PCRSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

NVIDIA pregateste RTX 3090 cu care ar putea inlocui placile Titan

Umbla vorba prin targ ca NVIDIA pregateste o noua placa video cu care sa intregeasca seria Ampere. Este vorba despre RTX 3090, insa placa ar fi ceva mai mult decat un simplu flagship. Aceste informatii vin sub forma de zvonuri de la Videocardz. Istoria recenta ne-a aratat insa ca aceste scurgeri de informatii nu sunt chiar atat de ne-intentionate; de cele mai multe ori s-au adeverit, astfel cred ca putem sa le dam mai multa crezare.

Oricum, haideti sa tinem solnita de sare pe masa si sa vorbim despre RTX 3090. Placa video nu a fost confirmata cu acest nume, insa pare foarte probabil. Singura sansa ca acesta sa se schimbe, ar fi o schimbare din partea NVIDIA pentru a nu da satisfactie celor ce lasa informatii pe net.

RTX 3090 ar putea inlocui seria Titan

Conform Videocardz, NVIDIA planuieste sa lanseze cel putin trei variante ale seriei RTX 3000. Vorbim despre 3080, 3080 Ti/Super si RTX 3090 (Ti/Super). Inca o data, numele nu sunt confirmate, insa ce stim sigur sunt placile pe care se vor baza aceste modele. Toate variantele folosesc placi PG132 si vor fi dotate cu variatii ale chip-ului GA102. Toate cele trei placi video vor avea memorie GDDR6X si o latime a bus-ului de 300+ bit.

rtx 3080 leak

SKU-ul care cred ca se va chema RTX 3080 va avea un bus de 320-bit alaturi de 10GB GDDR6X VRAM si un TDP de 320W. Modelul Ti sau Super va oferi un bus de 352-bit si un GB de memorie VRAM in plus fara impact asupra TDP-ului. Flagship-ul, care se presupune ca ar fi RTX 3090, va avea 24GB GDDR6X double-sided, 384-bit si un TDP de 350W. Toate modelele vor fi echipate cu trei DisplayPort si un HDMI. Se pare ca RTX 3090 va suporta si NVLink, pentru conectarea a mai mult de un GPU.

NVIDIA GeForce RTX 3080 Series – Videocardz.com
Model SKU PCB chip Memory interface TBP Connectors
RTX 3090 Ti/SUPER/TITAN SKU10 PG132 GA102 24 GB GDDR6X 384-bt 350 W. 3x DP, HDMI
NVLink
RTX 3080 Ti/SUPER SKU20 PG132 GA102 11 GB GDDR6X 352-bit 320 W. 3x DP, HDMI
RTX 3080 SKU30 PG132 GA102 10 GB GDDR6X 320-bit 320 W. 3x DP, HDMI

Acum haideti sa va explic si de ce cred ca RTX 3090 va inlocui seria Titan. Modelele din urma, obisnuiau sa fie concepute pentru productivitate si computere foarte puternice care au nevoie de extrem de multa putere grafica. De asemenea, tendinta era ca modelul xx80 Ti sa fie flagship-ul pe consumer, urmat de Titan care juca in propia liga cu mult mai mult VRAM si caracteristici mai solide, dar si un pret mai mare. Asta, plus suportul pentru NVLink. RTX 3090 ar putea schimba asta, eliminand din joc seria Titan. Aceasta din urma a fost criticata in ultima vreme pentru crizele de identitate, iar in acest moment, nici macar eu nu stiu care este ordinea exacta a Titan-urilor.

Daca nu va place design-ul sistemului de racire stock, am o veste proasta pentru voi

NVIDIA a inceput sa investigheze sursa leak-urilor si i-a luat la intrebari pe cei de la Foxconn si BYD (Build Your Dreams). Aceasta masura confirma indirect autenticitatea materialelor si se pare ca NVIDIA nici macar nu stia de ele. Asadar, pozele din acest articol cu RTX 3090 ar putea la fel de bine sa fie reale. Daca tabara verde va decide sa schimbe design-ul sau nu in urma acestei intamplari, nu se stie sigur. Personal, nu m-ar deranja, dar hei, conteaza sa fie buna placa, nu neaparat cum arata.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button