Tech&ITPCTECH

NVIDIA ar putea sparge bariera de 100 TFLOPs de putere cu RTX 4090

Următoarea generație de plăci video de la NVIDIA pare destinată succesului și pentru prima dată în istorie, o placă video ar putea sparge bariera de 100 de Teraflops. Iar toate degetele arată în direcția lui RTX 4090 ca principal candidat pentru acest record. Pentru a înțelege de ce este un prag important pentru industria hardware, trebuie să vă explic care este treaba cu unitatea asta de măsură.

Rating-ul măsurat în Teraflops (TFLOPs) îți oferă o idee despre performanța brută a unei plăci video. În comparație cu unitatea de măsură pentru frecvența procesoarelor grafice din plăci, un TFLOP este egal cu capabilitatea unei componente de a calcula un trilion de operațiuni de tip floting-point pe secundă. Spre exemplu, dacă ceva are putere 10 TFLOPs, se traduce în faptul că o anume componentă poate calcula 10 trilioane de floting-points în fiecare secundă.

Din nefericire, această valoare nu poate fi neapărat folosită pentru a determina modul în care o placă video se va descurca în jocuri, spre exemplu, ci mai de grabă este o măsurătoare care să te ajute să creezi o ierarhie a plăcilor pe baza puterii brute de procesare a acestora. Și cu toate astea, producătorii tot aruncă termenul ăsta în față, precum Microsoft care se laudă cu faptul că Xbox Series X atinge valoarea de 12 TFLOPs. Ori Apple, al căror Mac Pro poate atinge până la 56 TFLOPs de putere în configurație maximă.

apple mac pro

Va reuși NVIDIA GeForce RTX 4090 să spargă această barieră?

Nu știu care era planul inițial pentru NVIDIA în legătură cu seria GeForce RTX 4000, însă cu o competiție sănătoasă din partea AMD, acesta s-a schimbat cu siguranță. Această luptă poate rezulta acum într-un spor de performanță imens între RTX 4000 și generația actuală, iar RTX 4090 ar putea fi o bestie cum n-am mai văzut niciodată până acum. Iar dacă reușește măcar să se apropie de 100 TFLOPs, înseamnă că noul flagship de la NVIDIA va avea nu mai puțin de dublul puterii oferite de RTX 3090 Ti.

NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti este o placă extrem de puternică, care mănâncă o gramda de curent și oferă undeva la 40-45 TFLOPs. Iar aici apare și primul lucru de care să ne îngrijorăm. Dacă actualul flagship al producătorului are nevoie de circa 500W de curent pentru a oferi nivelul ăsta de performanță, cât o să consume RTX 4090-ul până la urmă? S-or adeveri zvonurile legate de o anumită placă cu TGP de 900W?

Un lucru este clar: consumul de energie nu va scădea prea curând. Mai ales nu în condițiile în care noul proces de fabricație TSMC 4N va oferi chip-uri grafice cu frecvențe Boost de până la 2.8 – 3.0GHz. Și când aduni toate datele astea, înțelegi că pe măsură ce tehnologia evoluează, plăcile video vor deveni și mai scumpe, și mai greu de integrat într-un sistem și nemaivăzut de puternice. Dar la finalul zilei, PC-ul este platforma puternică, iar atâta timp cât există ecrane 8K și suport pentru Ray-Tracing, limita este priza… ori factura la curent… ori limitele de consum impuse de autorități… ori… înțelegeți voi.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button