PCȘtiri ITTECH

Nvidia trece la 7 nanometri de anul viitor

Lansarea seriei de plăci video GeForce RTX 2000 de la Nvidia a fost inițial uluitoare, dar pe măsură ce au început să apară plăcile, iar jocurile care să se folosească de tehnologia lor sunt date dispărute, entuziasmul a scăzut.

Totuși, de anul viitor am putea avea ceva mai mult entuziasm, pentru că TSMC anunță că Nvidia se află printre clienții săi pentru procesul de 7 nanometri. Merită subliniat foarte mult două lucruri aici. Procesul de 7 nanometri este foarte performant față de cel de 14/12 nanometri folosit de plăcile de până acum, iar cele din seria RTX 2000 nu se foloseau de el.

Ca urmare, am avut parte de plăci noi foarte, foarte scumpe, care pe lângă adiția elementelor de Machine Learning și de Ray Tracing, care încă șed nefolosite la două luni după lansare, nu aduceau îmbunătățiri notabile de performanță. Tranziția lor la procesul de 7 nanometri ar trebui să repare asta, ducând la scăderea dimensiunii generale a procesorului grafic și a diverselor sale componente, scăderea consumului de energie, și creșterea performanței.

Considerând că au început deja să apară procesoare construite pe 7 nanometri la TSMC încă din această toamnă, un exemplu bun fiind noul chipset folosit de Apple la iPhone, chiar începe să pară bizară lansarea seriei RTX 2000 în general. Încă nu există jocuri care să se folosească de Ray Tracing sau DLSS, plăcile 2080 Ti par să moară cam des, iar ceva care va avea performanță clar mai bună, la prețuri mai mici, poate deja să fie construit.

Să însemne asta că vom vedea în vara anului viitor o serie RTX 3000, și vom băga seria 2000 sub preș ca pe Broadwell? Rămâne de văzut. Cert este că Nvidia lucrează la procesoare grafice pe 7 nanometri, și poate nu toate sunt menite pentru plăci Tesla.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button