O amintire că telefonul te spionează în mod constant

Telefonul mobil modern a devenit o unealtă de nădejde pentru o mare parte din populație și o sursă de profit imensă pentru companiile care colectează informații de la utilizatori, cu sau fără voia lor. Simplu spus, telefonul te spionează.
Aceste informații sunt în mod normal colectate protejând identitatea utilizatorilor, sunt anonime, sunt doar seturi de date folosite pentru a dirija mai bine conținutul, reclamele, pentru a informa dezvoltatorii și toate cele. Dar datele nu sunt tocmai chiar atât de anonime sau de generice. New York Times a publicat un articol în care detaliază cum a descoperit nu mai puțin de 75 de companii care primesc datele cu pricina, colectate de diverse aplicații, ce conțin informații foarte precise despre locația utilizatorului.
Aplicațiile de la care provin datele nu sunt malware, sau ceva de acest gen, ci unele destul de practice, de vreme sau de știri care cer acces la locația utilizatorului pentru a-i putea oferi acces la informații relevante pentru fiecare om în parte. Acele date de locație sunt apoi trimise mai departe către dezvoltator și vândute la companii care au apoi posibilitatea de a face orice cu ele.
New York Times a putut folosi date de acest fel pentru a urmări în detaliu programul zilnic al unor persoane, până și copii. Nu era atașat un nume de date, doar locația, dar din moment ce putea fi trasată o linie destul de clară cu traseul parcurs de un individ și cu timpii petrecuți în fiecare locație, descoperirea identității ar fi o banalitate.
Acest gen de aplicații și economia care s-a dezvoltat în jurul forării de date nu vor dispărea prea curând, reprezentând o piață cu o valoare de câteva miliarde de dolari. Singurul lucru pe care îl puteți face este să împiedicați aplicațiile să acceseze în vreun fel locația telefonului vostru, chiar dacă ar spune că informația este folosită doar pentru ca aplicația să funcționeze așa cum trebuie.
Dar chiar și în acest caz, tot există o problemă, în special dacă sunteți pe Android. Și anume, Google preia în mod constant locația unui telefon după proximitatea sa de o conexiune Wi-Fi, chiar și dacă funcția de Wi-Fi este dezactivată, iar telefonul stă pe o masă, făcând nimic. Apple face cam același lucru, dar într-o măsură mult, mult mai mică. Puteți vedea mai jos un material care detaliază obsesia celor de la Google cu colectarea de date:
Și atunci, care este soluția permanentă? În Europa avem, din fericire, o rază de lumină la orizont. Producătorii de telefoane și-au câștigat dreptul de a putea produce dispozitive care nu se folosesc de varianta Google a lui Android, sau de sisteme de operare total diferite. Trebuie doar să așteptăm și să vedem ce vor scorni, și dacă vor decide să ne spioneze și cu acelea.