PC

Nvidia pregătește o nouă generație de plăci video cu GPU-uri multiple

În cazul în care n-ați observat până acum, plăcile video pe care le avem acum conțin procesoare grafice foarte mari a căror producție nu are să devină mai simplă, mai eficientă sau mai ieftină prea curând. Așa că industria merge într-o direcție nouă dacă vrea să facă un salt de performanță.

Nvidia a dezvăluit un proiect de cercetare prin care încearcă să construiască un nou tip de placă video ce este compusă din procesoare multiple. Nu în modul standard pe care îl aveam cu ani și ani în urmă, când două GPU-uri erau lipite pe aceeași placă, ci folosind o metodă nouă, mult mai avansată. Acest proiect este realizat alături de universitățile din Arizona, Texas și Centrul de Supercomputing din Barcelona.

Noul ansamblu se numește MCM-GPU, Multi-Chip-Module Graphical Processing Unit, și funcționează într-un mod ce amintește oarecum de arhitectura Zen, procesoarele grafice fiind interconectate printr-o infrastructură de viteză foarte mare. Spre deosebire de implementările anterioare ale acestui fel de tehnologie, cum era în cazul plăcilor video cu X2 în coadă, interconectarea aceasta funcționează direct, nu ca SLI, lucru ce aduce un spor de performanță de 26.8% față de folosirea unei configurații cu plăci video multiple.

MCM-GPU-ul făcut în acest proiect de cercetare este cu 45.5% mai puternic decât cel mai mare GPU tradițional existent la ora actuală, ceea ce probabil ar fi un Tesla P100. În teorie, acest complex grafic este la cam 10% de performanța unui GPU de mărime comparabilă, ce nici măcar nu poate fi construit la ora actuală folosind metodele de fabricație pe care le avem.

Nvidia nu este singura companie care are de gând să treacă la acest gen de tehnologie, Navi-ul celor de la AMD promițând să aducă „scalabilitate” în următorii ani.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button