NVIDIA și AMD au intrat într-o cursă contracronometru pentru a-și transporta noile plăci video în depozitele din Statele Unite înainte de 20 ianuarie, când ar intra în vigoare noile tarife vamale propuse de administrația Trump, scrie Wccftech. Măsura e menită să contracareze o creștere a tarifelor de până la 60%, care ar putea afecta dramatic prețurile pentru consumatori.
Conform informațiilor Techpowerup, NVIDIA și AMD au accelerat producția și expedierea modelelor GeForce RTX 50 și Radeon RX 9000, GPU-uri bazate pe cele mai noi arhitecturi – Blackwell și RDNA 4.
Impactul tarifelor asupra prețurilor GPU-urilor NVIDIA și AMD
Proiectul de tarife vamale al administrației Trump prevede o taxă de 10% pentru produsele importate din alte regiuni decât China și de 60% pentru cele chinezești. De exemplu, flagship-ul NVIDIA, GeForce RTX 5090, estimat inițial la 1.799 de dolari, ar putea ajunge la aproximativ 2.500 de dolari (o creștere de aproape 40%) dacă aproximativ o treime din tariful de 60% ar fi absorbită de producători.
Pentru a evita impactul negativ asupra consumatorilor și pentru a-și proteja marjele de profit, NVIDIA și AMD au început să își transporte GPU-urile în SUA cu mult înainte de termenul obișnuit. Conform rapoartelor, producția GPU-urilor a fost intensificată în decembrie, iar unitățile sunt deja în drum spre piețele americane.
Cine plătește de fapt tarifele, consumatorii sau China?
Președintele Trump a spus de mai multe ori că tarifele sunt un instrument eficient de negociere comercială și că acestea obligă țările exportatoare să reducă prețurile pentru a-și menține competitivitatea pe piața americană. Conform acestei logici, producătorii chinezi, inclusiv fabricile care asamblează componente pentru companii precum NVIDIA și AMD, vor fi forțați să absoarbă o parte substanțială a costurilor suplimentare generate de tarife, fie prin scăderea marjelor de profit, fie prin renegocierea prețurilor cu partenerii internaționali.
Dacă această teorie este corectă, tarifele nu ar duce la o creștere directă a prețurilor pentru consumatori. În schimb, presiunea ar fi resimțită de fabricile chineze care, pentru a-și menține contractele și cota de piață, ar accepta profituri mai mici.
Cu toate acestea, decizia NVIDIA și AMD de a accelera livrările sugerează că cele două companii nu împărtășesc optimismul administrației Trump. Din perspectiva lor, tarifele sunt văzute ca un cost adițional care se va reflecta inevitabil în prețurile finale.
Strategia de accelerare a livrărilor ar putea să amortizeze efectele tarifelor pe termen scurt, dar ce se va întâmpla pe termen lung rămâne neclar. Dacă prețurile cresc dramatic, utilizatorii ar putea vira spre piața de second-hand, pentru variante mai accesibile.