresul continuă, iar o tehnologie promițătoare ce a avut recent parte de ceva progres este bateria de litiu-dioxid de carbon.

Conform unui comunicat emis de Universitatea Statului Illinois, din Chicago, o echipă de cercetători a reușit să creeze un prototip pentru o baterie litiu-dioxid de carbon cu o anduranță de 500 de cicluri de încărcare-reîncărcare, cu o densitate foarte mare de energie. Cât de mare? Aproximativ de 7 ori față de ce este capabilă o baterie litiu-ion obișnuită. De asemenea, o baterie litiu-ion tinde să își piardă din densitate după 300 de cicluri de încărcare-reîncărcare.

Motivul pentru care bateriile de tip litiu-dioxid de carbon nu prea au fost posibile până acum este că după un timp relativ scurt de utilizare, carbonul se va depozita permanent și nu va mai putea circula în sistem, făcând bateria inutilă foarte rapid. Pentru a rezolva problema, a fost utilizat disulfat de molibden pe post de catalizator, alături de o substanță electrolitică specială menite să ajute la reintroducerea carbonului în sistem. Rezultatul este o baterie funcțională, în condiții de laborator, ce promite să fie și mai ușor de reciclat.

Fără îndoială va trebui să mai așteptăm câțiva ani până ce o astfel de tehnologie va fi disponibilă. Același lucru este valabil pentru toate celelalte tehnologii promițătoare din ultimii ani. Până atunci, rămânem la litiu-ion.

[Good News Network]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button