Sunt convins că atunci când ați pus mâna prima dată pe o cameră mai dichisită ați încercat să faceți o poză care credeați că va ieși superb, doar să vă dați seama după fapt că setarea de ISO era greșită și totul arată ca o haită de dalmațieni multicolori.
Nvidia a demonstrat o soluție pentru cei care au această problemă, și nu numai. Folosind noi tehnici de Deep Learning dezvoltate la companie, în colaborare cu cercetători de la MIT și Universitatea Aalto, a fost creat un sistem capabil să corecteze „zgomotul” vizual găsit adesea în imagini, și nu numai.
Demonstrația de mai jos relevă cum un AI ia la „mână” o imagine cu numeroase defecte de pixelare și încearcă să o analizeze pentru a-și da seama cum ar putea arăta fără aceste artefacte.
Nu este vorba de un sistem care știe deja cum trebuie să arate imaginea. Nu i s-a „spus” care trebuie să fie rezultatul, ci doar a fost învățat care sunt defectele. Rezultatele sunt destul de impresionante, fiind capabil să repare numeroase tipuri de zgomot, chiar și în cazuri extreme precum la poza ursului koala de de mai sus.
Sistemul este capabil să îndepărteze până și text suprapus peste o imagine, transformând o poză care ar fi foarte greu de înțeles într-una destul de clară. Desigur, acest sistem nu poate să facă minuni. Dacă nu există suficiente date în imagine care să îi permită să aproximeze originalul, atunci nu are cum să obțină un rezultat autentic.
Încă nu există o aplicație disponibilă publicului larg bazată pe acest sistem, și probabil va mai dura ceva vreme până când se va întâmpla asta. Dar fanii jocurilor video probabil deja văd ceva cunoscut aici, din moment ce Nvidia a demonstrat o tehnologie similară pentru implementarea sa de Ray Tracing pe Volta, unde sunt folosite nucleele Tensor ale procesorului grafic pentru a repara imperfecțiuni ale redării iluminării. Când vom avea plăci video echipate ca standard cu astfel de nuclee (deocamdată rezervate doar pentru servere și sectorul Enterprise în general) astfel de soluții vor fi găsite cam la orice pas, și cam fiecare om curios va putea să își antreneze propriul AI pentru a îndeplini funcții similare.