MORE

Nvidia Pascal folosește 16 nm FinFET

Pascal, următoarea generație de plăci video Nvidia începe să se contureze, și pare foarte interesantă. De asemenea, mică, foarte mică, în comparație cu Maxwell.

Conform unor informații noi ce s-au ivit pe internet, Nvidia a semnat un acord cu Taiwan Semiconductor Manufacturing Company pentru producția seriei Pascal de plăci video. Era neclar până acum cine se va ocupa de realizarea procesoarelor grafice, atât Samsung cât și TSMC fiind printre candidați.

Mai important, cu această ocazie am aflat cu siguranță ce proces de fabricație va fi utilizat la realizarea noilor plăci GeForce.

Seria Pascal va fi construită pe 16 nanometri, folosind FinFET. Asta înseamnă că vă puteți aștepta la o scădere considerabilă a consumului de energie față de generația curentă, atât din cauza dimensiunii reduse, cât și a implementării tranzistorilor tridimensionali. Cumulat cu avansul deja notabil pe care l-a făcut Nvidia în reducerea risipirii de energie, cerințele pentru alimentare ar putea scădea drastic la generația următoare. Poate nu pare a fi ceva important, dacă nu aveți probleme cu plata curentului electric, dar schimbarea aceasta va fi sesizabilă direct la performanța pe calculatoare mobile, sau măcar la autonomia bateriei unui laptop.

Încă de la seria 600, Nvidia a construit plăci video pe 28 de nanometri, Pascal fiind prima schimbare majoră a procesului de producție din 2012.

Pentru plăcile video Nvidia, generația din 2016 va aduce numeroase schimbări arhitecturale. Pascal va fi prima serie produsă de companie ce include memorie HBM. Conform zvonurilor, plăcile de top (probabil cele din seria Titan) vor avea până la 16GB de memorie de tipul HBM 2.

[PCper]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button